Презентація "Змінювання прикметників за родами та числами"

Про матеріал
Українська мова 4 клас Презентація створена за типовою освітньою програмою, розроблена під керівництвом О.Я. Савченко Тема уроку: змінювання прикметників за родами та числами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сьогодні у нас незвичайний урок,Сьогодні ми зробимо ще один крок. В країну відому, в країну чудову,Що нас так чекає й збагачує мову.

Номер слайду 2

Змінювання прикметників за родами та числами

Номер слайду 3

Вправа «Інтерв’ю».

Номер слайду 4

«Падають сніжинки, білий килим стелять» Роман Завадович

Номер слайду 5

Каліграфічна хвилинкабілий біліє білого

Номер слайду 6

Проблемна ситуація Білий килим, біла доріжка, біле поле.

Номер слайду 7

Дослідницька робота за варіантами.с. 77 І варіант Вправа 162 Завдання: вибрати із довідки прикметники до поданих іменників. Пояснити, як ви їх вибрали, на що орієнтувалися. ІІ варіант Вправа 162 Завдання: вибрати із поданих прикметників такі, які можна поєднати з іменниками ялинка, клен. Пояснити, як ви їх вибрали, на що орієнтувалися.

Номер слайду 8

Робота з картками

Номер слайду 9

Робота з картками. Картка 1 Міркуй так: число прикметника визначаємо за іменником, з яким він зв’язаний за змістом. Білі пушинки - іменник означає багато предметів, вжито у множині, з яким він зв’язаний за змістом з цим іменником, вжитий у множині, описує ознаку (колір) багатьох предметів.  Картка 2 Міркуй так: рід прикметника визначаємо за іменнико, з яким він зв’язаний за змістом. Новим роком – рік (він,мій) іменник чоловічого роду. Отже,прикметник новий стоїть у чоловічому роді.

Номер слайду 10

Бліцопитування Зазначте рід і число прикметників. Струнка берізка, червоне яблуко, холодний гай, літня ніч, глибоке озеро, належна дисцип-ліна, безкрайній океан, висока температура, швидкі автомобілі, черствий хліб, складні за-дачі, синє небо, новий аеропорт.

Номер слайду 11

Фізкульхвилинка https://www.youtube.com/watch?v=A09a. J3gv. LWs

Номер слайду 12

Складіть і запишіть словосполучення, розкриваючи дужки. Визначте рід та число іменника і зв’язаного з ним прикметника. Радісний (день, усмішка, очі, обличчя). Безмежний (океан, любов, поле, простори). Охайний (зошит, дівчинка, взуття, речі). Прохолодний (ранок, повітря, осінь, дні). Класний (дошка, журнал, приміщення, вікна).

Номер слайду 13

Поширте речення прикметниками. Скрізь лежить ___ сніг. Вся вулиця в ___ заметах.___ берізки в цьому ___ царстві стоять, наче ___ сад. Поряд зеленіють ___ ялинки, наче прибралися до ____ свята. Настав ___ ранок. Під ногами рипить ___ сніжок. Дерева стоять у ___ шубах і шапках. На кущах мороз порозвішував ___ мереживо. Порушують спокій ___ синички і горобчики. Вони ласують ___ насінням, яке насипали їм ___ школярі. (Зимовий, сухий, блискуче, білих, непосидючі, поживним, турботливі)

Номер слайду 14

Вправа “Мікрофон”. На уроці я: - навчився ...- дізнався... - зрозумів...

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Вправа 164 Для тих, хто хоче більше знати: вправа 160 (3) Домашнє завдання:

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 4 клас, Презентації
НУШ
До підручника
Українська мова 4 клас (Волкотруб Г. Й.)
Додано
27 листопада 2023
Переглядів
1373
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку