Презентація з біології "Хімічний склад клітини. Вуглеводи" 9 кл

Про матеріал
Ця презентація містить цікаві факи про вуглеводи, їх будову, різноманітність. Особливість впливу на організм людини. Завдання для узагальнення вивченого матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічний склад клітини. Вуглеводи. Підготувала Піхоцька Наталія Миколаївна

Номер слайду 2

Що таке вуглеводи?Вуглеводи-це органічні сполуки, які містять карбонільну(-COH), карбоксильну(-COOH)і декілька гідроксильних груп(-OH). Під час гідралізації, вуглеводи поділяються на дві групи: Полісахариди і моносахаради(вміщують від 3 до 7 атомів карбону у молекулі).

Номер слайду 3

Про полісахариди і моносахариди. Полісахариди і моносахариди-мономери вуглеводів, утворені під час гідралізації. Полісахариди(від грец.-багато)-це вуглеводи, які складаються із багатьох залишків молекул моносахаридів, а також гідралізуються. Загальна формула – 6 атомів вуглецю, 10 атомів Гідрогену і 5 атомів Оксигену N. Крохмаль, глікоген. Моносахариди-(від грец.-один)це вуглеводи, які є складниками полісахаридів та які не гідролізуються. Загальна формула 6 атомів Карбону, 12 атомів Гідрогену і 6 атомів Оксигену. Глюкоза, фруктоза.

Номер слайду 4

Олігосахариди як ще один складник мономеру вуглевода. Олігосахариди або дисахариди(від грец.-декілька, небагато)-це мономер вуглеводу, який під час гідралізу утворюють більше 2 до менше 10 молекул мономерів. Лактоза, сахароза.

Номер слайду 5

Функції вуглеводів{B301 B821-A1 FF-4177-AEE7-76 D212191 A09}Функція. Вуглеводи. Структурна. Целюлоза, хітин. Захисна. Целюлоза, хітин. Резервна(Запасна)Глікоген(у тварин і грибів), крохмаль( у рослин)Рецепторна. Невеликі молекули вуглеводів, які разом з білками утворюють рецептори на поверхні клітин. Пластична. Багато вуглеводів. Під час окиснення 1 г вуглеводів у клітині утворюється 4,1 ккал(17,17 к. Дж) енергії, яка потім використовується клітиною

Номер слайду 6

Цікаві факти про вуглеводи. Дріджі не мають ферментів для розщеплення молекул крохмалю. Але вони легко перетворюють моно- або дисахариди на спирт! Тому у вробництві пива використовують солод-продукт із спрощеного зерна злаків. Солод містить багато ферментів, які розщеплюють крохмаль до мальтози. А вже з неї дріджі роблять пиво.

Номер слайду 7

Цікаві факти про вуглеводів. Деякі продукти харчування мають більше вуглеводів, ніж інші, макаронні вироби, хліб, рис, молоко, картопля, хлібобулочні вироби, фрукти, овочі, крупи і попкорн з високим вмістом вуглеводів. Джерело: https://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakty-pro-vuhlevody. Коли люди їдять занадто багато вуглеводів, часто у вигляді простих вуглеводів, вони можуть набирати вагу, тому що організм зберігає додаткові вуглеводи як жир. Жорстке обмеження набагато сильніше сприяє харчовим зривам, ніж здорове, тобто помірне споживання вуглеводів. Вчені вважають, що людям, які фізично активні і споживають багато здорової їжі, невелика кількість рафінованих вуглеводів не принесе шкоди.

Номер слайду 8

Розгадай ребус!12 Хі3 ПТ

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Матеріали до уроків
Інкл
До підручника
Біологія 9 клас (Задорожний К. М.)
Додано
3 листопада 2023
Переглядів
276
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку