Презентація " Закономірність зональності та азональності "

Про матеріал
Систематизувати знання учнів про закономірності географічної оболонки; сформувати в учнів уміння працювати з картами природних зон; навчити давати характеристики зональним і азональним природним комплексам; показати зміни в природі внаслідок господарської діяльності людей; виховувати любов до природи, бережне ставлення до навколишнього середовища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл гео проф Ур 36 Закономірність зональності та азональності 17 10 2023* Кожна зона характеризується певним → типом клімату, → ґрунтово-рослинним покривом → тваринним світом. Рослинність є найбільш виразним компонентом, що вказує на зміну природних умов. Що покладено в основу виділення природних зон?

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Наведіть приклади позитивних і негативних наслідків антропогенної діяльності.

Номер слайду 7

Відновлення дикої природи у Чорнобильській зоніТут знову з'явилися рідкісні червонокнижні види, які зникли в цих краях багато років тому!

Номер слайду 8

* Зональність → закономірна зміна природних комплексів та їхніх компонентів у напрямку від екватора до полюсів, зумовлена переважно неоднаковою кількістю тепла, яку отримують різні частини Землі. 1. ЗАКОНОМІРНІСТЬ ЗОНАЛЬНОСТІ ТА АЗОНАЛЬНОСТІ. 

Номер слайду 9

До зональних комплексів належать→ географічні пояси й → природні зони.

Номер слайду 10

Географічні пояси — найбільші зональні комплекси, що простягаються в широтному напрямку (екваторіальний, субекваторіальний, тропічний тощо).

Номер слайду 11

Кожний географічний пояс поділяється на менші за розмірами комплекси — природні зони (лісів, степів, пустель тощо), а ті, у свою чергу, — на ще менші.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

* Вертикальна поясність → є азональною. * У високих горах → від підніжжя до вершини навіть на екваторі наявні майже всі природні комплекси планети.

Номер слайду 14

* Вертикальна поясність → закономірна зміна природних комплексів та їхніх компонентів із підняттям у гори від підніжжя до вершин,

Номер слайду 15

→ зумовлена зміною клімату з висотою (зниженням температури повітря на 0,5—0,6 °С на кожні 100 метрів підйому — так званий вертикальний градієнт температури або в деяких випадках навпаки підвищення температури повітря з висотою — температурна інверсія) і зменшенням вологості повітря. Вертикальна поясність Анд.

Номер слайду 16

СЛОВНИКАбсолютна вологість повітря характеризує вміст води в повітрі й виражається в грамах/м3. Відносна вологість повітря вказує на теперішній стан абсолютної вологості відносно максимальної вологості при даній температурі (виражена у відсотках, %. Максимальна вологість (точка роси) характеризується максимальною кількістю вологи, яка може перебувати в повітрі за певної температури.

Номер слайду 17

Таблиця. НАСИЧЕНІСТЬ АТМОСФЕРИ ВОДЯНОЮ ПАРОЮ ЗАЛЕЖНО ВІД ТЕМПЕРАТУРИТемпература повітря, °СМаса водяної пари, г/м3 Максимальний тиск водяної пари. Памбармм рт. ст.-400,1200,20,1-300,3500,50,3-201,01301,30,8-102,12902,92,004,86106,14,6+109,4123012,39,2+2017,3234023,417,6+3030,4425042,531,9+4051,1738073,855,5

Номер слайду 18

Вертикальна поясність має таку саму послідовність, що і на рівнині, рухаючись у напрямку від екватора до полюсів.

Номер слайду 19

Вертикальні пояси починаються з тієї природної зони, у межах якої розташовані гори, і залежать від їх висоти та географічного положення .

Номер слайду 20

Природні пояси в горах змінюються значно швидше, ніж на рівнині. Крім того, у горах є особливий пояс субальпійських і альпійських луків, якого немає на рівнинах.

Номер слайду 21

* Географічна оболонка є→ навколишнім середовищем людського суспільства, що зазнає значного, постійно зростаючого антропогенного впливу. 2. СУЧАСНИЙ ЕТАП РОЗВИТКУ ГЕОГРАФІЧНОЇ ОБОЛОНКИ. 

Номер слайду 22

Збільшення кількості населення на планеті, посилення його технічної озброєності поглиблює цей вплив. В антропогенних ландшафтах значних змін зазнали мікрорельєф, ґрунти, рослинний і тваринний світ.

Номер слайду 23

Вартість однієї системи HIMARS за час російсько-української війни зросла до 4 млн доларів США. Один постріл із шести ракет коштує близько 900 тисяч доларів. Військово – технічна революція

Номер слайду 24

Під впливом господарської діяльності відбувається неминуча зміна природних комплексів і формується антропогенний ландшафт.

Номер слайду 25

загиблий дельфін

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Коли кількість населення Землі почала різко зростати, та назвіть причини цього. Поясніть, чому проблема зростання кількості населення на Землі потребує регулювання. Мал. 2. Збільшення кількості населення Землі.

Номер слайду 31

Характерними елементами антропогенного ландшафту є: → господарські угіддя, → населені пункти, → промислові споруди, → транспортні магістралі, → антропогенні форми рельєфу (канали, терикони, гірничодобувні кар’єри тощо).

Номер слайду 32

Антропогенні зміни географічної оболонки мають→ глобальний і → регіональний аспекти.

Номер слайду 33

* Особливо помітним є глобальний антропогенний вплив в атмосфері, а також у гідросфері. * В атмосфері ці зміни проявляються у вигляді → глобального потепління.

Номер слайду 34

* Унаслідок господарської діяльності людини і виникнення нових потужних індустріальних центрів (Китай, Індія, Мексика, Бразилія тощо) → у повітрі постійно зростає вміст вуглецю, аерозолів, сульфатів і пилу,→ руйнується озоновий шар атмосфери→ усе більшого забруднення зазнає Світовий океан.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

3. АНТРОПОСФЕРА. Антропосфера: 1) сфера Землі, де живе людство;

Номер слайду 37

2) сфера Землі, яка найбільшою мірою прямо та опосередковано видозмінена людиною;

Номер слайду 38

3) видозмінена й використовувана людиною частина біосфери (природне середовище). Структурними елементами антропосфери є географічне середовище, техносфера і суспільство в його різних територіальних формах.

Номер слайду 39

Деструктивний вплив антропогенної діяльності на навколишнє середовище все ще переважає конструктивний. Людству вдалося домовитися про зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферу (Кіотський протокол). 4. ДЕСТРУКТИВНИЙ ТА КОНСТРУКТИВНИЙ ВПЛИВ АНТРОПОГЕННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ. 

Номер слайду 40

* Кіотський протокол — міжнародна угода (ухвалена в Кіото 11 грудня 1997 р.) → про обмеження викидів в атмосферу парникових газів. Головна мета → стабілізація рівня концентрації парникових газів в атмосфері на рівні, який не допускав би небезпечного антропогенного впливу на кліматичну систему планети. Кіотський протокол почав діяти з 16 лютого 2005 р.

Номер слайду 41

Завданням цієї угоди є зменшення надходження в атмосферне повітря так званих парникових газів, які провокують глобальне потепління. Однак країни, що викидають нібито менше визначеної їм норми забруднюючих речовин, почали продавати їх тим державам, які викидають понад визначені норми. Людство фактично займається відвертим самообманом.

Номер слайду 42

Угоду про продаж квот на викиди парникових газів Україна підписала з Японією та Іспанією.

Номер слайду 43

На сьогодні протокол підписала та ратифікувала 191 країна, в тому числі більшість промислово розвинутих країн, крім США, які підписали, але не ратифікували угоду.

Номер слайду 44

* У розвинених країнах→ діє жорстке екологічне законодавство, → в останні десятиліття забруднення довкілля стало відчутно меншим.

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Однак це суттєво не вплинуло на загальну картину у світі, тому що великий бізнес почав переносити підприємства зі шкідливими викидами до країн, що розвиваються. Таким чином, зміни на краще в одних країнах компенсувалися змінами на гірше в інших.

Номер слайду 47

"Коли буде зрубане останнє дерево, коли буде отруєна остання річка, коли буде впіймана остання риба, – лише тоді ви зрозумієте, що гроші неможливо їсти" - слова американських індіанців

Номер слайду 48

ВИСНОВКИУ географічній оболонці існують зональні й азональні природні комплекси. Сучасний стан географічної оболонки визначається зростанням впливу на її розвиток антропогенних чинників. Антропосфера не є однозначним поняттям і має принаймні три визначення. У глобальному аспекті продовжує переважати деструктивний вплив антропогенної діяльності на довкілля. У регіональному аспекті ми маємо багато прикладів покращення екологічної ситуації в деяких країнах та їх частинах.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
18 жовтня 2023
Переглядів
687
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку