Презентвція "Японія у 1945-ХХІ ст."

Про матеріал
Для використання при проведенні уроку всесвітньої історії в 11 класі. Тема:"Японія у 1945-ХХІ ст." до підручника за редакціею Ладиченко Т.В. Мета: Схарактеризувати повоєнний розвиток Японії, розкрити витоки японського "економічного дива". Розкрити характер внутрішньої і зовнішньої політики Японії в другій половині ХХ в ХХІ ст. Показати на приуладі Японії можливості демократії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Японія у 1945-ХХІ ст. вчитель історії КЗ «Пересічанський ліцей» Кириченко С. В.

Номер слайду 2

Що вам відомо про Японію, її історію, традиції, культуру, економічні досягнення?План. Японія після Другої світової війни.Імператор Хірохіто. Японське «економічне диво». Внутрішньо- та зовнішньополітичний курс.

Номер слайду 3

Особливості розвитку повоєнної Японії. Окупація американськими військами ( генерал Дуглас Макартур). Демілітаризація: ліквідація військових установ і таємної поліції, демобілізація армії, чистка державних органів від профашистських діячів. Демократизація: утвердження демократичних прав і свобод, загального виборчого права, звільнення політв’язнів. Економічні реформи: ліквідація поміщицького землеволодіння; розпуск і заборона монополій (дзайбацу). Соціальні реформи: запровадження 8-годинного робочого дня, тижневої оплачуваної відпустки, обов’язкової безкоштовної 9-річної освіти. Збереження монархії, імператор- «символ єдності нації»

Номер слайду 4

Хірохіто (1901-1989 рр.)-імператор Японії з 25 грудня 1926 р. до 7 січня 1989 р. Цей період отримав назву епохи Сева. До війни номінально володів абсолютною владою в країні. В 1946 р. прийнято рішення американської окупаційної влади не визнавати імператора воєнним злочинцем і не ліквідувати монархію, а лише демократизувати її. Після прийняття конституції 1947 р. Хірохіто став «символом держави і єдності народу».

Номер слайду 5

Японське «економічне диво». Передумови. Закупівля ліцензій, патентів, використання нових технологій;Відсутність військових витрат;Реформа податкової системи;Дисциплінованість і працьовитість японців;Своєрідні принципи організації праці: дворічне наймання, оплата праці за старшинством, «пофірмові» профспілки, патерналістська турбота керівників про працівників;Тісне співробітництво із США, великі замовлення під час воєн США в Кореї і В’єтнамі;Впровадження НТР, стимулювання освітнього рівня працівників.

Номер слайду 6

Внутрішньополітичний курс.15 листопада 1955 р. об’єдналися Демократична і Ліберальна партії. Нова партія отримала назву Ліберально-демократична партія (ЛДП). Мета-створення «держави загального добробуту», збільшення японського експорту, підвищення конкурентоздатності японських товарів на світових ринках. У середині 90-х років японська економіка зіткнулась з проблемами (знизився попит на споживчі товари, скоротився потік інвестицій, зменшився обсяг зовнішньої торгівлі). Уряд Японії вжив заходів для подолання кризи. З 2003 р. економіка країни знову почала зростати. Основні напрямки розвитку: «технотроніка», «мехатроніка», «інформатизація».

Номер слайду 7

Номер слайду 8

11 березня 2011 р. у наслідок катастрофічного землетрусу та викликаного ним цунамі сталася аварія на АЕС «Фукусіма-1». Загинуло 14 тисяч чоловік.

Номер слайду 9

Зовнішньополітичний курс. Японія-високорозвинена країна, яка входить до «великої сімки». Союзник США.«Три без’ядерні принципи»: не виробляти, не ввозити, не зберігати ядерну зброю (1968 р.).«Економічна дипломатія». Визнання Тайваню частиною Китаю. Складні відносини з Росією через проблему «північних територій»-Курильських островів. Розвиток українсько-японських відносин (ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи). Імпортуються автомобілі, електротехніка. Україна експортує алюміній, феросплави, прокат заліза й нелегованих сталей.

Номер слайду 10

Запитання для закріплення. Після Другої світової війни, у відповідності з прийнятою в 1947р. Конституцією. Японія стала: А)парламентською республікою;Б)конституційною монархією;В)президентською республікою.2. Які японські товари користуються попитом у світі?

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Опрацювати § 16. Дати відповіді на запитання с. 87. Підготувати повідомлення «Аварія на атомній електростанції Фукусіма».

pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Ладиченко Т.В.)
Додано
22 січня
Переглядів
153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку