Презентація з зарубіжної літератури. 11 клас. Модернізм

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури. 11 клас. Модерністська проза початку 20 століття ( загальна характеристика )
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МОДЕРНІЗМТЕМА УРОКУ:модерністська проза початку ХХ ст.(загальна характеристика). Світоглядні та естетичні засади модернізму, його художне новаторство. Модерністські явища в художній  прозі на початку ХХ ст. РМ (у). Складання тез до теми " Модерністська проза початку ХХ ст"

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУ:визначити засади модерністського мистецтва, зміст його художнього новаторства, засвоїти поняття "модернізм", "потік свідомості";ознайомити з головними художніми особливостями письменників-модерністів;формувати вміння учнів сприймати літературу як естетичну цінність;розвивати читацьку активність.

Номер слайду 3

Загальні засади модернізму. Модернізм (франц. Модерн - сучасний, найновіший) - загальна назва літературно-мистецьких напрямків, течій та шкіл кінця XIX - початку XX століття нереалістичного спрямування, що виникли як заперечення традиційних форм та естетики минулого. Йому притаманні такі риси:1. вираження глибинної сутності людини та одвічних проблем буття2. перевага творчої інтуїції3. творення нової художньої реальності4. пошуки нових формальних засобів у мистецтві5. синтез мистецтв6. тяжіння до умовності7. орієнтація на створення не соціальних типів, а "симптомів епохи", тобто культ особистісного, індивідуального начала

Номер слайду 4

Періодизація. Модернізм виник у 1860-1870 роках XIX століття у Франції, а невдовзі поширився в інших країнах. Поява модернізму пов´язана з принципово новим розумінням мистецтва і його співвідношенням з людським буттям. Мистецтво втратило функцію наслідування життя, яка була основною ознакою реалізму та натуралізму. Виділили два періоди розвитку модернізму:-ранній - остання третина XIX - 10-ті роки XX століття - символізм, імпресіонізм, неоромантизм-зрілий (з 10-х років XX століття до останньої третини XX століття) - імажизм, акмеїзм, футуризм, експресіонізм, сюрреалізм. Ранній модернізм вперше порвав з традиціями реалізму та натуралізму, відмовившись від зображення життя у формах життя, але не відкидаючи досягнень романтизму, беручи його систему за вихідну. Головною у творчості письменників стала естетична проблематика. Художній твір усвідомлювався не як засіб соціального аналізу, а як виявлення творчої свободи митця. У зрілому модернізмі простежувався відхід від зневажливого заперечення дійсності, до її освоєння, пошук нових форм одухотворення дійсності, поетика синтезу, перехід від миттєвого до загального.

Номер слайду 5

Філософія модернізму. Філософія модернізму: Ніцше (теорія надлюдини), Фройд (психоаналіз), А. Камю (екзистенціалізм),

Номер слайду 6

Філософія модернізму. Основними положеннями психоаналізу за Фрейдом є: Конфлікти між свідомістю і несвідомим. Ці конфлікти призводять до неврозу, страху, депресії та інших розладів психіки. На основі ірраціональних несвідомих потягів формується поведінка людини, його досвід і знання.

Номер слайду 7

Філософія модернізму. Екзистенціалі́зм або філософія існування — напрям у філософії XX століття, що позиціонує і досліджує людину як унікальну духовну істоту, що здатна до вибору власної долі. Основним проявом екзистенції є свобода, яка визначається як відповідальність за результат свого вибору.

Номер слайду 8

Напрями модернізмуімпресіонізм,неоромантизм,символізм,імажинізм,                                     Робота з футуризм,акмеїзм,                                          літературним експресіонізм,сюрреалізм,                                    словником«театр абсурду»,дадаїзм,«новий роман»

Номер слайду 9

Представники модернізму в мистецтві та літературіМодернізм - провідна художня ідея століття - виразив себе в творчості рівно великих і рівно несхожих геніїв. Серед них - Матісс, Пікассо, Брак, Томас Манн, Пруст, Джойс, Кафка, Гессі, Фолкнер, Валері, Еліот, Паунд, Рільке, Лорка, Уоллес Стівенс, Стріндберг, Піранделло.

Номер слайду 10

Модернізм в мистецтвіАнрі́-Емі́ль-Бенуа́ Маті́сс — французький художник, скульптор, графік, майстер декоративного мистецтва, один з найоригінальніших представників образотворчого мистецтва початку XX-го століття. Малював портрети, жанрові картини, натюрморти, картони для вітражів і гобеленів. 

Номер слайду 11

Модернізм в мистецтвіПа́бло Ру́їс Піка́ссо — іспанський і французький художник, працював в основному у Франції, один із найвидатніших митців XX століття. У «блакитний» і «рожевий» періоди творчості створив загострено виразні твори. 

Номер слайду 12

Письменники-модерністи. Джеймс Августин Алоїзій Джойс — ірландський письменник, якого вважають одним з найвпливовіших письменників двадцятого століття. Він здобув загальне визнання перш за все завдяки своєму монументальному романові «Улісс». Франц Ка́фка — один із найвизначніших німецькомовних письменників XX ст., більшу частину творів якого було опубліковано посмертно. Лише кілька з його праць були видані при його житті.

Номер слайду 13

Письменники-модерністи. Альбе́р Камю́ — французький романіст, філософ, публіцист, один із лідерів філософсько-мистецького напрямку екзистенціалізму. Лауреат Нобелівської премії з літератури 1957 року. Вікіпедія. То́мас Манн — німецький письменник, філантроп, есеїст,

Номер слайду 14

"Потік свідомості"«Потік свідомості» — художній засіб зображення внутрішнього світу людини, що полягає у безпосередньому відтворенні «зсередини» плину її роздумів, переживань, настроїв як складного психологічного свідомо-підсвідомого процесу; своєрідний спосіб фіксації та вираження найприхованіших складників цього процесу; один із провідних прийомів літератури модернізму.«Потік свідомості» нерідко називають розширеним внутрішнім монологом. Для нього характерні підкреслена увага до духовного життя особистості, спонтанність виникненні думок та образів, відсутність чіткої послідовності, поєднайня свідомого та несвідомого, раціонального та чуттєвого, підвищена емоційність, зменшення ролі автора на користь «я» героя, безперервність процесу внутрішньої діяльності особистості, глибинний психологізм тощо. Стилістично «потік свідомості» виявляється у синтаксичній невпорядкованості мовлення, використання невласне прямої мови, оповідної манери, ремінісценцій, ліричних відступів, асоціацій тощо. Художній час у цьому потоці є часом «життя душі» літературного героя, що може вміщувати в собі не тільки минуле, теперішнє і майбутнє, а й бажане, уявне, омріяне та ін. Класичні зразки літератури «потоку свідомості» створили Дж. Джойс, М. Пруст, В. Вулф та ін.

Номер слайду 15

Утримуючи натиснутою клавішу Ctrl клацніть на посилання,щоб перейти за нимhttps://www.youtube.com/watch?v=Gyp. D3y. Run. QQ&ab_channel=%D0%9 F%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0 натиснутою%BD%D0%B0%D0%A8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%95%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%9 B%D1%8 C%D0%B2%D1%96%D0%B2

Номер слайду 16

Перевір себе. Провідна ознака модернізму:варіанти відповідейа) зображення конфліктів між бунтівною особистістю та консервативним суспільствомб) пошуки нових шляхів розвитку мистецтва, новаторство в області форми та змістув)  відмова від символіки, складної метафоричностіг)  зображення типового героя в типових обставинах. Поняття модернізм походить із французької мови від слова модерн і тлумачиться як...варіанти відповідейновий, сучаснийправдивий, досконалийраціональний, переконливий

Номер слайду 17

Перевір себе. Модернізм затвердився у період варіанти відповідейна початку ХХ ст.в ХІХ ст.в ХVIII ст.на рубежі ХІХ - ХХ ст. Запитання 3 Модернізм як літературний напрям виник у:варіанти відповідей. ФранціїАнглії РоссіїІталії

Номер слайду 18

Перевір себе. Назвати представників модернізмуа. в мистецтві;б. в літературі. Які напрями модернізму вам відомі ?Чиї філософські праці стали основою для появи модернізму ?Що таке "потік свідомості"?

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Опрацювати тему за підручником. Знати основні положення модерністського мистецтва.

pptx
Додано
25 лютого
Переглядів
180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку