Презентація "Загадкове число π"

Про матеріал
В презентації подано цікаві відомі та невідомі факти про число Пі. Для ознайомлення з числом Пі учнів у 6 класі, або для використання в позаурочний час (математичні тижні, день числа Пі і т. ін.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загадкове число π

Номер слайду 2

Число Пі – це математична константа, відношення довжини кола до його діаметра, яка має нескінченне значення.       𝜋=С𝑑 Место для уравнения. 

Номер слайду 3

Число π подається у вигляді нескінченного десяткового дробу3,141592653589…

Номер слайду 4

У різні епохи та в різних народів число Пі мало різне значення. Наприклад, у Стародавньому Єгипті воно дорівнювало 3,1604, в індусів воно набуло значення 3,162, китайці користувалися числом, рівним 3,1459.

Номер слайду 5

Літерне позначення число Пі отримало тільки в 1706 році – воно походить від початкових букв двох грецьких слів, що означають окружність і периметр. Літерою π число наділив математик Джонс, а міцно увійшла в математику вона вже в 1737 році.

Номер слайду 6

Фахівці вважають, що число Пі використовували при будівництві Вавилонської вежі. І причиною її обвалення став не гнів божий, а саме неправильні розрахунки при будівництві.

Номер слайду 7

14 березня у світі щорічно відзначається одне з самих незвичайних свят - Міжнародний день числа «Пі». Вперше День числа «Пі» відзначили в 1988 році в науково-популярному музеї Експлораторіум в Сан-Франциско. Придумав це свято роком раніше фізик з Ларрі Шоу. Дату 14 березня він вибрав не випадково, адже у загальновідомому числі «Пі» цифри вказують на 3 (третій місяць в році), і 14 число березня. Фізик зробив все можливе, щоб святкові події в честь цього числа були настільки ж яскравими і значущими, як і інші свята.

Номер слайду 8

Традиції на День числа "Пі"Традиційно цього дня випікаються торти круглої форми, а також пироги та інші кондитерські вироби. Проходять конкурси на ідеальне кругле творіння. Одним з головних критеріїв для участі у конкурсі є розміщення числа «Пі» у центрі свого шедевра. Особливу шану це свято має у математиків і фізиків. В цей день вони збираються за круглими столами та ведуть обговорення відносність даного незвичайного числа.

Номер слайду 9

Дата свята збігається з днем народження одного з найвідоміших фізиків – Альберта Ейнштейна, а також з датою смерті у 2018 році відомого фізика сучасності Стівена Хокінга.

Номер слайду 10

Мнемоністи намагаються поставити рекорд із запам'ятовування послідовності знаків після коми числа «Пі». У Книзі рекордів Гіннесса зафіксовано рекорд, який поставив японець Хідеакі Томойорі. Він зумів відтворити без помилки послідовність у 40 тисяч знаків. На вивчення пішло понад 10 років. У послідовності знаків числа "Пі" немає логічних повторень, а це значить, що ця послідовність підпорядковується теорії хаосу.

Номер слайду 11

Музику числа "Пі" можна почути завдяки таким музикантам, як Девід Макдональд. Він записав з допомогою фортепіано, як звучить число "Пі", якщо його взяти з точністю до 122 знаків після коми. Для цього кожному числу був привласнений свій порядковий номер на клавіатурі фортепіано з мінорною шкалою.

Номер слайду 12

Пам’ятники числу π Пам’ятник біля споруди Музею мистецтв у Сіетлі (США) У м. Будва (Чорногорія)

Номер слайду 13

У м. Волгоград (Росія)На південному узбережжі Криму поблизу селища Кацивелі

pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
15993
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку