ПрезентаціяЦикл весняних свят. Травень

Про матеріал
Запропонована презентація освітлює основні українські народні свята травня місяця. Вона допоможе збагатити знання учнів про минуле свого народу. Її можна використовувати як на уроках, так і під час проведення виховних годин, ранкових зустрічей. Керується презентація режимом «вручну».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цикл весняних свят. Травень. Підготувала Долгова О. В.

Номер слайду 2

Поминальний тиждень (Проводи) Тиждень по Великодню, коли вшановували пам’ять померлих родичів та упорядковували їх могили: сіяли квіти, висаджували дерева, прибирали на братських могилах та тих, за якими вже не було кому доглядати. 

Номер слайду 3

У різних регіонах були свої поминальні дні, у які родина збиралась на кладовищі, поминала рідних та залишала для померлих «гостинці» (паски, крашанки, писанки). 

Номер слайду 4

У деяких регіонах був звичай накривати стіл на кладовищі та поминати рідних на гробках (так звана тризна). Тризна часто переходила у веселі забави з піснями та хороводами, в яких брали участь заміжні жінки та пані старшого віку (звідси й інша назва свята «бабські проводи»).

Номер слайду 5

6 ТРАВНЯ - ДЕНЬ СВЯТОГО ЮРІЯСвятий великомученик і побідоносець Юрій — покровитель хліборобства і скотарства. А ще - хоробрий лицар, що здолав страшного Змія. Народ уявляє святою Юрія верхи на білому коні зі списом у руках, що ним він забиває дракона, рятуючи невинну дівчину. Тому святого Юрія ще називають Змієборцем.

Номер слайду 6

Пам'ятник Св. Юрію Змієборцю у Львові

Номер слайду 7

У цей день весна сходить на землю — святий Юрій просить свою матір дати йому ключі, щоб відімкнути небо і випустити росу.

Номер слайду 8

Господарі в цей день вперше випускають худобу на пасовисько й обходять поля. Йдуть усією громадою в поле, відправляють молебен, а потім їдять, п’ють і качаються по посівах, "щоб жито родило".

Номер слайду 9

У багатьох регіонах України на Юріїв день збирали росу, котра, як вважали, вельми корисна для лікування очей. В одних випадках звечора стелили на траву цідилку, а вдосвіта струшували з неї вологу, в інших — до схід сонця голіруч збирали з зела росу в пляшечки.

Номер слайду 10

Народна мудрість. Святий Юрій по полю ходить, хліб-жито родить. Коли на Георгія зимно і великий мороз, то під кустом овес. Юрій на поріг весну приволік. На Юрія посади редьку, то вродить, як кулак. Як на Юр'я стала буря, то буде мокре літо.

Номер слайду 11

На Юрія починає співати соловей. Якщо на Юрка сховається в житі курка, то буде добрий врожай. На Юрія сіна коню вкинь та вила викинь. Закує зозуля до цього дня — на поганий рік. Юрій з водою, а Микола з травою.

Номер слайду 12

22 травня – Святого Миколи Чудотворця

Номер слайду 13

Колись у цей день господарі виводили коней у поле на першу пашу і з цієї нагоди на майдані, в центрі села, священики служили молебні та кропили коней свяченою водою. В полі вершники їздили верхи — «щоб нечиста сила коней не мучила».

Номер слайду 14

Із цим звичаєм — уперше виводити коней на пашу – існує декілька народних приказок:«Прийшов Миколай — коней випасай»«Юрій з теплом, а Микола з кормом»«Святий Юрій пасе корів, а Микола коней».

Номер слайду 15

Із цього дня в Україні починали стригти овець і сіяти гречку, а звідси й приказка: «До Миколи не сій гречки і не стрижи овечки!»

Номер слайду 16

Пам'ятник Святому Миколаю у місті Миколаєві, Україна

Номер слайду 17

День Симона Зілота23 травня вшановується свято встановлене на честь апостола Симона Зілота (одного із дванадцяти), який прийняв мученицьку смерть (розп’ятий на хресті).

Номер слайду 18

У цей день ходять по лісах, збираючи лікарські рослини. В народі гадають, що Зілот дає цілющу траву, і що він порядкує рослинами.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додано
26 березня 2019
Переглядів
2005
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку