Презентація "Звільнення Донбасу 1943 рік"

Про матеріал
Матеріал можно використовувати на уроках та у позакласних заходах з історії України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Донбаська стратегічна наступальна операція (13.08.43–22.09.43)

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Задихалося літо від спеки, І сивіли від спраги лани. В сірім небі кружились лелеки, А земля - в димовищі війни.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Сталіно (Донецьк) в роки німецької окупації

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Меморіальний комплекс "Міус-фронт", лівий берег р. Міус

Номер слайду 15

Радянські війська вдвічі переважали противника у живій силі, утричі по артилерії, в 1,5 рази в танках та в 1,5 рази в літаках.

Номер слайду 16

Відповідно до задуму операції першими перейшли в наступ війська Південно-Західного фронту: 13 серпня — праве крило, 16 серпня — ударне угруповання, створене у центрі фронту. 18 серпня в дію вступили війська Південного фронту

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Донбас звільнено

Номер слайду 19

Номер слайду 20

У результаті Донбаської операції був звільнений найважливіший вугільний і промисловий район

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Олександр Іванович Покришкін — радянський льотчик-ас, другий за результативністю пілот-винищувач серед льотчиків країн антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні. Перший Тричі Герой Радянського Союзу. Маршал авіації. Глінка Дмитро Борисович — радянський льотчик-ас, учасник Другої світової війни. Двічі Герой Радянського Союзу, полковник авіації.

Номер слайду 23

Для вирішення завдання з відсікання донбаського угруповання противника, притиснення його до узбережжя Азовського моря і наступного знищення сил у радянської сторони виявилося недостатньо. Другою причиною невиконання початкового задуму операції стало те, що противник, рятуючи своє угруповання від оточення, докладав великих зусиль, щоби затримати наступ правого крила Південно-Західного фронту. З другої половини серпня до кінця вересня німецьке командування перекинуло у 1-у танкову і 6-у армії 10 піхотних, 1 танкову й 1 моторизовану дивізії з-під Брянська, Харкова та Кримського півострова.

Номер слайду 24

Донбаська операція призвела до подальшої зміни співвідношення сил на фронті, дозволила остаточно зосередити стратегічну ініціативу в руках радянського командування, створила сприятливі умови для розгортання загального стратегічного наступу Червоної Армії.

Номер слайду 25

У результаті операції був повністю звільнений Донецький басейн. У зв'язку з відступом на Лівобережній Україні німецька армія була змушена залишити Кубань, евакуював 17-у армію до Криму, де вона перебувала, не беручи участі в осінньо-зимовій кампанії 1943-44 років, до квітня-травня 1944 року, коли була повністю знищена . В ході операції радянські війська просунулися на 300 км і вийшли на лінію Дніпропетровськ-Мелітополь.

Номер слайду 26

Втрата Донецького вугільного басейну завдала великого удару економіці Німеччини, Радянський Союз, навпаки, отримав у 1944 році 21.1 млн тонн вугілля. На початок 1945 року видобуток вугілля була налагоджено на 3/4 шахт.

Номер слайду 27

Перемогою в Донбасі і виходом радянських військ до Дніпра завершився корінний перелом у ході війни. Після Донбаської операції гітлерівське командування було змушене остаточно відмовитися від наступальної стратегії і перейти до оборони на всьому радянсько-німецькому фронті. Монумент Визволителям Донбасу (Донецьк)

Номер слайду 28

У цілому ж у ході наступу на території України у серпні — вересні 1943 р. радянські збройні сили домоглися великих успіхів і до початку жовтня були близькі до повного виконання завдань, поставлених на літньо-осінню кампанію 1943 р. Найбільш важливим досягненням стало форсування в ряді місць Дніпра і захоплення плацдармів на протилежному березі.

Номер слайду 29

Священне місце. В день травневий, в піснях оспіваний,Коли вишні в буйно пінному цвіту,В день Перемоги, славою овіяний,До меморіалу, священного місця прийду. За визволення Донеччини. Тут герої навічно полягли. Щоб не стати рабами Німеччини,Захищали край, як тільки могли. За свободу нашу воювали,Щоб під мирним небом жив Донбас. Без вагань життя своє віддали,Щоб щастя осяяло нас. У підніжжя сірого граніту. Завжди рясніють живі квіти. Пам'ять про загиблих не забута. Сюди приходять і дорослі, й діти.«Вдячні ми живим героямІ героям, які в землі лежать. Подвигу вашого будемо достойні!»Впевнено нащадки говорять.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Дякую за увагу.

pptx
Додано
4 січня 2020
Переглядів
2890
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку