Презентація з природознавства для учнів 3 класу "Що дають дерева людям"

Про матеріал

Презентацію "Що дають дерева людям" можна використати на уроці природознавства у 3 класі, вивчаючи тему "Значення рослин у природі та для людини". Основне завдання презентації - донести до учня, що дерева - це не тільки будівельні матеріали. Діти можуть побачити і зрозуміти, що дерева, як живі організми, мають велике значення як для природи так і для людини зокрема.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як люди використовують дерева: дуб, сосну, гевею, евкаліпт, баобаб.

Номер слайду 2

Ліс дарує людям багато своїх багатств. Ліс – це велике багатство нашої матінки Землі. Її називають ще «зеленою планетою» саме завдяки деревам. Ліси регулюють склад газів у повітрі, створюють основу для життя усіх істот, в тому числі і людей. Що ще дають дерева людям? Відразу уявляємо будівельний матеріал (дошки, колоди), дерев’яні меблі, дрова. Але є й інші ресурси, які живі дерева дарують людям. Деякі з них мають важливе значення для промисловості, наприклад, смола, гума… Фруктові дерева дарують людям фрукти – важливі харчові продукти, що забезпечують людський організм вітамінами. Вони теж росли у дикій природі, а пізн. іше були окультурені людиною * Ліс — це диво, ліс — це казка. То ж ходімо в ліс, будь ласка. В лісі є кущі і квіти, В нім сплели дерева віти.

Номер слайду 3

Дуб- могутнє і довголітнє дерево. В Україні росте декілька видів цього дерева: дуб звичайний, дуб червоний, дуб кам’яний. У літнього різновиду рано розпускається листя, яке восени опадає. У зимового дуба листя з довгими черешками з'являється пізно, але восени не опадає, а засохле тримається на гілках усю зиму. Ці дерева можуть жити 1000 років і більше. Найстарішим на Україні є 1100-річний дуб Максима Залізняка в урочищі Холодний Яр Черкаської області

Номер слайду 4

* Деревина дуба особливо міцна. Дубові колоди, потрапивши у воду, не гниють, а стають чорними і ще міцнішими, утво- рюючи т. зв. морений дуб, який особливо цінується в столярних роботах. Дубильні речовини, які містяться в деревині, запо- бігають гниттю, тому з дуба роблять діжки і паркет Віники з дубового листя використовують у банях для масажу і оздоровлення. Жолуді – плоди цих дерев, використовуються в харчовій промисловості, а також є кормом для багатьох видів диких тварин. . Що дарує дуб людям?

Номер слайду 5

Хвойні дерева – важливі природні ресурси. Ялина, сосна, ялиця, модрина, кедр – це породи хвойних дерев. Важливою рисою цих дерев є вміст смолистої речовини в їх деревині. Її навчились використовувати в різних сферах життя людини: для виготовлення лаків, які використовували для обробки різних дерев’яних виробів, ліків у сучасній медицині. В дерев’яному кораблебудуванні добутою смолою промащували шви в дерев’яному корпусі судна. В Стародавньому Єгипті кедрову смолу використовували для запечатування мумій. Кедрові горіхи – цінний харчовий продукт, який містить багато корисних мікроелементів. З них виготовляють кедрову олію.

Номер слайду 6

Гевея або каучукове дерево * Гевея дерево родини молоч-йних. Поширений у тропіч-них лісах південної Америки. Дерево культивується в Південно-Східній Азії. На території України немає кліматичної зони, придатної для вирощування каучуконосних рослин. Натуральний каучук Україна купує за кордоном. Дерево можна використову-вати у віці 7 років. На ньому роблять зарубки і сік збирають в спеціальні посудини. Сік поступово застигає і перетворюється на гуму.

Номер слайду 7

Каучук – цінний природний матеріал Основною цінністю дерева є природний каучук, аналог гуми. Це біла молокоподібна рідина. Природний каучук став основою для створення першої жуйки. Ще стародавній народ майя жував каучуковий сік гевеї як жуйку. Деревина гевеї не гниє і стійка до впливу шкідників, також з неї виготовляють меблі, які володіють підвищеною міцністю. З вулканізованих каучуків (нагрітого каучуку з сіркою) одержують міцну й еластичну гуму. Застосовується для електроізоляції, виробництва шин,  амортизаторів ,виробів санітарії і  гігієни.

Номер слайду 8

Евкаліпт – дивне дерево * Евкаліпт або Дивне дерево росте в Австралії і великих островах Океанії.  Евкаліпт - одна з найвищих рослин у світі. Евкаліпт кулястий досягає 90 метрів у висоту, має подовжене ланцетоподібне листя  блакитно-сірого кольору, тому здається, що воно сухе і скоро буде облітати. Але явище листопаду не властиве для цих дерев. Навіть в період найсильнішої спеки листя не облітає, а повертається ребром до прямих сонячних променів. Тому в евкаліптових лісах неможливо сховатись в тіні. Маючи здатність рости на територіях, де лютує малярія, добре дренує грунт, робить клімат більш здоровим. Часто евкаліпт називають образливо - «безсоромниця». Це пов'язано з тим, що щорічно замість листя він, на відміну від інших дерев, скидає кору. Стовбур як би оголюється.

Номер слайду 9

Евкаліпт – головне дерево Австралії * За легендою, австралійські аборигени першими виявили цілющі властивості евкаліпта. Свіжим листям лікували гнійні рани, боролися проти малярії. Евкаліптову олію використовують у медицині. Евкаліпти використовують для паперу, евкаліптового меду, а також висушеного евкаліптового соку, через який евкаліпт ще називають «смоляним деревом». Національний музичний інструмент австралійських аборигенів діджеріду теж зобов'язаний своїй появі евкаліптам. З міцної деревини цього дерева, якої не точать комахи, виготовляють меблі.

Номер слайду 10

Баобаб – чудо-дерево * Баобаб – це дерево, що росте в африканських саванах. Це найтовстіше дерево у світі – при середній висоті 18-25 м окружність його стовбура становить близько 10 метрів. Найбільші з цих видів дерев досягають до 40-50 метрів в обхваті. Тривалість життя баобабів коливається від 1000 років до 5500 тисяч років. Настільки велика різниця пояснюється відсутністю річних кілець, за якими можна достовірно обчислити вік дерева. Баобаб – унікальне дерево. Його величезний стовбур, роздутий немов бочка, здатний запасати воду в сезон дощів. Він не боїться нічого, навіть піщаних бурь, оскільки його величезні корені добре закріплені в грунті. У сезон посухи його листя жовтіє, дерево ніби зменшується і переживає несприятливий час, сповільнюючи свою життєдіяльність. Навіть терміти не можуть пошкодити деревину баобаба – вона просякнута вологою немов губка.

Номер слайду 11

Баобаб – скарбниця природи * Баобаби приносять людям велику користь. Листя вживають у їжу як приправу, з кори в’ють мотузки, плетуть кошики і гамаки, плоди цінують за смачну м’якоть. Плодами баобаба люблять ласувати і мавпи. Стовбур старого баобаба насичений нішами, в яких переховуються птахи, рятуючись від піщаної бурі або хижаків. Якщо в савані трапляється пожежа, баобаб не горить, так як його деревина просякнута водою, подорожній може легко втамувати спрагу, зробивши глибокий надріз у стовбурі дерева. Люди вирізу-ють у стовбурах ніші і викори-стовують баобаб як домівки.

Номер слайду 12

хвойні Дерева – це не тільки джерело будівельних матеріалів, вони також мають багато інших якостей, які широко або не дуже використовуються людьми в побуті і промислових масштабах. Галузі, в яких використовують деревину: Фармацевтика Дерева – велике багатство природи Парфюмерія Харчова промисловість Хімічна промисловість Косметологія

Номер слайду 13

Правила друзів природи Посадіть, діти, дерево, виростіть квіти, І ліси посадіть на глухім пустирі. І Земля вам подякує, буде радіти, Щедро вам усміхнеться і сонце вгорі. 1. Перебуваючи в природі, не можна зривати рослини для букетів. Будемо складати букети тільки з тих рослин, які вирощені людиною. 2. Збирати лікарські рослини будемо тільки в тих місцях, де їх багато. Частину рослин обов'язково залишимо у природі. 4. Перебуваючи в природі, не можна ламати гілки дерев і кущів та вирізати на них написи. 3. У лісі будемо намагатися ходити по стежках, щоб рослини не гинули від витоптування.

Номер слайду 14

Кукуруза Ольга Костянтинівна вчитель початкових класів НВК «ЗОШ І-ІІ ст. – ДНЗ» С. Калагарівка

ppt
Додано
20 січня 2018
Переглядів
16035
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку