презентація "Життя і творчість О. Олеся"

Про матеріал
презентація до уроку для учнів 10 класу , в якій подаються короткі відомості про життя і творчість Олександра Олеся
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОЛЕКСАНДР ОЛЕСЬ. Короткі відомості життя і творчості

Номер слайду 2

О принесіть як не надію,То крихту рідної землі: Я притулю до уст їїІ так застигну, так зомлію… Олександр Олесь

Номер слайду 3

Олександр Олесь — неперевершений автор інтимно-особистісних та громадянських мотивів, один з найкращих продовжувачів справи Т. Шевченка, Лесі Українки, І. Франка та інших корифеїв української літератури.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Творчість Олеся виразно поділяється на два періоди — в Україні (1907–1918) та в еміграції (1919–1944)

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ТВОРЧІСТЬ Перша збірка поезій О. Олеся вийшла у світ у 1907 році в Петербурзі під назвою «З журбою радість обнялась». Від неї повіяло молодою свіжістю, юнацькою щирістю і безпосередністю.      На 1905-1907 роки припадає розквіт таланту поета. Він написав чимало талановитих поезій, у яких звучав пристрасний заклик до боротьби за волю.      І все-таки поет не став послідовним співцем революції. Революція для нього – це загальна боротьба за волю, це «диво», коли «вільні й рівні стануть люди і здійснять мрії всі ураз».      Зосередившись з 1907 р. на літературній роботі, О. Олесь за десять років (1907-1917 рр.) видав п’ять поетичних збірок. Чотири з них назв не мали, лише порядкові номери. Найбільше талановитих творів, що виражали настрої простого люду, зустрічаємо в перших двох збірках. У наступних трьох переважають сум і втома.

Номер слайду 8

Журба і радість – ці два людські почуття переплелися в усій ліриці. Щастя і страждання, смерть і воскресіння завжди йдуть поруч у творчості поета.

Номер слайду 9

1909 року вийшла друком збірка «Будь мечем моїм!..» (1909, авторська назва була знята цензурою, тому книжка вийшла під заголовком «Поезії. Кн. ІІ»). 1911-го — третя збірка «Книжка третя».

Номер слайду 10

На чужині поет тільки Україною марить, рідною землею, вважав себе її сином,сподівався до неї повернутися…

Номер слайду 11

Не набувши чітких політичних орієнтирів, Олесь після Великої Жовтневої соціалістичної революції опиняється за кордоном (1919). Еміграція стала трагедією життя Олеся. Настрої пригніченості, нудьги і самотності наповнюють першу "закордонну" збірку віршів Олеся – "Чужиною" (Відень, 1919). "В вигнанні дні течуть, як сльози..." – такими словами розпочинається один з перших віршів книги.

Номер слайду 12

ЖАНРИ ТА СТИЛІ:Інтимна лірика;Пейзажна лірика;Громадянська лірика;Сатира;П'єса-казка;Перекладацька діяльність

Номер слайду 13

      Багато творів Олесь написав для дітей: «Ялинка», «Поєдинок», «Рак-рибалка», «Вовченя», «Іменини», поеми «Грицеві курчата», «Водяничок»; драми-казки, інсценізації за українськими народними казками. Відомий Олександр Олесь і як перекладач: казки В. Гауфа, «Пісня про Гайявату» Г. Лонгфелло.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯВивчити біографію О. Олеся.2. Підготуватися до тестів на сайті «На урок» за біографією О. Олеся.

pptx
Додано
17 травня 2020
Переглядів
3223
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку