Презентація "Юридична відповідальність"

Про матеріал
Презентація відображає компактно сформований теоретичний матеріал і стане в нагоді вчителям при викладанні, а учням при вивченні теми "Юридична відповідальність"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правопорушення — це суспільно шкідливе, протиправне вчинене діяння, за скоєння якого передбачено юридичну відповідальність. ОЗНАКИ правопорушення: 1) Правопорушення виражається у діянні (в дії або бездіяльності). 2) Правопорушенням вважається тільки вольове діяння, тобто таке, яке залежить від волі і свідомості учасників, здійснюване ними добровільно. Не можна вважати правопорушенням поведінку, не контрольовану свідомістю. Тому правопорушеннями є варіанти поведінки тільки дієздатних суб'єктів. Малолітніх і душевнохворих закон дієздатними не вважає. 3) Правопорушенням вважається тільки винне (умисне чи необережне) діяння. 4) Правопорушення—діяння протиправне. 5) Правопорушення — діяння соціально шкідливе.

Номер слайду 2

Види правопорушень Адміністративні Цивільні Кримінальні Матеріальні Дисциплінарні

Номер слайду 3

Норма закону Адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправне, винне (умисне або необережне) діяння (дія чи бездіяльність), яке посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яке законом передбачено адміністративну відповідальність.

Номер слайду 4

Норми закону Цивільне правопорушення – це правопорушення майнового та немайнового характеру , які регулюються нормами цивільного права, а також низкою норм трудового, сімейного, аграрного та ін. права.

Номер слайду 5

Норма закону Кримінальне правопорушення – суспільно небезпечне винне протиправне діяння (дія або бездіяльність, вчинене суб'єктом правовідносин і за яке настає юридична відповідальність.

Номер слайду 6

Тестові завдання: 1. З наведеного переліку правопорушень виділіть адміністративні: A) вбивство; Б) порушення правил дорожнього руху; B) поява на робочому місці в нетверезому стані; Г) пошкодження таксофонів; Д) одержання хабара. 2. З наведеного переліку правопорушень виділіть злочини: A) зґвалтування; Б) запізнення на роботу; B) перехід вулиці на червоне світло світлофора; Г) вбивство; Д) розбій; Є) порушення авторського права; 3) шахрайство.

Номер слайду 7

- ООН (Центр із прав людини, Міжнародний суд, ЮНЕСКО, комітет із ліквідації расової дискримінації) - Рада Європи (у т.ч. Європейський суд з прав людини, м. Страсбург) -НБСЄ – нарада з безпеки та співробітництва в Європі - Комісар з прав людини Ради Європи (стежить за дотриманням прав людини в державах, що є членами Ради Європи Суд Президент Уповноважений Верховної Ради з прав людини Профспілки Громадські організації Політичні партії Прокуратура Адвокатура Органи виконавчої влади і місцевого самоврядування Служба захисту дітей Органи опіки та піклувальні ради У світі В Європі В Україні Міжнародні правові засоби захисту прав і свобод

Номер слайду 8

Функції юридичної відповідальності Каральна (штрафна) Превентивна Виховна Правовідновлювальна Мета юридичної відповідальності — охорона існуючого суспільного порядку.

Номер слайду 9

Види юридичної відповідальності Адміністративна Цивільна Кримінальна Матеріальна Дисциплінарна

Номер слайду 10

Адміністративна відповідальність Адміністративна відповідальність – один із видів юридичної відповідальності, яка настає за вчинення адміністративних проступків, передбачених законодавством про адміністративне правопорушення. Буква закону Кодекс законів України про адміністративні правопорушення Cm. 24 Види адміністративних стягнень. За вчинення адміністративних правопорушень можуть застосовуватися такі адміністративні стягнення: 1) попередження; 2) штраф; 3) оплатне вилучення предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення; 4) конфіскація предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення; грошей, одержаних внаслідок вчинення адміністративного правопорушення; 5) позбавлення спеціального права, наданого даному громадянинові (право керування транспортними засобами, право полювання); 6) виправні роботи; 7) адміністративний арешт.

Номер слайду 11

Цивільно-правова відповідальність Цивільно-правова відповідальність – це примусовий захід майнового характеру, що забезпечує відновлення порушених цивільних прав і зумовлює негативні наслідки для порушника з метою його виховання та стимулювання належної поведінки. Буква закону Цивільний кодекс України Ст. 31. Часткова цивільна дієздатність фізичної особи, яка не досягла 14 років. Малолітня особа не несе відповідальності за завдану нею шкоду. Cm. 1178. Відшкодування шкоди, завданої малолітньою особою. Шкода, завдана малолітньою особою (яка не досягла чотирнадцяти років), відшкодовується її батьками (усиновлювачами) або опікуном чи іншою фізичною особою, яка на правових підставах здійснює виховання малолітньої особи, - якщо вони не доведуть, що шкода не є наслідком несумлінного здійснення або ухилення ними від здійснення виховання та нагляду за малолітньою особою. Якщо малолітня особа завдала шкоди під час перебування під наглядом навчального закладу, закладу охорони здоров'я чи іншого закладу, що зобов'язаний здійснювати нагляд за нею, а також під наглядом особи, яка здійснює нагляд за малолітньою особою на підставі договору, ці заклади та особа зобов'язані відшкодувати шкоду, якщо вони не доведуть, що шкоди було завдано не з їхньої вини. Неповнолітні, хоча є особами з неповною дієздатністю, за заподіяну шкоду відповідають на загальних підставах. Тобто відшкодовують її у повному обсязі, якщо не доведуть, що шкода заподіяна не з їх вини.

Номер слайду 12

Кримінальна відповідальність Кримінальна відповідальність – це передбачені ККУ обмеження прав і свобод особи, яка вчинила злочин, що індивідуалізується в обвинувальному вироку суду і здійснюється спеціальними органами виконавчої влади держави. Буква закону Частина 1 cm. 2 Кримінального кодексу України. Підставою кримінальної відповідальності визнається вчи­нення особою суспільно небезпечного діяння, що містить склад злочину, передбаченого цим кодексом. У цьому положенні закону міститься відповідь на запитання про те, за що і на якій підставі особа підлягає кримінальній відповідальності. Очевидно, що вона підлягає кримінальній відповідальності за вчинення такого суспільно небезпечного діяння, що містить ознаки певного складу злочину, передбаченого ККУ. Тому інколи говорять, що єдиною підставою кримінальної відповідальності є склад злочину, оскільки саме склад злочину є явищем соціальної реальності як суворо структурований зміст вчиненого суспільно небезпечного діяння. У межах єдиної матеріальної підстави кримінальної відповідальності можна виділити її фактичну і юридичну сторони. Кримінальна відповідальність - це реакція держави на скоєний злочин. Така реакція дістає своє вираження в обвинувальному вироку суду.

Номер слайду 13

Ознаки юридичної відповідальності Юридична відповідальність: 1) припускає державний примус; 2) випливає з правопорушення; 3) спричиняє негативні наслідки для правопорушника; 4) має чіткий обсяг і характер; 5) має певну процесуальну форму реалізації.

Номер слайду 14

Тестове завдання Визначте, які ознаки притаманні необхідній обороні, а які – діям у стадії крайньої необхідності: A) дія з метою захисту законних прав та інтересів особи або суспільства; Б) дії спрямовані лише проти того, хто скоїв або спробував скоїти злочин; B) неможливість відвернути загрозу іншим шляхом; Г) шкода, якої завдано, не перевищує тієї, що відвернута; Д) дія, що застосовується безпосередньо у момент посягання або одразу після нього.

ppt
До підручника
Основи правознавства (підручник для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням основ правознавства) 9 клас (Святокум О.Є., Святокум І.О.)
Додано
4 червня 2020
Переглядів
2920
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку