Презентація з розвитку зв'язного мовлення для 4 класу. Власна оцінка поведінки героїв прочитаного тексту. Як краще провчити?

Про матеріал
Презентація з розвитку зв'язного мовлення для 4 класу. Власна оцінка поведінки героїв прочитаного тексту. Як краще провчити? Підготувала вчителька початкових класів Плахтіна Олена Василівна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок розвитку зв’язного мовлення 4 клас. Власна оцінка поведінки героїв прочитаного тексту. Як краще провчити? Підготувала вчителька початкових класів Плахтіна Олена Василівна

Номер слайду 2

Знають і дорослі, й діти:Є безцінний скарб на світі. Скарб не можна цей купити,Його треба заслужити. Добрим серцем, чесним, щирим,Відданим і незрадливим,Вмінням руку простягтиІ в біді допомогти. Здогадались, про що йдеться?Як чудовий скарб цей зветься? (Дружба)

Номер слайду 3

- Люди постійно спілкуються один з одним. Вони не можуть жити по-іншому. Кожен добре знає, як страшно бути самотнім. Добре, коли є товариші, друзі, приятелі. Як ви гадаєте, ці слова мають однакове значення чи різне.- Так, це слова-синоніми, а це означає, що вони близькі за значенням, але не однакові. Яке з них означає тісні, близькі стосунки?- Так, це слово «друг». Доберіть антоніми до цього слова. (Ворог, недруг).- Утворіть спільнокореневі слова. (Подруга, дружба, дружній, подружитися, дружелюбний).- А в нашому класі ви всі друзі, товариші чи приятелі?- Які ж якості повинен мати справжній друг? (Безкорисливість, чесність, вірність, взаємовиручка, взаємопідтримка, повага, довіра, доброта, справедлива критика, корисні поради).- Щодня ми спілкуємося з близькими людьми, зі своїми друзями. Часто друзі звертаються до нас за допомогою, про щось просять. І в дружбі, і в спілкуванні ми можемо поводитись по-різному. Іноді наша поведінка всіх радує і всім приємно з нами дружити. А іноді ми робимо такі вчинки, від яких нам стає соромно, а друзям - боляче. І мине багато часу, перш ніж ми зрозуміємо, як недобре зробили людині. Дружба – це правда, доброта, чесність кожного. Обов’язково слід поважати тих, з ким дружите. Ніколи не обманюйте і не ображайте їх. Будьте терплячими. Завжди грайте чесно, не дражніться. Чи доводилося вам чути на свою адресу дражнилки чи образи? Від кого? Як ви реагували на образи?

Номер слайду 4

Оголошення теми і мети уроку- Сьогодні ви прочитаєте текст про те, як ваш ровесник відреагував на дражнилку. Будете письмово висловлювати свою оцінку поведінки персонажів тексту.

Номер слайду 5

Дражнилка

Номер слайду 6

Після обіду я став підбирати до слова «Толик» якесь співзвучне слово. Спочатку придумав «Толик-нолик». Але це було зовсім не образливе прізвисько. Я ще трохи напружився – і в мене вийшло «Толик, Толик – круглий нолик». Ні, не те – якась ніжна дражнила. Я помучився ще може з півгодини й придумав «Толька, Толька – зелена квасолька». Та це було знов не те, що мені хотілось. Я пішов до свого старшого брата по допомогу. Але Олег попросив не заважати йому робити уроки.

Номер слайду 7

Йти надвір мені не хотілося. Однак треба було вигуляти песика Кузика. Я взяв м’яча, і ми з Кузею пішли. Толик сидів на лавочці. Побачивши мене, він кисло скривився. Я гарячково став пригадувати свої дражнили про нього. І раптом зрозумів, що робити цього зовсім не слід. Мені перехотілося казати Толикові образливі слова, і я запропонував:- Толику, ходімо пограємо з м’ячем. – Толик страшенно здивувався. Тому мить помовчав, а потім відповів:- Гаразд, Вітю, ходімо. Він більше ніколи не згадував ту неприємну дражнилку.

Номер слайду 8

дражнилка – дошкульні слова, які говорять, для того щоб когось образити;дражнитися – навмисне сердити, злити кого-небудь, викликати гнів у когось, дратувати;прізвисько – найменування, яке іноді дається людині (крім справжнього прізвища та імені) і вказує на яку-небудь рису її характеру, зовнішності, діяльності, звичок;нісенітниця – щось безглузде, нерозумне, без усякого змісту, дурниця;прикро – неприємно;дошкульний – той, який викликає, спричиняє біль, ображає кого-небудь уїдливими словами; їдкий, злобнонасмішкуватий;образливий – слово або вчинок, які викликають почуття гіркоти, досади;гарячково – хворобливо-збудливо, нервово, надмірно поспішно. Словникова робота

Номер слайду 9

Бесіда за змістом прочитаного- Чому всі діти сміялися з Віті?- Для чого Толик придумував дражнилки?- Як Вітя вирішив відомстити своєму образнику?- Вдалось йому це?- Подобається тобі те, що Вітя так легко пробачив Толикові образу? Хто думає інакше? (Не можна накопичувати у серці образи і зла, щоб не стати жорстоким і лютим. Треба уміти пробачати!).- Чи вважаєте ви Вітю слабкодухим? (Ми часто відчуваємо жагу помститися за образу. І щоб перемогти її, треба бути рішучим, сміливим, розумним, мудрим, кмітливим і навіть хитрим, але аж ніяк не слабкодухим).- Як, на вашу думку, можна було провчити Толика? Хто думає інакше?

Номер слайду 10

Робота над складанням діалогу. Зразок діалогу- Як ти вважаєш, друже, чи провчив Вітя Толика?- Я думаю, що Вітя таки провчив Толика, при цьому не завдавши йому болю і страждань.- А чому ти так гадаєш?- Тому що Толя із задоволенням став гратися з Вітею і ніколи більше не згадував ту неприємну дражнилку. Добро завжди перемагає зло. Чи не так?- Так, коли тобі хтось зробить добро, серце переповнюється радістю і завжди хочеться спілкуватися з доброю людиною, а злу – обминати далекою дорогою. Ти згідний зі мною?- Звичайно, згідний. Зло, яке довго не забувається, породжує інше зло. Дуже добре, що Вітя не дав можливості злу перебороти добро.- Він поставився до товариша так, якби хотів, щоб той ставився до нього. Завдяки цьому хлопці і помирилися.

Номер слайду 11

Характеристика героїв. Вітя – доброзичливий, стриманий, миролюбний, добрий. Толик – вреднющий, задерикуватий, знахабнілий, жорстокий. Складання усної розповіді за підказкою (за навідними питаннями)Підказка:1. Яким був Толик?2. Як він повівся з Вітею?3. Яким був Вітя?4. Як він поставився до образи Толика?5. Що помирило хлопчиків?6. Чи зрозумів Толик свою помилку?7. Чи правильно вчинив Вітя?

Номер слайду 12

- Хто бажає побудувати розповідь про свою оцінку поведінки хлопчиків?Зразок твору. Як краще провчити? Толик був задерикуватим і вреднющим хлопчиком. Всім дітям у дворі він придумував прізвиська. Мало не довів до сліз Вітю, склавши про нього образливу дражнилку, з якої сміялися всі діти. Вітя ж навпаки – доброзичливий і стриманий. Йому було дуже прикро від такої поведінки Толі. Хлопчик вирішив помститися своєму образнику. Він намагався придумати і на нього якусь дошкульну дражнилку. Та всі його спроби були марні. Прізвиська виходили зовсім необразливі. Коли їм довелося знову зустрітися, миролюбному Віті зовсім перехотілося говорити образливі слова. Натомість він запропонував Толику погратися з м’ячем. Толя був дуже здивований такій поведінці товариша. Він зрозумів свою помилку і більше ніколи не згадував ту неприємну дражнилку. Я вважаю, що Вітя вчинив правильно, не давши можливості злу перебороти добро. Коли людина робить добро іншій людині, то від цього приємно їм обом. Я вірю, що хлопці стануть хорошими друзями.

Номер слайду 13

Підсумок уроку- Як ви думаєте, чи легко вчинити так, як зробив Вітя?- Який висновок ви зробите для себе після сьогоднішнього уроку?- Людська мудрість полягає в тому, щоб пробачити кривднику – ібіль зменшиться, відкидати навіть думки про помсту та образу – і серце буде спокійним, захищати свою душу від зла і гніву. Давайте поділимося секретами дружби з тими дітьми, які ще не мають справжнього друга, а тільки про нього мріють. У ставленні до інших завжди будьте чемними, уважними, доброзичливими. Ніколи не дозволяйте собі насміхатися над недоліками інших. Не намагайтеся бути кращими за інших. Не соромтесь поступитись іншому. Не забувайте, що дружбу дружбою шукають. Зоставайся доброю, людино,Зустрічай свого щастя цвіт,І збагни – ця істина єдина: На добрі тримається весь світ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Камеристая-Прядка Юлия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Яцко Галина
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 лютого 2023
Переглядів
5915
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку