Презентація з виробничого навчання.

Про матеріал
Презентація з виробничого навчання, з професії Штукатур. На тему: Нанесення розчину ковшем Шаульського безпосередньо з ящика.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Навчальний модуль ШТ-3(2-3) 2.1 Виконання простого оштукатурення поверхонь. ТЕМА УРОКУ: Накидання розчинової суміші безпосередньо з ящика ковшем Шаульського.

Номер слайду 3

МОЯ ПРОФЕСІЯПрофесія штукатура схожа на мистецтво. Володіння всіма її секретами, дає можливість бути творцем, художником, майстром своєї справи. Розкажи мені-і я забуду!Покажи мені – і я запам’ятаю!Дай мені зробити самому-і я навчуся!

Номер слайду 4

МОТИВАЦІЯ УЧНІВМотивація: сьогоднішня тема для вас, майбутніх штукатурів надзвичайно важлива. Адже на сьогоднішньому уроці ви відпрацюєте навички накидання розчину, яке сприятиме: продуктивності праці, знизить ризик виникнення виробничого травматизму та втомлюваності організму в цілому. Від вашого професіоналізму буде залежати добробут вашої сім’ї. Пам’ятаємо!!! - працювати потрібно справним інструментом, ручки інструменту повинні бути добре оброблені, пошліфовані і міцно з’єднані з інструментом, якщо знехтувати цим правилом з охорони праці, ми можемо отримати травму руки.

Номер слайду 5

          Вивчення цих трудових прийомів дозволить вам:     Знати - поділ стіни на горизонтальні зони складності; інструменти для накидання  розчину ; способи  накидання розчину ;·    Вміти – правильно організувати робоче місце штукатура;  виконувати накидання розчину ковшем на верхню, середню та нижню частини стіни різними способами.      Освоївши прийоми накидання розчину ковшем різними способами,  ви зможете якісно  виконувати різні види штукатурки, різноманітними розчиновими сумішами, як всередині так  ззовні будівель

Номер слайду 6

Сфери застосування простого штукатурення. Просту штукатурку („під сокіл", аба півтерок) застосовують для штукатурення у підвалах, складах, тимчисових будівлях, а також у підсобних приміщеннях громадських та промислових будинків.

Номер слайду 7

Організація робочого місця-Механізми, пристрої, інструменти і матеріали на робочому місці розміщують так, щоб під час роботи не доводилось робити зайвих рухів. -Робочі місця можуть бути стаціонарними і пересувними. Столик і ящик встановлюють так, щоб з місця його встановлення можна було виконати якнайбільший обсяг робіт. -На робочому місці не повинно бути будівельного сміття, зайвих матеріалів, які заважатимуть пересуванню робітника.

Номер слайду 8

Інструменти для виконання штукатурних робіт. Штукатурна лопатка застосовується для перемішування і накидання розчину на поверхні. Ківш Шаульського - для накидання розчину більшим об’ємом. Відрізівка - невелика лопаточка, зручна при виконанні ремонтних робіт. Сокіл - металевий для намазування розчину на поверхню. Напівтертки - застосовуються для намазування і розрівнювання розчину, натирання лузги, усенки або фасок. Терка для затирання штукатурного шару. Щітка застосовують для змочування поверхні водою.

Номер слайду 9

Правило для розрівнювання штукатурного шару та перевірки якості виконаної роботи. Рівень універсальний - призначений для перевірки горизонтальності і вертикальності стін / стель. Ящик розчинний призначений для замішування розчину. Помостки будівельні призначені для роботи на висоті.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Технологічний процес простого штукатурення. Технологічний процес простого штукатурення цегляних поверхонь складається з наступних операцій:-підготовка поверхні, -змочування,-нанесення набризга. -нанесення одного або декількох шарів грунту, -розрівнювання грунту, -затирка, -обробка кутів.

Номер слайду 12

Підготовка цегляної поверхні Для цього вам знадобиться молоток, зубило, кисть і ківш. Очистити поверхню від бруду і пилу, прибрати всі нерівності, зрубати напливи розчину і змочити містя швів, якщо кладка виконана в пустошовку. Коли цегляну кладку зробили в повний шов, вибрати його на глибину 15-20 мм і змочити. На бетонній поверхні за необхідності насікти насічки або прикріплюєм металеву сітку.

Номер слайду 13

Технологічні прийоми роботи з інструментами. При оштукатурюванні стін пересувний ящик встановлюють на відстані 1 м від стіни, ківш береться в руку, ним набирають порцію розчину і сильним помахом руки скидають розчин на поверхню. Рух руки з ковшем необхідно надати таку силу, щоб розчин вилітав з ковша, не затримуючись у ньому, і стелився по поверхні віялом. Такий кидок вважається самим правильним. Щоб розчин лягав рівним тонким шаром, необхідно надавати ковшу таке положення, щоб край його розсіював розчин. Після освоєння техніки роботи з ковшем можна переходити до нанесення вапняних, цементно-вапняних і цементних розчинів.

Номер слайду 14

Пригадайте з уроків фізики про центробіжну силу, рух, прискорення, інерцію. Коли ковшем робимо рух „зліва направо”, а він має сферичну форму, то відцентрована сила притискатиме розчин до стінок ковша і не дає йому вилетіти, при цьому розчинові надаємо прискорення і напрям. При русі ковшем зліва направо розчин набув прискорення і, коли ми його повертаємо донизу, розчин за інерцією вилітає із ковша.

Номер слайду 15

Рекомендації Попереднє тренування в роботі ковшем повинна проводитися на глиняних розчинах середньої густини. Після освоєння техніки роботи можна переходити на нанесення вапняних, змішаних і цементних розчинів. Накидати ковшем розчини, що швидко тужавіють (вапняно-гіпсові) , не рекомендується, так як вони «наростають» на ньому, обтяжуючи ківш.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Отже, ківш Шаульського більш продуктивний, ніж штукатурна лопатка. За допомогою ковша наносять різні види розчинів,(крім гіпсового та цементно-гіпсового), наносять їх на різні поверхні. Накидання розчину ковшем знаходить широке застосування, так як працювати їм значно продуктивніше, ніж лопаткою. Під час накидання розчину ковшем скорочуються багато операцій: багаторазове набирание розчину ,тощо. Як штукатурною лопаткою, так і ковшем можна наносити розчин на поверхню стіни способом „зліва направо” і „справа наліво”

Номер слайду 18

Техніка безпеки. Перед початком виконання робіт потрібно оглянути робоче місце, підібрати необхідні матеріали, перевірити справність інструментів, інвентарю, пристроїв, має бути спецодязі;Рукоятки інструментів повинні мати надійне кріплення і бути без вибоїн і відколів. Під час приготування та використання розчинної суміші забороняється їсти, пити, палити. Працюючи у недостатньо освітлених приміщеннях тимчасове освітлення повинно мати напругу не вище 42 ВНа висотних роботах користуються підмостками. Забороняється застосовувати замість них випадкові опори. Після закінчення роботи слід очистити інструменти, прибрати будівельне сміття

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Картка – завдання. Тема уроку: « Накидання розчину ковшем Шаульського безпосередньо з ящика»Правильно організувати своє робоче місце;Дотримання правил техніки безпеки3. Довести розчинову суміш до необхідної консистенції.4. Підготувати поверхню до оштукатурювання.5. Виконати накидання розчину ковшем способам « зліва на право» .6. Прибрати своє робоче місце.

Номер слайду 23

pptx
Додано
2 лютого 2023
Переглядів
448
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку