Презентація "Збереження біорізноманіття"

Про матеріал
Презентація "Збереження біорізноманіття" Біорізноманіття — це різноманітність живих організмів з усіх джерел, включаючи, серед іншого, наземні, морські та інші водні екосистеми та екологічні комплекси, частиною яких вони є; це поняття включає у себе різноманітність у рамках виду, між видами і різноманітність екосистем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Збереження біорізноманіття ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ МЕДИЧНИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ Навчальна дисципліна «Біологія» спеціальність:«Лікувальна справа», «Сестринська справа» Викладач біології Лиса О.М.

Номер слайду 2

Заглянув ангел на Землю крізь озонову діру і сказав «Боже, скажи їм, нехай схаменуться» Ліна Костенко

Номер слайду 3

Біорізноманіття — це різноманітність живих організмів з усіх джерел, включаючи, серед іншого, наземні, морські та інші водні екосистеми та екологічні комплекси, частиною яких вони є; це поняття включає у себе різноманітність у рамках виду, між видами і різноманітність екосистем.

Номер слайду 4

Біорізноманіття належить до одного з найважливіших надбань кожної держави, адже живі організми виконують життєво важливі функції, є індикаторами якості навколишнього середовища. Зміни біорізноманіття – це одні з найнебезпечніших змін, тому що вони мають незворотний характер.

Номер слайду 5

Едвард Осборн Вілсон(10 червня 1929) — американський біолог, соціобіолог, мірмеколог, еколог, письменник, професор Гарвардського університету, академік Національної академії наук США.

Номер слайду 6

Виділяють три види біорізноманіття: • Генетичне • Видове • Екосистемне Види біорізноманіття

Номер слайду 7

Біоми Біорегіони Ландшафти Екосистеми Середовища існування Популяції Особини(індивідууми) Хромосоми Гени Нуклеотиди Царства Типи Сімейства Роди Популяції Особини Культурне різноманіття: людські взаємодії на всіх рівнях.

Номер слайду 8

Генетичне різноманіття — характеристика біорізноманіття, що описує загальне число генетичних характеристик, які трапляються у популяції або виді. Генетичне біорізноманіття – це сукупність генофондів різних популяцій одного виду. Генетичне різноманіття

Номер слайду 9

Вид — це сукупність популяцій подібних особин, які мають однакову будову й функції, можуть схрещуватися між собою і народжувати життєздатних нащадків. Видова різноманітність – це сукупність видів, що населяють спільну територію. Видове різноманіття

Номер слайду 10

Екосистемне різноманіття Екосистема — сукупність живих організмів, які пристосувалися до спільного проживання в певному середовищі існування, утворюючи з ним єдине ціле. – Тундра – Озеро – Болото – Степ – Пустеля – Водно-болотні угіддя – Бореальні хвойні ліси – Листопадні ліси – Тропічні ліси Приклади екосистем

Номер слайду 11

Екосукупність унікальних і типових лісних, степових, морських системне (ландшафтне) біорізноманіття – це та інших угрупувань.

Номер слайду 12

Унікальними з точки зору збереження біорізноманіття є екосистеми Українських Карпат, Подільського Подністров’я та інші. Карпати Поділля

Номер слайду 13

М.Д.Гродзинський, П.Г. Щищенко вказують на чотири аспекти трактування ландшафтного різноманіття: - ландшафтнознавче трактування ладшафтного різноманіття зводиться до визначення кількості типів ландшафтів і кількості їх контурів у межах певної території. Виявлення ареалів максимуму різноманіття територіальної структури ландшафту має особливе значення для виділення мережі природоохоронних територій.

Номер слайду 14

- антропічне тлумачення ландшафтного різноманіття побудоване на широкому розумінні цього терміна, а саме – зміненого і перетвореного людською діяльністю ландшафту. Ландшафтно-екологічної оптимізації території можна досягти при гармонійному порівнянні природних і антропогенних ландшафтів у співвідношенні 60% до 40% ландшафтної структури.

Номер слайду 15

біоцентричне розуміння ландшафтного різноманіття полягає в тому, що досягнення ландшафтного різноманіття передусім необхідне для забезпечення біотичного. Згідно з таким підходом, головна причина втрати біотичного різноманіття полягає в ізольованості окремих ділянок рослинного покриву. Тому відновлення біотичного різноманіття в умовах реального ландшафту полягає в поєднанні окремих ділянок із збереженою природною рослинністю в цілісну мережу завдяки формуванню екологічних кордонів.

Номер слайду 16

- гуманістичне розуміння ландшафтного біорізноманіття зводиться до трактування ландшафту як природно-культурної цілісності . У такому ракурсі ландшафтне різноманіття охоплює природне, культурне й етнічне середовище. Кожний ландшафт наділений специфічними культурними і етнічними рисами, притаманними традиціями, звичаями і обрядами місцевого населення.

Номер слайду 17

Збереження біорізноманіття є складною, комплексною проблемою. Сюди входять: - Збалансоване використання земельних ресурсів; - Невиснажливе використання природних екосистем ; - Зниження рівня техногенних забруднень природних компонентів; - Збільшення площ під лісами й іншою природною рослинністю.

Номер слайду 18

Природозаповідання як одна з ефективних форм збереження біорізноманіття Заповідна справа – це не тільки збереження і охорона заповідних обєктів різних рангів. Заповідання виконує ряд важливих наукових, господарських, екологічних завдань.

Номер слайду 19

До природно-заповідного фонду України належать: - природні території та об ’ єкти – природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки, заказники тощо.

Номер слайду 20

Національний природний парк "Сколівські Бескиди"

Номер слайду 21

Заповідник Асканія-Нова

Номер слайду 22

- штучно створені об ’ єкти – ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки тощо.

Номер слайду 23

Сучасні екологічні спостереження і оцінки показують, що збереження генофонду будь-якого регіону можливе за умови 10-15% заповідності його площі. Нарощування кількості заповідних об’єктів не є самоціллю й особливого ефекту не дасть. Необхідно цілеспрямовано формувати екологічні мережі, в яких заповідні території виконуватимуть функції основних структурних елементів.

Номер слайду 24

Станом на квітень 2020 року до Червоної книги України занесено 1369 видів (543 тварин і 826 рослинного світу).

Номер слайду 25

Червона книга України Видання Тварини Рослини Видання І (1980р) 85 151 Видання ІІ (1994р) 382 541

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Тварини Червоної книги Горностай Їжак вухатий Кіт лісовий Саламандра плямиста

Номер слайду 30

Мідянка Лелека чорний Дрохва Кінь Пржевальського

Номер слайду 31

Природоохоронні території України Тип природоохоронних територій Характеристика Заповідники Території, на яких заборонені будь-які види господарської діяльності й туризм Заказники Території, на яких охороняються певні види тварин і рослин і допускається обмежена господарська діяльність Національні парки Території, на яких в обумовлених межах дозволяються організований туризм і екскурсії Заповідно-мисливські господарства Території, на яких створені умови для розмноження промислових тварин і дозволяється полювання за особливими ліцензіями Пам’ятки природи Окремі природні об’єкти із заповідним режимом, що мають наукове, культурне, історичне або естетичне значення

Номер слайду 32

Біосферні заповідники Асканія –Нова Дунайський Карпатський Чорноморський

Номер слайду 33

Заповідники України 16 природних заповідників Канівський, Карадазький, Луганський, Мис Мартьян,Поліський, Український державний степовий,Ялтинський державний гірсько-лісовий, Медобори, Розточчя,Горгани та інші.

Номер слайду 34

Основні законодавчі акти з охорони природи Закон «Про охорону навколишнього природного середовища» Закон «Про природно-заповідний фонд України» Закон «Про тваринний світ» Національна програма збереження біологічного різноманіття

Номер слайду 35

Міжнародне співробітництво 50 міжнародних угод Міжнародна конвенція з охорони птахів Конвенція про біологічне різноманіття Конвенція про водно-болотні угіддя Конвенція про охорону дикої флори і фауни Конвенція про збереження мігруючих видів тварин

Номер слайду 36

• Фрагментація • Інвазійні види • Надмірна експлуатація • Забруднення •Глобальні кліматичні зміни • Перенаселеність •Надмірне споживання ресурсів •Зменшення чи нестача стимулів для збереження • Недоліки впровадження Головні загрози для біорізноманіття Непрямі

Номер слайду 37

Пам‘ятка із збереження природи Категорично забороняється: залишати сміття в лісі після відпочинку Варто утриматися: від використання гербіцидів Рекомендовано: побудувати шпаківню

Номер слайду 38

Сучасні методи збереження біорізноманіття створення Червоної книги; створення заповідних об’єктів; міжнародне співробітництво в питаннях збереження біорізноманіття; національні програми збереження біорізноманіття; розвиток природоохоронних технологій в промисловості, сільському господарстві та рибному промислі; боротьба з браконьєрством; розвиток екотуризму. 

Номер слайду 39

Висновки: - Наявна мережа заповідних об єктів україни охоплює близько 42% видів рослин і тварин України і незначну частку ландшафтного різноманіття. Тому ідея системного підходу до охорони природи, яка зазначена в концепції екомереж має стати провідною у ХХІ ст. - Україна володіє третім після Росії і Франції біорізноманіттям Європи. Тому реалізація загальнодержавної програми формування національної екомережі сприятиме своєчасному збереженню і відновленню видового, генетичного та ландшафтного різноманіть.

Номер слайду 40

Збережемо біорізноманіття!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Петрусь Ганна Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Горбаньова Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
27 серпня 2020
Переглядів
24153
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку