Презентація з теми "Звільнення Херсона"

Про матеріал
Презентація "11.11.23" розроблена до річниці звільнення Херсона. Подана хронологія подій з початку повномасштабного вторгнення окупаційних військ рф в Україну.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗВІЛЬНЕННЯ ХЕРСОНУ

Номер слайду 2

ХРОНОЛОГІЯ ПРОТИСТОЯННЯ24 лютого. Близько 5:00 російські окупанти почали обстріл Чорнобаївського аеропорту, але оскільки розвідка ЗСУ знала наперед про такі дії ворога, то під час обстрілу ракетами «Калібр» ЗС РФ українські літаки вже були в повітрі. Протягом дня російські війська взяли декілька міст області під свій контроль: Генічеськ, Скадовськ, Каховка, Нова Каховк, Таврійськ, а також були захоплені Каховська ГЕС та Північнокримський канал.25 лютого. Відомо, що бої велися в районі Антонівського мосту, який російським військам вдалося взяти під контроль, що дозволило окупанту вийти на кордон Херсон — Нова Каховка — Каховка.26 лютого. Відбулася евакуація населення з Антонівки.27 лютого. До Херсона евакуйовано дитячий будинок з Антонівки. Стало відомо, що Антонівка ймовірно залишилася без газу, електрики та води.28 лютого. Російські війська увійшли до селища Зимівник зі сторони Чорнобаївського аеропорту, перед цим оточивши Херсон.

Номер слайду 3

Бузковий парк1 березня – найбільш трагічний день російської агресії для Херсона. Після оточення міста росіяни почали заходити в обласний центр з кількох напрямків. Один із їхніх маршрутів – зі сторони міжнародного аеропорту та чорнобаївського аеродрому через вулицю Нафтовиків. По цій дорозі в Бузковому парку окупантів зустріли бійці Сил територіальної оборони. Подальші події можна описати як героїчні та трагічні одночасно. Чотири десятки херсонців вступили в бій з росіянами, чиї сили значно переважали. Українці були з автоматами та “коктейлями Молотова”, окупанти – на броньованій техніці.2 березня з’явилося відео з того місця, яке шокувало херсонців. Серед скошених вогнем з крупнокаліберної зброї дерев лежали тіла загиблих українців. У багатьох з них були відсутні кінцівки чи голови.

Номер слайду 4

1 - 5 БЕРЕЗНЯУ місті йшли вуличні бої окупантів з теробороною. Удень снаряди російських окупантів потрапили в житлові будинки. Місто було повністю оточене ворогом, горіла будівля СБУ, окупанти займалися мародерством в аптеках та магазинах. Протягом 1-2 березня в місті загинуло щонайменше 30 мирних жителів. Кілька тисяч мешканців Херсона вийшли 5 березня на акцію протесту проти російської окупації. Акція відбулася на центральній площі Херсона, куди сходилися люди з усіх районів міста. Пізніше російські окупанти без вагань відкрили попереджувальний вогонь у повітря, але це не зупинило мешканців Херсона. Приблизно о 11:30 російські військові залишили центр міста.

Номер слайду 5

6 березня 2022 року Указом Президента України за незламність та безперервний опір, місту Херсон присвоєно почесну відзнаку Місто-герой України.

Номер слайду 6

З квітня по серпень. Як жили херсонці в цей період?З якими труднощами стикалися?Що було найважче?

Номер слайду 7

Вересень10 вересня. ЗСУ завдали удару по будівлі ТОВ «Алкосервіс», де розміщувався особовий склад та військова техніка російських військ. 17 вересня підтверджено знищення понад 180 рашистів; російські спецслужби п'ять днів розбирали завали та діставали тіла ліквідованих окупантів, намагаючись приховати втрати.16 вересня. Російські ЗМІ повідомили про ракетний удар по будівлі окупаційної адміністрації міста; оперативне командування «Південь» у своєму зведенні про виконання вогневих завдань ракетно-артилерійськими підрозділами серед цілей зазначило, в тому числі, «пункт управління, безпосередньо, в Херсоні».30 вересня. Росіяни та їхній колаборант Кирило Стремоусов повідомили про загибель у Херсоні Олексія Катериничева, так званого «заступника голови ВЦА» та колишнього ФСБівця.

Номер слайду 8

Жовтень

Номер слайду 9

Листопад9 листопада. Міністр оборони рф Сергій Шойгу заявив, що російським військовим було наказано почати відступ з Херсону. Однак інформація про те, що російські окупанти готуються відступати з міста, почала ширитися соціальними мережами ще за добу до оголошення офіційного рішення. Крім того, за декілька днів до цього ЗМІ почали повідомляти про те, що окупанти вивозять з регіону награбоване майно. А за декілька годин до заяви Шойгу стало відомо про смерть російського колаборанта Кирила Стремоусова.10 листопада. Українські бійці почали активно просуватися територією Херсонської області. Вони звільнили досить багато населених пунктів й стало зрозуміло, що взяття під контроль Херсону — питання декількох днів.

Номер слайду 10

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний прокоментував відведення військ РФ з правого берега Дніпра: «За кожним так званим «жестом доброї волі» противника стоять колосальні зусилля наших військ. Так само, як ворог відходив з Києва та Харківщини, залишав острів Зміїний, ймовірний вихід із Херсону — це результат наших активних дій.»

Номер слайду 11

Номер слайду 12

11 листопада. Наталія Гуменюк у телеефірі загальнонаціонального марафону «Єдині Новини» підтвердила звільнення Херсону Збройними силами України. Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні повідомив: «Сьогодні — історичний день. Ми повертаємо Херсон. Станом на зараз наші оборонці — на підступах до міста. Але спеціальні підрозділи вже у місті».

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Реакція світу на звільнення Херсона

Номер слайду 16

pptx
Додано
20 жовтня 2023
Переглядів
872
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку