Презентація з геометрії для учнів 11 класу на тему "Комбінації геометричних тіл".

Про матеріал

Дана презентація містить відомості про застосування комбінації тіл в архітектурі, навколишньому середовищі, побуті та геометрії. У ній наведено класифікацію комбінацій тіл. В презентації наведено приклади усіх типів можливих комбінацій геометричних тіл з означеннями.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комбінації геометричних тіл. Презентація з геометрії для учнів 11 класу. Учитель математики: ОРЕЛ ТЕТЯНА ЗІНОВІЇВНА

Номер слайду 2

- Сформувати уявлення про види комбінацій геометричних тіл; - Показати практичне застосування комбінацій геометричних тіл в архітектурі, навколишньому середовищі, побуті. - Навчити будувати зображення комбінованих тіл; - Навчити розв'язувати задачі з використанням комбінації просторових тіл. Мета уроку

Номер слайду 3

Комбінації геометричних тіл в архітектурі

Номер слайду 4

Собор Софія Київська

Номер слайду 5

Номер слайду 6

КомбінаціЇ геометричних тіл у побуті

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Комбінації геометричних тіл в геометрії

Номер слайду 9

Типи комбінацій геометричних тіл Многогранник – многогранник Многогранник – тіло обертання Тіло обертання – тіло обертання

Номер слайду 10

Многогранник -многогранник. Призма вписана в піраміду, піраміда вписана в призму. Многогранник називається вписаним в другий многогранник, якщо всі його вершини лежать на поверхні другого многогранника.

Номер слайду 11

МНОГОгранник – тіло обертання. Конус описаний навколо піраміди. Конус називається описаним навколо піраміди, якщо його основа — круг, описаний навколо піраміди, вершина співпадає з вершиною піраміди, а твірні збігаються з ребрами піраміди. Висоти конуса і піраміди збігаються на основі єдності прямої, перпендикулярної до площини і проведеної через точку, яка не лежить у даній площині.

Номер слайду 12

МНОГОгранник – тіло обертання. Піраміда вписана в циліндр. Пірамідою, вписаною в циліндр, називається така піраміда, ос­нова якої вписана в одну основу циліндра, а вершина лежить у дру­гій основі циліндра.

Номер слайду 13

МНОГОгранник – тіло обертання. Куля описана навколо призми. Кулю можна описати навколо призми, тільки якщо вона пряма і її основа є прямокутником, вписаним в коло. Центр кулі, описаної навколо прямої призми, лежить на середині висоти призми, яка з'єднує центри кіл, описаних навколо основ призми.

Номер слайду 14

МНОГОгранник – тіло обертання. Куля описана навколо піраміди Куля називається описаною навколо піраміди, якщо всі вершини піраміди лежать на поверхні кулі

Номер слайду 15

Многогранник – тіло обертання Призма вписана в циліндр. Призмою, Призмою, вписаною в циліндр , називається така призма, в якої площинами основ є площини основ циліндра, а бічними ребрами — твірні циліндра. Отже, висоти призми й циліндра збігаються, а основи призми є вписаними многокутниками для основ циліндра.

Номер слайду 16

Многогранник – тіло обертання. Призма вписана в конус. Призма називається вписаною в конус, якщо одна основа її лежить в основі конуса, а друга вписана в переріз конуса площи­ною, що проходить через цю основу призми паралельно основі ко­нуса.

Номер слайду 17

МНОГОгранник – тіло обертання. Циліндр вписаний в піраміду. Циліндром, вписаним у піраміду, називається такий циліндр, одна основа якого лежить в основі піраміди, а друга вписана в пере­різ піраміди площиною, що проходить через цю основу циліндра па­ралельно основі піраміди.

Номер слайду 18

МНОГОгранник – тіло обертання. Конус вписаний в піраміду. Конусом, вписаним в піраміду, називається конус, основа якого — круг, вписаний у многокутник основи піраміди, вершина співпадає з вершиною піраміди, бічна поверхня конуса дотикається бічних граней піраміди.

Номер слайду 19

МНОГОгранник – тіло обертання. Куля вписана в піраміду. Куля називається вписаною в піраміду, якщо всі грані піраміди дотикаються до кулі

Номер слайду 20

МНОГОгранник – тіло обертання. Циліндр вписаний в призму. Циліндром, вписаним в призму, називається циліндр, основи якого — круги, вписані в основи призми, а бічна поверхня циліндра дотикається бічних граней призми. Радіус циліндра — г. Вісь циліндра співпадає з висотою призми — Н. 

Номер слайду 21

Многогранник – тіло обертання. Конус вписаний в призму. Конус називається вписаним в призму, якщо його основа вписа­на в одну основу призми, а вершина лежить у другій основі призми.

Номер слайду 22

Многогранник – тіло обертання. Куля вписана в призму. Кулю можна вписати в пряму призму, якщо її основи є многокутниками, описаними навколо кола, а висота призми дорівнює діаметру кулі і діаметру цього кола. Центр кулі, вписаної в пряму призму, лежить на середині відрізка, який з'єднує центри кіл, вписаних в основи призми.

Номер слайду 23

Тіло обертання – тіло обертання. Конус вписаний в циліндр. Конус є вписаним у циліндр , коли основа конуса збігається з нижньою основою циліндра, а вершина конуса — центр верхньої основи циліндра. Осі циліндра і конуса в цьому випадку збігаються.

Номер слайду 24

Тіло обертання – тіло обертання. Куля описана навколо конуса. Куля називається описаною навколо конуса, якщо основа конуса є перерізом кулі, а вершина конуса лежить на поверхні кулі (сфери)

Номер слайду 25

Тіло обертання – тіло обертання. Куля вписана в циліндр. Куля називається вписаною в циліндр , якщо основи і всі твірні, які утворюють циліндр , дотикаються кулі. Такий циліндр називається описаним навколо кулі. Кулю можна вписати тільки в такий циліндр, висота якого дорівнює діаметру основи (такий циліндр називають рівностороннім).

Номер слайду 26

Тіло обертання – тіло обертання. Куля вписана в конус. Куля називається вписаною в конус, якщо основа і всі твірні, які утворюють конус, дотикаються кулі. Такий конус називається описаним навколо кулі.

Номер слайду 27

Тіло обертання – тіло обертання. Циліндр вписаний в конус. Циліндр, вписаний у конус  якщо нижня основа циліндра лежить на основі конуса, осі конуса та циліндра збігаються, верхня основа циліндра збігається з перерізом конуса площиною, паралельною основі, на відстані, яка дорівнює висоті циліндра, від основи.

Номер слайду 28

Тіло обертання – тіло обертання. Куля описана навколо циліндра. Куля називається описаною навколо циліндра, якщо основи циліндра є паралельними перерізами кулі .

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Кононенко Ирина Александровна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Некрасова Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Некрасова Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Костюк Інна Володимирівна
    Дуже гарна презентація. Рекомендую для виконання.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Геометрія (академічний, профільний рівень) 11 клас (Апостолова Г.В.)
Додано
12 березня 2018
Переглядів
11454
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку