Презентація "Змінювання прикметників за родами та числами" 4 клас

Про матеріал
"Українська мова та література" Надія Кравцова, Ольга Придаток, Валентина Романова, 4 клас (1 частина)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Змінювання прикметників за родами та числами»

Номер слайду 2

Науково-дослідницька лабораторія. Частини мови

Номер слайду 3

Девіз нашого уроку: Думати швидко, Виконувати чітко, Творчо працювати, Знання набувати!

Номер слайду 4

Для гарної роботи потрібно дещо пригадати. Називає він ознаки Все він знає про предмет: Липовий, смачний, солодкий. Здогадаєшся, що мед! А про всі його прикмети Розповів нам це? … ПРИКМЕТНИК

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Перше грудня. Класна роботажиттєрадісний. Вправа «Мозковий штурм»Скільки складів у слові?Який склад наголошений?На яке питання відповідає слово?До якої частини мови належить це слово?

Номер слайду 7

Давайте пригадаємо, що таке прикметники? Прикметники – це слова, що називають ознаки предметів. Вони відповідають на питання який? яка? яке? які? Змінюється за числами. Однина Множина. З якою частиною мови завжди зв’язаний прикметник? (з іменником)Як визначити число прикметника? (за іменником, з яким він зв’язаний)

Номер слайду 8

Наприклад,зелений (сад)зелена (груша)

Номер слайду 9

Наприклад,зелене (яблуко)зелені (луки)

Номер слайду 10

А як ви вважаєте, чи змінюються прикметники за родами? Зараз у нашій мовній лабораторії ми це і перевіримо.

Номер слайду 11

Давайте переглянемо відеосюжет, в якому Мова та Суржик навчать нас визначати рід прикметника.

Номер слайду 12

Банан – який? -Кулька – яка? -Сонце – яке? -жовтий жовтажовте

Номер слайду 13

Троянди (які?) жовті

Номер слайду 14

Давайте розподілимо подані прикметники за родами у 3 групи: Чоловічий рід Жіночий рід Середній рід. Свіжий хліб, літня ніч, ясне небо, рання весна, літнє вбрання, ясний день, свіжа булка, свіже молоко, ранній холод, ясна зірка, літній день, раннє літо.

Номер слайду 15

Перевіримо: Чоловічий рід Жіночий рід Середній рід свіжий хліб літня ніч ясне небо ясний день рання весна літнє вбрання ранній холод свіжа булка свіже молоко літній день ясна зірка раннє літо

Номер слайду 16

Здогадайтесь, яке це слово за його ознакою, позначте закінчення і визначте рід: Пухнаста, руда, хитра-…Погожий, теплий, сонячний -…Свіже, прозоре, прохолодне -…лисицяденьповітря. Отже, рід прикметника ми можемо визначити за закінченням і за іменником, з яким він пов’язаний.

Номер слайду 17

Виберіть із даної групи прикметників тільки чоловічого роду і з перших букв утворіть слово. Молодий, барвиста, українська, осінній, активна, ласкавий, синє, особливий, нова, дерев’яний, сонячне, цікавий, рожева, іскристий.

Номер слайду 18

Яке слово утворили? МОЛОДЦІМолодий, барвиста, українська, осінній, активна, ласкавий, синє, особливий, нова, дерев’яний, сонячне, цікавий, рожева, іскристий. Домашнє завдання. З додаткових джерел інформації виписати по три словосполучення іменник+прикметник до кожного роду, виділити закінчення.

Номер слайду 19

1) Чому навчились на уроці?2) Що було цікавим?3) За що ви можете похвалити себе?4) За що можете похвалити однокласників?- Сьогодні ми стали справжніми дослідниками рідної мови. Поаплодуймо собі за хорошу роботу. Мені було приємно з вами працювати! - Дійсно, добре того навчати, хто хоче все знати!

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
5 лютого
Переглядів
212
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку