Презентація " Завершення Другої Світової війни. Ціна Перемоги"

Про матеріал
Презентація містить 14 слайдів. В яких розкрито тему Другої Світової війни, причини, передумови, наслідки, а головне внесок українського народу і українських науковців для наближення перемоги! Описані втрати України під час Другої Світової війни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Завершення Другої Світової війни. Ціна ПеремогиІсторія України 10 клас. Вчитель Линник Маргарита Миколаївна

Номер слайду 2

Упродовж своєї історії людство пережило багато катастроф і трагедій, проте жодна з них за масштабами не може зрівнятися із Другою світовою війною. Друга світова війна завершилася 2 вересня 1945 р. Визволителями України й творцями перемоги були люди різних національностей - від рядових до маршалів, солдати - українці. Вони - кожен окремо і всі разом - своєю доблестю й жертовністю заслужили повагу та пам’ять народу. Війна - це завжди трагедія для всіх, кого вона торкнулася

Номер слайду 3

Наслідки війни. ЛюдськіМатеріальні руйнація житлового фонду розладнано транспортну систему розпад системи торгівлі.загострення продовольчої проблеми

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ВТРАТИ УКРАЇНИ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ

Номер слайду 6

На території України було знищено 714 міст і селищ міського типу, понад 28 тис, сіл, 16,5 тис. промислових підприємств. Матеріальні втрати України дорівнюють приблизно 40 % загальносоюзних втрат. Співвідношення цих цифр висуває Україну на сумне перше місце серед країн, які матеріально постраждали від війни.

Номер слайду 7

ВТРАТИ УКРАЇНИ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ

Номер слайду 8

ВТРАТИ УКРАЇНИ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІУ результаті бойових дій в Україні було зруйновано понад 700 міст і містечок, десятки тисячі сіл. Київ знищено на 85%, Харків - на 70%, великої розрухи зазнали Дніпропетровськ, Запоріжжя, Полтава, повністю знищено Тернопіль. Було зруйновано 2 млн будинків, унаслідок чого понад 10 млн людей залишилися безпритульними. Загалом матеріальні втрати України під час війни становили 285 млрд крб., або 100 млрд доларів. «Свідченням колосального внеску українців у перемогу над фашизмом стало визнання України у 1945 році засновницею ООН, на рівні з іншими державами»

Номер слайду 9

ІВАН КОЖЕДУБ

Номер слайду 10

ОЛЕКСІЙ БЕРЕСТ

Номер слайду 11

КУЗЬМА ДЕРЕВ‘ЯНКОГенерал-лейтенант, який від підписав Акт капітуляції Японії 2 вересня 1945 р.

Номер слайду 12

Євген Патон із моделлю танка Т-34 Після евакуації у східні регіони країни академічна наука показала свої великі можливості в допомозі фронту. Безумовним лідером серед установ АН УРСР був Інститут електрозварювання під керівництвом академіка Є. Патона. Вчені інституту застосували на танкових заводах Уралу ефективний спосіб автоматичного дугового зварювання під флюсом, що сприяло швидкому розвиткові танкобудування. Продуктивність праці на 40 танкових підприємствах різко підвищилася. Після звільнення України від окупантів почалася швидка відбудова мережі культурно-освітніх установ. Наприкінці 1945 р. вже діяло понад 30 тис. шкіл. У 150 вищих навчальних закладах, які повернулися з евакуації, навчалося майже 140 тис. студентів. З весни 1944 р. у Києві відновила свою діяльність Академія наук УРСР.

Номер слайду 13

 Який внесок українських учених у боротьбу з окупантами. Значні результати дала перебудова роботи наукових установ на воєнні рейки. Більшість наукових установ на початку війни евакуювали. На початок осені 1941 р. на схід було вивезено Академію наук. У надзвичайно складних умовах евакуювали вищі навчальні заклади Києва, Одеси, Дніпропетровська, Харкова та інших міст, що перебували в зоні воєнних дій. Деякі колективи вишів не встигли навіть вивезти найцінніше обладнання. Загалом вдалося вивезти основні колективи та майно 70 вишів. Науковці Українського фізико-технічного інституту в Харкові почали виробляти у майстернях хімічний запалювач для пальної суміші в пляшках, що використовувалися як засіб боротьби з бронетехнікою у ближньому бою. Наукові установи й виші медичного профілю долучалися до розгортання лікувальної роботи для потреб фронту, розробляли нові ефективні методи лікування хворих. Зокрема, Інститут клінічної фізіології, яким керував академік Богомолець, створив цінні препарати для лікування ран і переломів кісток. Працівники Харківського інституту переливання крові у кількох тилових містах організували пункти із заготівлі та консервування крові.

pptx
Додано
7 листопада 2023
Переглядів
1109
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку