Презентація "Значення перевалювання, пересаджування рослин для успішного їх росту і розвитку".

Про матеріал
Презентація для учнів 10 класу з особливими освітніми потребами на тему "Значення перевалювання, пересаджування рослин для успішного їх росту та розвитку".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення перевалювання, пересаджування рослин для успішного їх росту і розвитку.

Номер слайду 2

РРРефлексія «Усмішка»

Номер слайду 3

Тренінгова вправа «Букет квітів»Праця чоловіка годує, а лінь марнуєБез трудів не їсти пирогів. Працюй ударно – дні пройдуть не марно

Номер слайду 4

«Самомотивація»Яке значення для мене матиме вміння пересаджувати рослини ?

Номер слайду 5

 Пересаджування – коли видаляють усю стару землю й коріння оголюється. Перевалювання – коли частина земельної грудки залишається в корінні, рослина зі старою грудкою землі пересаджується в більший за розміром горщик. Перевалювання - щадливий варіант пересадки кімнатних рослин. При цьому методі пересадки рослина відчуває мінімальний стрес, тому, перевалку можна проводити незалежно від сезону. Перевалювання, на відміну від повного пересаджування, не спричиняє уповільнення росту рослин. Воно також застосовується до рослин, що погано переносять пересаджування через занадто чутливе коріння. 

Номер слайду 6

Пересаджування рослин. Усі кімнатні рослини потрібно регулярно пересаджувати для поліпшення умов живлення і збільшення об’єму землесуміші. Про необхідність пересаджування судять за розвитком кореневої системи. Рослину пересаджують тоді, коли коренями повністю переплетений грунт, і горщик стає тісним. Молоді рослини, які швидко ростуть, вимагають щорічного пересаджування, а рослини, які ростуть повільно, пересаджують рідше – один раз на 2-3 роки. Пересаджують кімнатні рослини і у випадку захворювання коренів, псування горщика, поділу куща, пожовтіння листків. В період цвітіння пересаджувати рослини не можна. Рослини, які зацвітають навесні, можна пересаджувати, якщо є така необхідність, після закінчення цвітіння. Хвойні кімнатні рослини пересаджують влітку після весняного росту. Всі цибулинні краще пересаджувати після періоду спокою.

Номер слайду 7

Весна – час оновлення, у тому числі і для кімнатних рослин. Багато хто з них за зиму виснажили грунт, в якому росли. Зазвичай рослини пересаджують у березні-квітні, коли вони починають посилено рости, для того, щоб вони протягом літа могли добре наростити коріння і зміцніти. Деякі дрібні і ніжні рослини пересаджують у травні. Коли пересаджувати?

Номер слайду 8

 земляна грудка повністю обплетена корінням; коріння згниле; земля в горщику закисла, хоча земляна грудка не обплетена корінням; з`явилися ознаки загальної кволості рослини, що вказують нависнаження землі; коріння рослини пробилося крізь водостічний отвір, дренажний отвір. Навіщо пересаджувати?

Номер слайду 9

- Рясно полити рослину.  - Ножем кілька разів проводимо біля стінок горщика, щоб земляний ком відійшов від горщика. - Перекидаємо горщик з рослиною на долоню лівої руки пропускаючи стебла між пальцями, і знімаємо горщик. - Якщо горщик не знімається, кілька разів постукуємо по ньому. - Обережно руками або паличкою видаляємо з коріння землю й розплутуємо переплетене коріння, намагаючись не ушкодити його. - Зрізаємо гниле коріння, якщо таке є. Порізи товстих, соковитих коренів присипаємо товченим деревним вугіллям, щоб запобігти загниванню.  - На дно горщика кладемо дренаж – керамзит, камінці або пінопласт 3-4см. - Зверху дренаж засипаємо землею і ставимо рослина так, щоб коренева шийка була трохи нижче країв посуду, але не засипалася землею. - Проміжки між горщиком і корінням засипаємо землею та ущільнюємо її, - Не слід пересаджувати рослину у спеку. - Пересадивши рослину, поливаємо і обприскуємо її. Але в наступні дні (тиждень-два) поливання обмежуємо. Кактуси після пересаджування взагалі не поливаємо тиждень. Окрім того, після пересаджування рослину притіняємо і оберігаємо від протягів та сонячного проміння. Як пересаджувати?

Номер слайду 10

Що необхідно для пересаджування, перевалювання рослин? - горщик (на 2 см більший від попереднього), - грунт, -дренаж,  - вода, - секатор та ніж .

Номер слайду 11

Практична робота. Перевалювання кімнатної рослини.

Номер слайду 12

Дякую за увагу.

pptx
Пов’язані теми
Технології, 10 клас, Презентації
Інкл
Додано
26 лютого
Переглядів
58
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку