Презентація:"Значення електроенергетики. Типи електростанцій, основні чинники їх розміщення. Паливно-енергетичний баланс"

Про матеріал
Презентація "Значення електроенергетики. Типи електростанцій, основні чинники їх розміщення. Паливно-енергетичний баланс" знайомить учнів з виробництвом та постачанням електроенергії у світі. Типами електростанцій, чинниками які впливають на розміщення електростанцій різних типів та поняттям паливно-енергетичний баланс. Світова енергетика є важливою галуззю світового господарства. Рівень її розвитку тісно пов'язаний з НТП, з якістю життя населення різних країн і територій. А використання альтернативних видів енергії виходить на перше місце.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення електроенергетики. Типи електростанцій, основні чинники їх розміщення. Паливно-енергетичний баланс

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Електроенергетика — це вид промислової діяльності, що охоплює виробництво електричної енергії, її передавання, розподіл і збут споживачам. Виробництво (генерування) електроенергії — це процес перетворення різних видів енергії на електричну на підприємствах, які називають електростанціями.

Номер слайду 4

Повсякденне використання електричного струму

Номер слайду 5

Структура виробництва електроенергії у світі

Номер слайду 6

Електроенергетика Традиційна: Нетрадиційна: 1. Теплові електростанції (ТЕС)Конденсаційні електростанції (КЕС)Теплоелектростанції (ТЕЦ)2. Гідравлічні електростанції (ГЕС)Гідроакумулятивні електростанції (ГАЕС)3. Атомні електростанції (АЕС)Вітрові електростанції (ВЕС)Геотермальні електростанції (Гео. ЕС)Сонячні електростанції (СЕС)Припливні електростанції (ПЕС)Енергія хвиль. Енергія течій. Біоенергетика

Номер слайду 7

Чинники розміщення електростанцій. Паливний. Водний. Транспортний. Природних умов. Споживчий. Оборонний. Безпеки проживання. Електроенергетика- базова галузь промисловості, яка забезпечує виробництво, транспортування й постачання електроенергії та тепла. Електроенергію можна передавати по високовольтних лініях електропередачі (ЛЕП) на будь-які відстані

Номер слайду 8

ТЕС

Номер слайду 9

Теплоелектроцентралі (ТЕЦ) є результатом комбінування, забезпечуючи поєднання двох виробництв: електроенергії та гарячої води для опалення приміщень. Відпрацьована пара при цьому не охолоджується, а як відходи виробництва опалює приміщення холодної пори року. Оскільки гарячу воду транспортувати через її швидке охолодження на відстань більш ніж 20 км не можна, ТЕЦ будують у великих містах, орієнтуючись на чинник споживача. Найбільшої шкоди середовищу завдають електростанції, що працюють на вугіллі. За добу вони спалюють 10–20 тис. тонн твердого палива. Для перевезення такої кількості вугілляпотрібно близько 1500 товарних вагонів. Найголовнішим чинником розміщення ТЕС є споживач.

Номер слайду 10

Переваги ТЕСШвидко будуються. Будівництво ТЕС дешевше ніж ГЕС і АЕСПосідає друге місце серед усіх електростанцій за ефективністю виробництва електроенергії з незначною вартістю. Недоліки ТЕСПотребують більше працівників. Постійний видобуток і транспортування палива. Собівартість електростанції велика. Завдають шкоду навколишньому середовищу

Номер слайду 11

ГЕС

Номер слайду 12

Переваги ГЕСНевичерпність енергоносія та його дешевизна. Відрізняється легкістю запуску та швидким виходом на максимальну потужність. ГАЕС — єдиний промисловий виробник електричного струму, який може «накопичувати» електроенергію. Тривалі терміни і висока вартість будівництва. Створення ГЕС на рівнинних річках привело до затоплення площ, уповільнення стоку, забруднення водойм, заболочення прибережних територій. Недоліки ГЕС

Номер слайду 13

АЕС

Номер слайду 14

Атомні електростанції (АЕС) Сировиною для виробництва «елементів живлення» для АЕС є збагачений Уран­235 або Плутоній­239. Атомна енергетика дуже потужна. 1 кг урану виділяє стільки теплоти, як при спалюванні 2,5 тис. тон вугілля. АЕС дуже водомісткі, їх споруджують біля джерел водопостачання, річок. Однак АЕС, на відміну від ТЕС, є екологічно чистим видом енергії в разі безаварійної роботи.

Номер слайду 15

Переваги. Виробляє найдешевший електричний струм. Має великі встановлені потужності з виробництва й найменшу вагу енергоносія. Стабільне у значних обсягах виробництво електричного струму мало залежить від погодних умов. Недоліки. Висока вартість будівництва та демонтажу. Відсутність надійних довготривалих технологій зберігання відходів ядерного пального й демонтажу зони реактора. Великі збитки та втрати в результаті аварій і катастроф.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ВЕС

Номер слайду 18

ВЕС. Переваги. 1. Невичерпність енергоносія, його безкоштовність, невисока вартість будівництва й експлуатації, відсутність відходів виробництва. Недоліки. 1. Невелика їх потужність. 2. Виробництво електричного струму нестабільне через високу залежність від швидкості та напрямку вітру.3. У нормальному режимі експлуатації створює багато шуму та є небезпечним для птахів і кажанів.

Номер слайду 19

СЕС

Номер слайду 20

СЕС Переваги.1. Невичерпність енергоносія, його безкоштовність, відсутність шкідливих викидів і відходів. 2. Не потребує транспортування пального та, у разі аварії чи катастрофи, зумовлює незначні збитки. Недоліки. 1. Повністю залежить від погодних умов і прозоростіатмосферного повітря. 2. Займає великі площі під самою станцією.3. Зумовлює зростання температури атмосферного повітря. 4. Висока вартість будівництва.

Номер слайду 21

Геотермальні електростанції (Гео. ТЕС) – теплові електростанції, якіперетворюють енергію внутрішньої теплоти Землі (гарячих джерел, гейзерів, пари) в електричну енергію. Розроблено два шляхи використання енергії надр: використання гарячої води для опалення приміщень (подібно до ТЕЦ) та відведення водяної пари для одержання електроенергії. Гео. ЕС не можуть бути розміщені повсюдно. Вони прив’язані лише до сейсмічних поясів Землі. електростанцій (СКЕС).

Номер слайду 22

гео. ТЕС Переваги. 1. Незначна вичерпність ресурсу й незалежність від стану погоди на поверхні. 2. Безкоштовність теплоносія й відсутність відходів. Недоліки. 1. Велика вартість будівництва.2. Зміна хімічного складу підземних вод та їх забруднення. 3. Можливе їх зведення лише в районах зі значною вулканічною активністю. ПЕС Переваги. Невичерпність енергоносія, його безкоштовність, відсутність шкідливих викидів і відходів. Недоліки. Поширення обмежене через незначну кількість заток, у яких є стабільні високі приливні процеси, тому не може бутивагомим виробником електричного струму.

Номер слайду 23

Припливні електростанції (ПЕС) перетворюють енергію морських припливів у електричну. Енергія припливів у кілька разів більша, ніж в усіх річках планети разом. Щоправда людина використовує її мало. У припливно-­відпливній зоні, як на річці, споруджується дамба з турбінами, які, обертаючись, виробляють енергію. Обмежує використання ПЕС висота припливної хвилі. Вона має бути не меншою від 10 м. Нині люди приборкують енергію хвиль, споруджуючи перші хвильові електростанції. Океанічні течії несуть у сотні разів більше води, ніж усі річки планети. Щоб їх використати для одержання енергії, потрібно збудувати електростанції посеред океану. Відроджується біоенергетика. Старий спосіб її використання – спалювання біомаси, новіший – переробка органічних решток на спирт або біогаз, що їх використовують як паливо.

Номер слайду 24

Виробнича інфраструктура Для забезпечення нормальної роботи енергетики необхідна розгалужена виробнича інфраструктура. До неї належать транспортні магістралі, електромережі та система водопостачання. Специфічним видом транспорту для обслуговування даного виробництва є трубопроводи. Транспортування електроенергії здійснюється за допомогою ліній електропередачі (ЛЕП). Електромережі розподіляють електроенергію між споживачами. Водопостачання забезпечує виробничий цикл на ТЕС та АЕС.

Номер слайду 25

Паливно-енергетичний баланс (ПЕБ) – це співвідношення між надходженням та витратами палива різних видів та електроенергії у країні протягом року.

Номер слайду 26

Висновки: Без електроенергії неможливий розвиток економіки. Енергогенеруючі потужності створено на базі використання атомної, вітрової, гідравлічної, сонячної, теплової енергії та енергії біомаси й морських хвиль. Кожний тип електростанцій має свої особливості в розміщенні та переваги й недоліки в експлуатації. Важливо впроваджувати заходи з енергозбереження в побуті й на виробництві. Для визначення енергетичної ефективності й енергоємності національної економіки укладають паливно-енергетичний баланс.

Номер слайду 27

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Презентації
До підручника
Географія 9 клас (Кобернік С. Г.,Коваленко Р. Р.)
Додано
7 лютого
Переглядів
274
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку