Презентація з природознавства для 5 класу до теми уроку 47 "Урок 47 Різноманітність організмів. Рослини."

Про матеріал
Отримати уявлення про різноманітність живих організмів, зокрема Царства Рослин; з’ясувати найголовніші ознаки представників цього царства; формувати уявлення про будову рослин і значення її органів;пояснити значення рослин у природі; розвивати спостережливість, пам’ять, логічне мислення;розвивати навички спостерігати за рослинними організмами, порівнювати їх та робити відповідні висновки; сформувати розуміння взаємозв’язку живих організмів та неживої природи; виховувати в собі любов до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність організмів. Рослини. . 5 клас

Номер слайду 2

Матінка-природа подарувала нам чудовий світ, який не залишає людей байдужими. Він чарує своєю вродою, таємничістю, різноманіттям. Це – світ рослин. Наука, яка вивчає рослини, називається ботанікою.

Номер слайду 3

У світі природи все взаємопов'язане. Життя рослин, тварин і людей перебуває в прямій залежності від сонячної енергії, повітря, води і ґрунту. Сонячна енергія, вода і ґрунти дають життя рослинам. Без повітря і води не можуть жити тварини і люди.

Номер слайду 4

На Землі близько 400000 видів рослин. Вони відрізняються одна від одної будовою і розмірами. Деякі рослини живуть тисячу років, а деякі – всього кілька тижнів.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ПОМІРКУЙ! Що воно таке? Дихає, росте. Живиться, розмножується. А не ходить? Рослини

Номер слайду 7

Які ознаки мають живі організми? Чи достатньо цих ознак, щоб відрізнити рослини від інших організмів?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Як рослини живляться? Рослини своїми коренями вбирають з ґрунту воду з розчиненими в ній поживними речовинами. Від кореня вода з поживними речовинами рухається по стеблу і надходить до інших органів.

Номер слайду 10

Рослини живляться не тільки речовинами, яку вбирають із ґрунту. Вони і самі утворюють поживні речовини – цукор і крохмаль. Для цього рослинам, крім води і ґрунту, потрібен вуглекислий газ, повітря і сонячна енергія. Пам'ятай ! Поживні речовини утворюються тільки на світлі!

Номер слайду 11

На світлі в рослин утворюються не лише поживні речовини, а й кисень. Рослини виділяють його в повітря. Вчені довели : якби на Землі не росли рослини, у повітрі не було б кисню. Тварини і рослини не змогли б жити на Землі.

Номер слайду 12

Частину утвореного цукру і крохмалю рослини використовують для свого росту. Невикористані поживні речовини накопичуються в коренях, стеблах, плодах. Тварини і люди споживають рослини і таким чином «добувають» для себе необхідні поживні речовини.

Номер слайду 13

Клітина – основа будови живих організмів. Рослинна Тваринна

Номер слайду 14

Що потрібно рослинам для життя? Вода Повітря Світло Тепло Ґрунт Поживні речовини

Номер слайду 15

Умови для росту і розвитку рослин Вода Повітря Тепло Поживні речовини

Номер слайду 16

Що таке органи рослин? Всі рослини планети: однорічні, багаторічні, низькорослі, високі, трав'янисті, дерев'янисті складаються із складових частин – органів. Орган - це частина організму, що має певну будову, займає певне місце і положення в організмі та виконує відповідні функції.

Номер слайду 17

Чим відрізняються органи рослин? Одні і ті ж органи у різних рослин відрізняються: за розмірами та формою; за тривалістю життя; за кольором квітів та плодів; за пристосуваннями до умов існування; за значенням у природі та житті людини.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Жири Вуглекислий Крохмаль Білки Вуглеводи. Органічні речовини Цукор

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Будова рослин

Номер слайду 22

Будова рослин Бруньки Листки Пагін Корінь Стебло

Номер слайду 23

Органи рослини - частини рослини, із яких вона складається і які мають для неї певне значення. Корінь - закріплює рослину в ґрунті. Стебло – слугує опорою рослині, подає воду з поживними речовинами до інших органів. Листя утворює на світлі з вуглекислого газу і води органічні поживні речовини - цукор, крохмаль. Одночасно утворюється кисень, який виділяється в повітря. Квітки й плоди - органи розмноження рослин. Плід - орган рослини, який утворюється з квітки і має всередині насіння. Наприклад, яблуня, слива, горіх, огірок, кавун.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Дерево - рослина з одним міцним дерев’янистим стеблом (стовбуром), від якого відходять гілки, утворюючи крону. Наприклад, клен, ясен, липа, біла акація, груша, верба, береза.

Номер слайду 27

Кущ - рослина, яка має декілька міцних дерев’янистих, але значно тонших, ніж у дерева, стебел. Наприклад, бузок, шипшина, ліщина, глід, смородина, аґрус, виноград, ожина.

Номер слайду 28

Трав’яниста рослина (трава) - рослина з м’яким соковитим стеблом. Наприклад, ромашка, калюжниця, дзвоники, пирій, суниця, овес, картопля, огірки, квасоля, гарбуз, кавун. Соняшник і кукурудза бувають заввишки до 2 - 3 метрів.

Номер слайду 29

папороті водорості квіткові хвощі мохи РОСЛИНИ хвойні

Номер слайду 30

Однорічні рослини – це рослини, які протягом одного року (весна - осінь) встигають вирости з насіння і дати плоди з насінням. Наприклад, квасоля, горох, помідори, огірки, півонія, нагідки, айстра, лобода, щириця.

Номер слайду 31

Дворічні рослини – це рослини, у яких повний розвиток (від насіння до утворення плодів із насінням) відбувається протягом двох років. У перший рік із насіння виростають рослини з товстими коренеплодами, а на другий рік із цих коренеплодів виростає рослина, яка утворює квітки і плоди з насінням. Наприклад, буряк, морква, редька, редис.

Номер слайду 32

Багаторічні рослини – це рослини, у яких розвиток не закінчується за 1-2 роки, а навесні наступного року вони швидко відновлюють свій розвиток і багато разів утворюють квітки, плоди з насінням протягом свого життя. Наприклад, усі дерева і кущі, суниця, пролісок, пирій, мати-й-мачуха, сон-трава, кульбаба.

Номер слайду 33

Лікарські рослини – це рослини, які містять речовини, що використовуються у медицині для виготовлення настоїв, відварів або лікарських препаратів. Наприклад, плоди калини, шипшини, глоду, малини; листя та плоди горіха, смородини, квіти цмину, звіробою, ромашки, душиці, нагідків, пустирника,

Номер слайду 34

Отруйні рослини – це рослини, які в разі попадання в організм людини й тварин зумовлюють отруєння і можуть привести до загибелі, Наприклад, вовчі ягоди, конвалії, блекота.

Номер слайду 35

Культурні рослини - це рослини, які людина вирощує на полях, городах, у садах, парках, оранжереях, теплицях для задоволення своїх потреб.  Наприклад, картопля, пшениця, цибуля, вишня, троянди, виноград, огірки, помідори.

Номер слайду 36

Дикорослі рослини - ростуть у дикій природі: у лісі, у полі, на луках, у водоймах. Їх ніхто не садив і ніхто не доглядає. Наприклад, усі мохи, хвощі, папороті, глід, ліщина, конюшина, волошка, дика яблуня, терен.

Номер слайду 37

Розмноження рослин Багато рослин розмножуються насінням. Насіння деяких рослин розноситься вітром і потоками води. Птахи скльовують плоди рослин, а неперетравлене в їхніх шлунках насіння разом із виділенням потрапляє в ґрунт і проростає.

Номер слайду 38

Розмноження рослин У природі є багато рослин, що розмножуються не насінням, а частинами стебла, кореневими паростками, бульбами, цибулинами. Стеблини-вусики полуниці заглиблюються в ґрунти і,проростаючи, дають нові пагони. Бульбами розмножується картопля. Цибулинами – нарциси, тюльпани, цибуля, часник.

Номер слайду 39

Розмноження рослин Одна цибулина часнику, тюльпана або нарциса може утворити кілька маленьких цибулинок-діток. Гіацинти

Номер слайду 40

Розмноження рослин Дерева і кущі часто розмножують частинками стебла – живцями. Кореневищами розмножують півники, конвалії, папороть.

Номер слайду 41

Яке призначення насінини? Насіння служить для розмноження рослин.

Номер слайду 42

Розвиток рослини з насінини. Паросток росте і стає дорослою рослиною. Потім – стебло з листочками. Спочатку з'являється корінець.

Номер слайду 43

Квіткові рослини мають квітки й утворюють плоди. БУЗОК ПЕТУНІЯ ЯБЛУНЯ

Номер слайду 44

Плоди різних рослин несхожі між собою, але вони утворюються на місці квіток. У плодах знаходиться насіння. Хвойні рослини мають усі органи, крім квіток і плодів, а насіння утворюється в шишках.

Номер слайду 45

На сьогодні відомо близько 350 тисяч видів рослин. З них майже 240 тисяч видів – квіткові рослини. Мохів на Землі близько 27 тисяч видів, папоротей – понад 10 тисяч видів. А хвойних рослин – близько 600 видів.

Номер слайду 46

Нектар — сік, який виділяють рослини. Нектар приваблює комах для запилення рослин.

Номер слайду 47

Запилення — це процес перенесення пилку, яке відбувається під час цвітіння рослин.

Номер слайду 48

Рослини поширюються: Вітром Тваринами Людиною Водою Птахами

Номер слайду 49

Користь рослин.

Номер слайду 50

РОСЛИНИ КОСМЕТИКУ ЖИТЛО ПОВІТРЯ ЕМОЦІЇ ВІТАМІНИ ОДЯГ ЇЖУ ЛІКИ МЕБЛІ АСОЦІАТИВНИЙ КУЩ «РОСЛИНИ»

Номер слайду 51

Живі організми – це красота навколишнього світу

Номер слайду 52

На сьогодні відомо близько 350 тисяч видів рослин. З них майже 240 тисяч видів – квіткові рослини. Мохів на Землі близько 27 тисяч видів, папоротей – понад 10 тисяч видів. А хвойних рослин – близько 600 видів.

Номер слайду 53

ЛЮБИ ПРИРОДУ НЕ ЯК СИМВОЛ ДУШІ СВОЄЇ, ЛЮБИ ПРИРОДУ НЕ ДЛЯ СЕБЕ, ЛЮБИ ДЛЯ НЕЇ. /М. Рильський /

Номер слайду 54

Домашнє завдання 1. Опрацювати §34

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гриценко Олена
    Дякую! Дуже хороша презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
9 квітня 2021
Переглядів
6633
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку