Презетація "Як успадкувати майно"

Про матеріал
Презентація до уроку з основ правознавства у 9 класі на тему "Неповнолітні, як учасники цивільно-правових відносин". На допомогу вчителям та учням під час вивчення теми "Цивільне право".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як успадкувати майно

Номер слайду 2

Як успадкувати майно Поняття спадкування. Спадкування за заповітом. Спадкування за законом. Як успадкувати майно?

Номер слайду 3

Поясніть афоризм: «Ніколи не говори, що ти знаєш людину, поки не ділив з нею спадщину». Проблемне питання

Номер слайду 4

Спадкове право - це сукупність суспільно-правових норм, що встановлюють порядок переходу прав і обов'язків померлої особи за правом спадкування. Спадкодавець (громадяни, іноземці,апатриди)Спадкування (перехід майна, прав і обов'язків)Спадкоємець (фізичні та юридичні особи, держава …)

Номер слайду 5

Спадкодавець – учасник цивільно-правових відносин, особа, яка залишає спадок. Спадкоємці - особи, які успадковують майно. Ними можуть бути фізичні особи, а також особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини. Спадкоємцями за заповітом можуть бути юридичні особи та інші учасники цивільних відносин.

Номер слайду 6

Заповіт - особисте розпорядження фізичної особи, на випадок своєї смерті. Залишити заповіт може лише особа, яка має повну цивільну дієздатність.

Номер слайду 7

Цивільний кодекс України. Ст. 1247. загальні вимоги до форми заповіту. Заповіт складається у письмовій формі із зазначенням місця і часу його складання. Заповіт повинен бути підписаний заповідачем особисто. Заповіт повинен бути засвідчений нотаріусом або іншою службовою особою.

Номер слайду 8

Види спадкування. За заповітом. За законом

Номер слайду 9

Спадкування за заповітом. Заповіт. Обов'язкова частина в спадщині 1/2 Особисте розпорядження особи на випадок своєї смертінеповнолітні діти;непрацездатні діти;непрацездатні вдова (вдовець);непрацездатні батьки померлого.

Номер слайду 10

Спадкування за законом. За законом. Черги спадкоємців. При відсутності, не дійсності заповіту, неприйнятті спадку. Батьки, вдова, вдовець. Рідні брати, сестри, баба, дід. Рідні дядько, тітка. Особи, що прожили з померлим не менше як 5 років.Інші родичі до шостого ступеня споріднення та утримувачі померлого, що не являються родичами.

Номер слайду 11

Не мають права на спадкування ні за законом, ні за заповітом. Особи, що навмисно позбавили життя спадкодавця чи будь- кого з можливих спадкоємців або вчинили замах на їхнє життя. Особи, які навмисно перешкоджали спадкодавцю скласти заповіт, вносити до нього зміни або скасовувати його.

Номер слайду 12

Умова – смерть спадкодавця. Вступ у права спадкування – заява протягом шести місяців з дня відкриття спадку у державного нотаріуса. Не можуть бути спадкоємцями – особи, які умисно позбавили життя, вчинили замах на життя, заважали волі покійного.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати відповідний матеріал підручника. Давати визначення поняття: «спадщина», «спадкодавець», спадкоємець», «заповіт».

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. В'ячеслав Макисє
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Святокум О.Є., Святокум І.О.)
Додано
9 березня 2021
Переглядів
751
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку