Презентація з теми: "Вплив психоактивних речовин на репродуктивне здоров’я"

Про матеріал
Презентація з теми: "Вплив психоактивних речовин на репродуктивне здоров’я. Профілактика вроджених вад. Протидія стигмі і дискримінації осіб за будь-якою ознакою в т. ч. за станом здоров’я та з інвалідністю"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив психоактивних речовин на репродуктивне здоров’я. Профілактика вроджених вад. Протидія стигмі і дискримінації осіб за будь-якою ознакою в т. ч. за станом здоров’я та з інвалідністю

Номер слайду 2

Самостійна робота. I рівень1. Які інфекції передаються статевим шляхом? 2. Що таке контрацепція? Які існують методи контрацепції?II рівень3. Які шляхи поширення ВІЛ-інфекції? 4. Чи захищають гормональні контрацептиви від ІПСШ? Чому?III рівень5. Що необхідно враховувати під час вибору засобів контрацепції? 6. Яких правил треба дотримуватися для профілактики вірусного гепатиту B і C?IV рівень7. Які існують правила тестування на ВІЛ-інфекцію, гепатити B і C? 8. Доведіть, що консультація з лікарем є обов’язковою умовою під час вибору засобу контрацепції. 9. Доведіть, що для захисту від інфікування треба знати умови й шляхи поширення ІПСШ.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

аборт

Номер слайду 6

Вагітність ­і ­пологи­­ в ­дівчини-підлітка ­вкрай небажані Усвідомлення­­ наслідків ­прийшло­ запізно

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Вплив психоактивних речовин на репродуктивне здоров’я підлітків

Номер слайду 9

Вплив психоактивних речовина на репродуктивне здоров’я

Номер слайду 10

Вплив психоактивних речовина на репродуктивне здоров’я

Номер слайду 11

Вплив психоактивних речовина на репродуктивне здоров’я

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Профілактика вроджених вад Уродженою вадою розвитку називають будь-яке анатомічне відхилення в розвитку плода в період вагітності.

Номер слайду 14

Помірно тяжкі вади вимагають певного лікування, але вони не загрожують життю дитини. Тяжкі вади потребують негайного лікування, зазвичай хірургічного, щоб зберегти дитині життя. Летальні вади є несумісними із життям.

Номер слайду 15

Вади розвитку легше попередити, ніж лікувати. зберегти своє репродуктивне здоров’я, потрібно не мати шкідливих звичок, не курити, не вживати алкоголь, наркотики, вести здоровий спосіб життя, раціонально харчуватися. разі необхідності слід вчасно отримати генетичну консультацію, пройти необхідні обстеження, а за потреби, й відповідне лікування. Так можна усунути більшу частину негативних чинників. Кожен із вас уже в підлітковому віці відповідає за здоров’я своїх іще не народжених дітей. Від того, як ви зараз живете, якого способу життя дотримуєтеся, залежить здоров’я ваших нащадків.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Значення регулярних профілактичних оглядів для хлопців та дівчат. Профілактика та раннє виявлення онкологічних захворювань молочної залози (огляд мамолога)Усім вам відомо, що хворобу легше попередити, ніж вилікувати. Тому важливими є профілактичні огляди, коли визначають загальний стан здоров’я людини, оцінюють роботу всіх важливих систем та органів. Саме під час профілактичного огляду можна виявити більшість захворювань на початковій стадії. Слід уважно ставитися до отриманих результатів обстеження та у випадку необхідної додаткової консультації вчасно звертатися до лікаря-фахівця. Дівчатам варто регулярно приходити на огляд до лікаря-мамолога для профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань молочної залози. Мамологія (від латин. mamma — молочна залоза та грец. logos — наука) — це розділ медицини, що займається діагностикою, лікуванням і профілактикою захворювань молочних залоз. Такі захворювання, на жаль, сьогодні є дуже поширеними, але більшість із них є виліковними за умови ранньої діагностики та вчасного лікування. Особливо важливою є рання діагностика раку молочної залози, оскільки чим раніше буде виявлена злоякісна пухлина, тим більша ймовірність того, що лікування буде успішним.

Номер слайду 19

Соціально-психологічні та медичні послуги держави для молодіСистема центрів соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді функціонує на державному, регіональному та місцевому рівнях. Основними принципами діяльності центрів соціальних служб для молоді є законність, доступність, конфіденційність, відповідальність за дотримання етичних та правових норм під час надання допомоги, недопущення дискримінаційних дій щодо соціально незахищених категорій дітей і молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги. Основними формами роботи таких центрів є консультації, тренінги, лекторії, семінари, круглі столи, фестивалі, тематичні тижні, свята, конкурси, виставки, екскурсії, благодійні акції тощо.

Номер слайду 20

Протидія стигмі і дискримінації осіб за будь-якою ознакою Дискримінація — це обмеження прав частини населення за певною ознакою. Такою ознакою може бути будь-яка значуща відмінність особистості, наприклад раса, національність, стать, релігійні переконання, інвалідність, рід занять, стан здоров’я. Стигма (від грец. stigma — тавро, пляма, ярлик) — це характеристика людини або групи, що є свого роду вадою та спричиняє прагнення покарати, ізолювати або якось інакше принизити людей.

Номер слайду 21

Стигма є надзвичайно сильним соціальним ярликом, що змушує ставитися до людини як до носія небажаної риси. Учені виокремлюють три загальні ознаки стигматизації: 1. Відмінності між людьми підкреслюють і вважають важливими. Людей поділяють на протилежні категорії: чорні й білі, здорові й хворі, сліпі й зрячі тощо. 2. Людям з відмінностями часто приписують негативні риси. Наприклад, дехто вважає, що люди, які страждають на аутизм, є небезпечними. Є ті, хто переконаний, що ВІЛ-інфекцією заражаються виключно через аморальну поведінку. Тобто людям, яких об’єднує тільки одна риса (наприклад, наявність вірусу в крові), приписують негативні ознаки, що з вірусом жодним чином не пов’язані: небезпека для інших, бажання завдати шкоди. Іноді приписування небажаних ознак зовні може мати вигляд доброзичливого і навіть протилежного стигматизації. Але при цьому мається на увазі, що такі люди — жертви, вони несамостійні, усі їхні проблеми пов’язані тільки із захворюванням і вони не можуть бути повноцінними членами суспільства.3. Людей поділяють на «нас» та «їх», тобто тих, які є інакшими. Коли ми когось стигматизуємо, то мислимо категоріями «ми» і «вони». Це дозволяє вважати, що «вони» не такі, як «ми», й обов’язково в чомусь гірші від нас. Отже, якщо люди вважають певну відмінність дуже важливою, приписують іншим, у яких вона є, негативні риси і можуть легко розділити людей за цією ознакою на «нас» і «їх», то йдеться саме про стигматизацію.

Номер слайду 22

Треба знати, що дискримінація осіб за станом здоров’я та у зв’язку з інвалідністю є неприпустимою. Прийнято «Конвенцію про права осіб з інвалідністю», яка набрала чинності для України у 2010 році. Мета цієї Конвенції полягає в забезпеченні повного й рівного здійснення всіх прав людини незалежно від стану її здоров’я. Дискримінація і стигматизація ґрунтуються на незнанні й страху. Знання допомагає людині переглянути свої страхи й уявлення, що не відповідають дійсності. Тобто важливо оволодівати інформаційною культурою.

Номер слайду 23

Самостійна робота. I рівень1. Що ви знаєте про такі явища, як стигматизація й дискримінація? 2. Які існують ознаки стигматизації? II рівень3. Які групи людей належать до групи ризику інфікування ІПСШ?4. У чому полягає складність лікування ІПСШ?III рівень5. Із якими проблемами стикаються люди, що зазнали дискримінації? 6. Що важливо знати про права людей щодо дискримінації за станом здоров’я? 7. Доведіть, що стигматизація ґрунтується на незнанні й страху. IV рівень8. Доведіть, що головним засобом у боротьбі з поширенням ІПСШ є профілактика. 9. Чому відсутність інформації, невміння захищати власні інтереси збільшують небезпеку інфікування ІПСШ. 10. Доведіть на прикладах значення моральних цінностей для профілактики інфікування ІПСШ і протидії дискримінації людей за будь-якою ознакою.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Губль Олена Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  3. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Поліщук Н.М.)
Додано
3 березня 2021
Переглядів
7811
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку