Презентація "Жанрова і стильова своєрідність роману О. Уайльда «Портрет Доріана Грея"

Про матеріал

Довести ,що це дійсно роман, усвідомити жанрову та стильову своєрідність роману; розвивати креативність, вміння аналізувати, порівнювати, узагальнювати, систематизувати, робити висновки; розвивати логічне та асоціативне мислення, пам'ять, увагу;виховувати високі моральні якості.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жанрова і стильова своєрідністьроману О. Уайльда «Портрет Доріана Грея"

Номер слайду 2

«В мастерской они застали Дориана Грея. Он сидел за роялем, спиной к ним, и перелистывал шумановский альбом «Лесные сцены». - Что за прелесть! Я хочу их разучить, – сказал он, не оборачиваясь…»

Номер слайду 3

«Что есть красота И почему её обожествляют люди? Сосуд она, в котором пустота, Или огонь, мерцающий в сосуде?»М. Заболоцький

Номер слайду 4

 «Чиста дошка»1.    О. Уайльд – американський письменник англійського походження.  2.    О. Уайльда прозвали «Апостолом аскетизму»   3.    Естетизм – спосіб життя, що передбачає оточення себе предметами розкоші 4.    Оскар Уайльд прожив довге безтурботне життя 5.    О. Уайльд – автор 30 відомих романів.

Номер слайду 5

Тест Чи уважний ти читач?»

Номер слайду 6

ОЛС “Історія написання твору” твір написаний у 1890 роцінаписаний на замовлення одного американського журналуголовна мета роману: вічність і велич наджиттєвого мистецтвароман має чимало спільного з твором   Ч. Метьюріна «Мельмонт-блукач» джерела твору: Жюріс-Шарля Тюїсмена «Навпаки», Гете «Фауст», Бальзака «Шагренева шкіра», Гофмана «Малюк Цахес», Гоголя «Портрет»

Номер слайду 7

 Міні-дослідження жанрової принадлежності  твору. Твір « Портрет Доріана Грея» За літературним родом -  … За обсягом - … За будовою -  … Кількість персонажів - … Часовий простір - … Проблеми - …

Номер слайду 8

Теоретична скарбничка. Рома́н (фр. roman — «романський») — літературний жанр, найпоширеніший у XVIII–XX століттях; великий за обсягом, складний за будовою епічний твір, у якому широко охоплені життєві події, глибоко розкривається історія формування характерів багатьох персонажів Що називається романом?Чи переконалися ми в тому, що твір О. Уайльда «Портрет Доріана Грея» - це роман? Сумнівів про те, що це роман, немає, але в літературознавстві ще й досі немає єдиної думки про жанровий  різновид роману Оскара Уайльда. 

Номер слайду 9

Завдання. Які жанрові різновиди роману вам відомі? Визначте жанровий різновид роману «Портрет Доріана Грея». Аргументуйте свою думку. Доведіть, що «Портрет Доріана Грея»   психологічний роман  фантастичний  інтелектуальний філософський естетськийпарадоксальнийдекоративнийроман-символ

Номер слайду 10

Словник Психологічний роман – різновид роману, в якому відтворено внутрішні переживання особистості, духовну еволюцію, пошуки й суперечності героя, що зумовлюють його вчинки та поведінку. Фантастичний роман – різновид роману, сюжет якого ґрунтується на фантастиці, тобто уявний світ якого не відповідає наявному реальному світу або прийнятому усталеному поняттю можливого. Філософський роман – великий епічний твір, в якому безпосередньо викладається світоглядна або естетична позиція автора. Інтелектуальний – різновид роману, у якому увага автора зосереджена не стільки на зображенні самого життя, людських характерів, скільки на актуальних для певної доби інтелектуальних і загальнокультурних проблемах, нерідко наповнений відповідними дискусіями та висловлюваннями, насичений складним інтелектуальним підтекстом, посиланнями на різноманітні літературні, мистецькі, філософські твори. 

Номер слайду 11

Естетський (естетичний) роман – різновид роману, у якому в художній формі втілено програмні тези естетизму «мистецтво вище за життя», принципи мистецтва незмінні на відміну під принципів моралі і т п. Парадоксальний роман – різновид роману, наповнений міркуваннями автора, що різко відрізняються від традиційних, загальноприйнятих, а іноді розходяться із здоровим глуздом. Декоративний роман – роман, насичений детальними описами приміщень, декорацій; роман, для якого характерний вишуканий стиль. Роман-символ – різновид  роману, в якому фабула перегукується з центральною тезою символізму про невідповідність видимого сутності. 

Номер слайду 12

Роман «Портрет Доріана Грея» - перлина уайльдівської прози, що зачаровує досконалістю стилю, вічний, не підвладний часові  роман. Спробуйте прокоментувати ці слова.

Номер слайду 13

Що таке стиль твору?Стиль – це  індивідуальна творча манера, «творче обличчя» окремого письменника. Отже, індивідуальний стиль — це прояв сукупності особливих істотних ознак таланту письменника в конкретному художньому творі чи у всій його творчості, індивідуальне втілення художнього методу.

Номер слайду 14

 «Душу краще лікувати відчуттями, а від відчуттів лікує лише душа,» - сказав лорд Генрі. Відчуття – царина імпресіонізму. «Це тільки декоративний роман,» - так сказав про свій роман О. Уайльд. Що мав автор на увазі? Напевно, саму манеру письма. У чому ж своєрідність техніки (стилю)  Уайльда? 

Номер слайду 15

Теоретична скарбничка Імпресіонізм – течія модернізму, що характеризується ушляхетненим, витонченим відтворенням особистих вражень та спостережень, мінливих, миттєвих відчуттів і переживань. Риси імпресіонізму в романі:1.  Композиція направлена не на дії, не на безпосередньому житті і його поясненні, а на відмінностях сприйняття дійсності різними персонажами.2.  Персонажам надано можливість виявити  своє ставлення до подій, учасником чи свідком яких вони стали.3.  Вишуканість описів у романі4.  Пейзажі стали фоном сприйняття героя, сам герой ніби розчинився у навколишній красі.

Номер слайду 16

Риси символізму в романі:1.  Фабула твору перегукується з центральною тезою символізму про невідповідність видимого сутності. 2.  Портрет набув символічного значення: він став виявом сутності, зобразити яку, втілити у конкретну форму лише інтуїтивно міг істинний митець. 3.  На стильовому рівні – безпосереднє вживання парадоксів. Які епізоди, на вашу думку, викладені в імпресіоністичній манері?  Вдома ви виписували фрази із роману. Які ж уайльдівські парадокси найбільше вразили, які привернули вашу увагу. Зачитайте ці фрази. Але не повторюйтесь. 

Номер слайду 17

Якою є ідея твору. А які головні проблеми твору? Англійський критик і поет Ле-Гальєн писав: «Парадокс у нього – це тільки істина, поставлена сторчма, щоб привернути вашу увагу». Чи згодні ви з таким твердженням. А як би сформулювали тему роману «Портрет Доріана Грея»? 

Номер слайду 18

Що таке композиція твору і в чому своєрідність композиції роману «Портрет Доріана Грея»?Роман складається зпередмови, що є своєрідним маніфестом естетизму20 розділіввелика кількість діалогівавторські ліричні відступивнутрішні монологи героївцікаві описи в стилі імпресіонізму

Номер слайду 19

Домашнє завдання Підготувати зв’язне висловлювання, що починається словами “Я вважаю, що роман О. Уайльда “Портрет Доріана Грея” за жанром…”Подумати, які проблеми висвітлив автор у романі “Портрет Доріана Грея”

Номер слайду 20

Рефлексія. Що нового ми дізналися на уроці про роман «Портрет Доріана Грея»?  Які ваші враження від роману?  Що найбільше вразило вас на уроці?

pptx
Додано
18 квітня 2018
Переглядів
6306
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку