Презентація заняття з теми "Твори Лесі Українки "Одержима" та "Лісова пісня"

Про матеріал
Творчий набуток Лесі Українки в усьому невичерпний і неосяжний. За сміливість думки й глибину поглядів Лесю Українку в різний час називали по-різному. То вона була Жанна д’Арк української поезії та дочка Прометея, то ніжна, блакитноока Леся і поетеса поступових ідей. Але вже пора озвучити її істинне ім’я – геніальна дочка України! Своєю винятковістю і своєю звичайністю, своїм великим ім’ям «Леся Українка» нам, українцям, і досі торує дорогу до самих себе: до мови, до родини, до рідної землі, до України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

"В авторській лабораторії"

Номер слайду 2

Навесні 1912 року Леся Українка закінчила драму «Камінний господар» - геніальний твір на поширену в світовій літературі тему про спокусника жінок Дон Жуана. Критика не раз відзначала, що «Камінний господар» Лесі Українки - цілком оригінальний твір, який по-новому трактує донжуанівську тему.

Номер слайду 3

В експозиції визначено й поняття-символи, навколо яких розвиватимуться наступні події і основний конфлікт твору. Це мрія Анни про орлине гніздо на неприступній скелі, мотив камінної гори як запоруки того, що на ній вона збудує своє щастя.

Номер слайду 4

Сама Леся Українка так визначила задум драми: «Ідея її – перемога камінного, консервативного принципу, втіленого в командорі, над роздвоєною душею гордої, егоїстичної жінки донни Анни, а через неї – і над Дон Жуаном, «лицарем волі». Традиційний спокусник жінок у Лесі Українки сам стає до певної міри жертвою жінки, яка зломила його волю.

Номер слайду 5

Леся Українка. Поема "Одержима"

Номер слайду 6

Поема «Одержима» написана 1901 р. на основі євангельського мотиву – вчення Ісуса Христа про любов до ближнього, незважаючи на те, чи він друг, чи ворог. Поему було створено одним подихом – у ніч, коли письменниця перебувала біля ліжка смертельно хворого Сергія Мержинського.

Номер слайду 7

Любов до Месії і ненависть до юрби «спалюють душу» Міріам. Вона хотіла б кинути гнівні слова в обличчя фальшивим друзям, що «тричі одрікалися» від Месії, що не побачили в ньому Сина Божого, що віддали Учителя в руки катів.

Номер слайду 8

Провідна ідея «Одержимої» -Тільки той ненависті не знає, Хто цілий вік нікого не любив!

Номер слайду 9

Леся Українка. Драматична поема ”Бояриня”

Номер слайду 10

Драму “Бояриня” Леся Українка написала в 1910 році, перебуваючи на лікуванні в Єгипті. Це єдиний твір поетеси, побудований на матеріалі історичної минувшини України, - дія відбувається в другій половині ХVІІ ст.Історія написання твору

Номер слайду 11

Драматична поема “Бояриня” мала нелегкий шлях до читача, була опублікована вже після смерті поетеси в 1914 р. За радянських часів твір було суворо заборонено режимом за антиросійське звучання, тож прийшла “Бояриня” до сучасного читача тільки в 1989 р. Нелегкий шлях до читача

Номер слайду 12

У драмі відображена доба Руїни й гетьманування Петра Дорошенка Історична основа твору

Номер слайду 13

Змальовуються церковні братства, в яких брали участь і жінки (Оксана належала до дівочого братства, де була виготовлена корогва); згадуються утиски москалів (мову про це вів гість-козак, коли приїжджав до Степана); розповідається про те, що українська старшина “понадилась на соболі московські” (Іван, Оксанин брат, закидає це Степанові і його батькові); йдеться і про недовіру до Дорошенка, який привів на Україну татар (слова ці говорить Степан, коли характеризує братовбивчу війну на Батьківщині).

Номер слайду 14

Доба Руїни – надзвичайно важкий для України період, коли після смерті Богдана Хмельницького здобутки часів визвольної війни були значною мірою втрачені. Слід звернути увагу на те, що у вітчизняній історіографії немає одностайності щодо її хронологічних меж. Як правило, її датують 60-80-ми роками ХVІІ ст. Питання залишається відкритим, особливо щодо початку цього періоду. Закінчення Руїни пов’язують з гетьмануванням І. Мазепи.

Номер слайду 15

Бояриня” – єдиний твір Лесі Українки, побудований на матеріалі історичної минувшини України. Драма перейнята порівнянням суспільно-політичної атмосфери України й Московщини XVII ст. Трагедію рідного краю поетеса розкриває через призму особистого життя Степана й Оксани.

Номер слайду 16

Експозиція – знайомство родини козацького старшини Олекси Перебійного з сином його бойового побратима Степаном – боярином.

Номер слайду 17

Згода Оксани на одруження. Зав’язка

Номер слайду 18

Життя головної героїні в Москві, її неможливість вжитися в роль боярині. Розвиток дії

Номер слайду 19

Кульмінація. Усвідомлення Оксаною власної бездіяльності, докір Степанові з приводу своєї і його пасивності.

Номер слайду 20

Спустошення молодої української патріотки, готовність прийняти смерть як невідворотність долі. Розв’язка

Номер слайду 21

Леся Українка проводить паралелі між долею Оксани і долею України. І молода жінка, і рідний край були змушені скоритись. Поетеса зображує трагедію народу, який не міг залишитись вільним, закликає до боротьби за волю і незалежність.

Номер слайду 22

Ти себе Українкою звала,І чи краще знайти ім’я Тій, що радістю в муках сіяла,Як Вітчизна велика твоя

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Не з античних сюжетів, а на «місцевому» матеріалі зродилася геніальна драма-феєрія Лесі Українки «Лісова пісня». Це поетичний і трагічний твір про красу чистого кохання, про високу мрію людини, про її одвічний потяг до прекрасного, до людяного. Прекрасне в природі, як і в людській душі, ніколи не вмирає.

Номер слайду 25

Персонажі «світу людей» Лукаш. Дядько Лев. Мати Лукаша. Килина. Мавка

Номер слайду 26

Міфічні персонажі Перелесник. Водяник

Номер слайду 27

Русалка Лісовик. Міфічні персонажі Потерчата

Номер слайду 28

В основі головного конфлікту «Лісової пісні» лежить вічна суперечність між високим покликанням людини й тією буденщиною, яка часто руйнує поезію людської душі. Драма переповнена образами, створеними народною уявою і реальними особами. Мавка — дівчина з лісу. Пробуджена до життя весною та грою на сопілці Лукаша, вона оживає.

Номер слайду 29

Образ Мавки уже традиційно в українській літературі вважається втіленням одухотвореної природності, незнищенності людського духу, символом чистого справжнього кохання, щирих природних почуттів.

Номер слайду 30

Недарма саме цей образ став одним із вершинних у творчості Лесі Українки, поетеси, чия творчість позначена наявністю складних символістичних художніх структур, пошуками нового естетичного тла для розгортання традиційних міфологічних та легендарних сюжетів..

Номер слайду 31

Музика єднає Мавку з Лукашем, вчить дівчину нових для неї почуттів і дарує обом прекрасний світ кохання: “Ти сам для мене світ, миліший, кращий, ніж той, що досі знала я, а й той покращав, відколи ми поєднались... “

Номер слайду 32

Мавка ніби втілює притаманне природі бажання зберегти усе живе, що вона витворила. І цю свою доброту дівчина переносить і на людей. Вона не може зненавидіти Лукаша навіть після його зради, не може помститися йому, а навпаки, рятує, хоч і в досить своєрідний спосіб. Мавка забирає Лукаша із людського життя, але дає йому життя вічне, наближаючи його до прекрасних джерел вічного добра, незнищенної краси.

Номер слайду 33

Образ лісової красуні є втіленням вічного добра й краси, того, що шукають люди все своє життя, чого прагнуть як найвищої цінності, віримо, що в людині завжди має перемагати прекрасне, що людина вища за побутові інтереси, треба тільки надати їй можливість відчути себе Людиною.

Номер слайду 34

pptx
Додав(-ла)
Melnyk Alla
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
29 жовтня 2021
Переглядів
1423
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку