Презентація "Загальні відомості про електричні машини та їх класифікація"

Про матеріал
Презентація призначена для здобувачів освіти П(ПТ)О з предмету «Електротехніка з основами промислової електроніки» по темі «Електричні машини ».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вище професійне училище № 94 Група 2Е Підготувала: викладач спец.дисциплін II категорії ПАЩЕНКО П.О. «Спецтехнологія електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування» Професія: «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування»

Номер слайду 2

ТЕМА 7. «Електричні машини змінного струму» УРОК №52. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ЕЛЕКТРИЧНІ МАШИНИ ТА ЇХ КЛАСИФІКАЦІЯ.

Номер слайду 3

За призначенням електричні машини поділяють на двигуни і генератори. Двигуни — це машини, які перетворюють електричну енергію в механічну. Генератори — це машини, які перетворюють механічну енергію в електричну. Будь-яка електрична машина може працювати у режимі як двигуна, так і генератора.

Номер слайду 4

Перший електричний двигун У 1843 році Майкл Фарадей довів закон збереження електричного заряду[9]. Крім того, він відкрив електромагнітну індукцію і створив перший генератор постійного струму. «Диск Фарадея» був уніполярним генератором, що використав мідний диск, що обертається між полюсами подковообразного магніту. Він виробляв невелику постійну напругу і сильний струм.

Номер слайду 5

Перший електричний двигун Першу динамо-машину побудував Іполит Пікс в 1832 році. Динамо-машина стала першим електричним генератором, здатним виробляти потужність для промисловості. Її робота заснована на законах електромагнетизму для перетворення механічної енергії в пульсуючий постійний струм. Постійний струм вироблявся завдяки використанню механічного комутатора. Динамо-машина стала прообразом, з якого з'явилися подальші винаходи, такі як двигун постійного струму, генератор змінного струму, синхронний двигун, роторний перетворювач.

Номер слайду 6

Перший електрогенератор надвисокої частоти 1888-го Тесла відкрив явище обертального магнітного поля, на основі чого побудував електрогенератори надвисокої частоти. 1891-го він сконструював пристрій (трансформатор Тесли) на базі трансформатора, включеного в коливні контури, що працювали в резонансному режимі, який дозволяв отримувати високочастотні коливання надвисокої напруги. Однофазний генератор змінного струму: Inductor - ротор, Inducido - статор

Номер слайду 7

Трифазна система виявилася найбільш раціональною, оскільки мала ряд переваг як перед однофазними ланцюгами, так і перед іншими багатофазними системами. У розробку трифазних систем великий внесок зробили вчені та інженери різних країн. Але як буде показано далі, найбільша заслуга належить М. О. Доліво-Добровольському, що зумів надати своїм роботам практичний характер, що створив трифазні синхронні генератори і асинхронні двигуни, трансформатори.

Номер слайду 8

На практиці широко застосовуються як синхронні генератори, так і синхронні двигуни, в той час як асинхронні машини використовують в основному як асинхронні двигуни. За видом струму електричні машини поділяють — на машини постійного і машини змінного струму. За принципом роботи електричні машини змінного струму можуть бути синхронні та асинхронні. Загальні відомості про електричні машини та їх класифікція

Номер слайду 9

Класифікація електричних машин Класифікація електричних машин За призначенням: - двигуни - генератори За видом струму: - постійного - змінного За принципом роботи: - синхронні - асинхронні За формою виконання: - на лапах - без лап За рівнем захисту: - відкриті - закриті - захищені - герметичні

Номер слайду 10

Класифікація електричних машин Синхронна машина змінного струму — це машина, в якій частота обертання магнітного поля збігається з частотою обертання ротора. Асинхронна машина — це машина, в якій частота обертання магнітного поля не збігається з частотою обертання ротора. Машини постійного струму поділяють на машини з незалежним, паралельним, послідовним та змішаним збудженням.

Номер слайду 11

Класифікація електричних машин Асинхронні двигуни становлять більш ніж 95% усіх електродвигунів, які використовують у народному господарстві. За конструкцією ротора їх поділяють на двигуни з короткозамкненим ротором і двигуни з фазним ротором. Синхронні двигуни поділяють на двигуни з явно вираженими і неявно вираженими полюсами.

Номер слайду 12

Класифікація електричних машин Асинхронні двигуни становлять більш ніж 95% усіх електродвигунів, які використовують у народному господарстві. За конструкцією ротора їх поділяють на двигуни з короткозамкненим ротором і двигуни з фазним ротором. Синхронні двигуни поділяють на двигуни з явно вираженими і неявно вираженими полюсами.

Номер слайду 13

Класифікація електричних машин За формою виконання електричні двигуни можуть бути дев’яти груп. Найбільш поширені наступні двигуни: на лапах з підшипниковими щитами та горизонтальним валом (рис. 2, а); на лапах з підшипниковими щитами, фланцем на підшипниковому щиті, вертикальним валом (рис. 2, б); без лап з підшипниковими щитами та фланцем на підшипниковому щиті (рис. 2, в).

Номер слайду 14

Класифікація електричних машин Рис.2. Форми виконання електричних двигунів

Номер слайду 15

Класифікація електричних машин За рівнем захисту від контакту зі струмопровідними частинами, потрапляння сторонніх тіл, пилу і вологи електричні машини бувають такої модифікації: відкриті — електродвигун не захищений від випадкового дотикання до обертових і струмопровідних частин і від потрапляння всередину сторонніх предметів (встановлюють у приміщенні); закриті — електродвигун не має сполучення внутрішньої частини і навколишнього середовища (встановлюють у запорошених приміщеннях і на відкритому повітрі); захищені — електродвигун має конструкцію для захисту від потрапляння всередину сторонніх предметів (встановлюють у закритому приміщенні); водозахишені — електродвигун виконано так, що при обливанні водою вода всередину не потрапляє; герметичні — електродвигун виконано так, що виключається можливість сполучення між внутрішнім простором і зовнішнім середовищем при певній різниці тисків ззовні та всередині двигуна; вибухозахищені — електродвигуни спеціального використання (призначені для роботи у вибухонебезпечному середовищі) та інші.

Номер слайду 16

Класифікація електричних машин За способом охолодження електричні машини класифікують за такими ознаками: з природним охолодженням — це машина, теплота якої передається навколишньому середовищу шляхом конвекції повітря; штучним охолодженням — машина, в якій за допомогою спеціальних пристроїв збільшується швидкість руху повітря; з вентиляцією — машина з штучним охолодженням повітря або іншого газу.

Номер слайду 17

Класифікація електричних машин За номінальними режимами роботи електричних двигунів виділяють три основні режими: тривалий, короткочасний і повторно-короткочасний (існує вісім номінальних режимів). Найбільшого поширення серед електричних двигунів отримав трифазний асинхронний двигун, вперше сконструйований відомим електротехніком М. О. Доливо-Добровольським.

Номер слайду 18

Рефлексія - Якою була тема уроку? - Що ви дізнались нового на уроці - Що вам найкраще запам'яталось?

Номер слайду 19

Рефлексія   Питання Прочитай твердження. Відміть вірні твердження знаком «+», а не вірні – знаком «-». 1. Будь-яка електрична машина може працювати у режимі як двигуна, так і генератора. 2. Асинхронна машина — це машина, в якій частота обертання магнітного поля збігається з частотою обертання ротора. 3. Перший трифазний асинхронний електродвигун винайшов російський винахідник-електротехнік М.О. Доливо-Добровольский. 4. Переважне використання в промисловості отримали синхронні електродвигуни. 5. За формою виконання електричні двигуни можуть бути дев’яти груп. 6. Генератори — це машини, які перетворюють електричну енергію в механічну.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Голик Светлана
    дуже вдячна автору
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Корх Галина Григорівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Мадзігон В.М., Тарара А.М. та інші)
Додано
26 жовтня 2021
Переглядів
4938
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку