Природоохоронна акція "Годівничка"

Про матеріал
Природоохоронна акція "Годівничка".Виховання ціннісного ставлення до біологічного різноманіття свого краю, проведення широкої просвітницької роботи, залучення учнів до практичної діяльності по охороні та збереженню орнітофауни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІДДІЛ ОСВІТИ СМІЛЯНСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ СМІЛЯНСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЧЕРКАСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ЕКОЛОГО – НАТУРАЛІСТИЧНОЇ ТВОРЧОСТІ БАЛАКЛЕЇВСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІ СТУПЕНІВ №2 ПРИРОДООХОРОННА АКЦІЯ «ГОДІВНИЧКА» Роботу підготували: учні гуртка «Юний еколог» та керівник гуртка Вовченко Ірина Миколаївна

Номер слайду 2

ЗМІСТ 1.Вступ…………………………………………………. 2.Мета та завдання акції „Годівничка"………………. 3.Список учасників акції. ……………………………. 4.План шкільних заходів……………………………… 5.Орнітофауна мікрорайону школи ………………. 6.Методичні поради щодо виготовлення годівничок та підгодівлі птахів……………………………… 7.Проведені масові заходи в школі…………………. 8.Особисті враження учасників акції (інтерв’ю)…... 9. Пташиний вернісаж……...................................... 10. Власні оповідання учнів…………………………. 11. Малюнки…………………………………………… 12.Фотоальбом…………………………………………. 13. Висновки …………………………………………... 14. Використана література……………………………

Номер слайду 3

Вступ Птахи - наші друзі дорогі! Знаю я, і знаєш ти: Птахів треба берегти! Настала зима. Земля, вода і ліс - все вкрите снігом, здається, все кругом занурилося в сон. Завмерли трави, кущі і дерева. Під сніговим покривалом зачаїлися, завмерло багато тварини. Завмерли, але не померли. Добре тому, у кого тепле, затишне лігво, барліг, норка чи гніздо. Добре тому, у кого запасів повна комора. Поїв, згорнувся калачиком - спи міцно, дивись солодкі сни. А птахи сильно страждають взимку від холоду і голоду. Крижаний вітер гуляє, носиться між будинками і деревами, забирається і під тугі пір'ячко. Не всидіти маленьким пташкам ні на землі, ні на гілці: все покрито снігом, холонуть лапки. Треба стрибати, літати, щоб як-небудь зігрітися. Ох, як важко їм доводиться! Шукають вони, де б сховатися від холоду, від страшного зимового вітру. Лютий - найважчий для птахів місяць. Місяць лютого холоду і голоду. Зима відчуває, що скоро їй доведеться поступитися своїми правами, ось вона і злиться: то морозом вдарить, то замете буревій. Найгірше, коли після денної відлиги вдарить вночі мороз і відразу заморозить сніг зверху. Така крижана кірка на снігу - наст - міцна, жорстка, слизька. Її не розбити ні слабкими лапками, ні дзьобом. Як птахам дістати під льодом їжу - травичку, зернятка? У кого немає сили пробити скло крижаної кірки, той голодує. Але добре відомо: хто ситий, тому холод не страшний, тому ми повинні допомагати своїм маленьким, слабким пернатим друзям. Їм багато не треба. Хто дасть зерняток, хто - сальця, хто - ягід, хто - хлібних крихт. А скільки їх можна врятувати від голодної смерті! Допомагайте маленьким пернатим друзям взимку! Запрошуйте цих милих і кумедних пташок до себе в гості, щоб помилуватися і досита нагодувати в цей важкий для них час!

Номер слайду 4

МЕТА АКЦІЇ: ВИХОВАННЯ ЦІННІСНОГО СТАВЛЕННЯ ДО БІОЛОГІЧНОГО РІЗНОМАНІТТЯ СВОГО КРАЮ, ПРОВЕДЕННЯ ШИРОКОЇ ПРОСВІТНИЦЬКОЇ РОБОТИ, ЗАЛУЧЕННЯ УЧНІВ ДО ПРАКТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПО ОХОРОНІ ТА ЗБЕРЕЖЕННЮ ОРНІТОФАУНИ. ЗАВДАННЯ: ОЗНАЙОМЛЕННЯ З ВИДОВИМ РІЗНОМАНІТТЯМ ЗИМУЮЧИХ ПТАХІВ РІДНОГО КРАЮ; НАДАННЯ УЧНЯМ ЗНАНЬ З БІОЛОГІЇ ПТАХІВ, СПОСОБИ ЇХ ПІДГОДІВЛІ; ОВОЛОДІННЯ МЕТОДИКАМИ ВИЗНАЧЕННЯ, СПОСТЕРЕЖЕННЯ ТА ОБЛІКУ ЗИМУЮЧИХ ПТАХІВ; - РОЗВИТОК ГУМАННОГО СТАВЛЕННЯ ДО ПТАХІВ, МОТИВАЦІЯ ДО ЇХ ОХОРОНИ.

Номер слайду 5

Учасники акції № з/п Прізвище , ім’я учнів Клас Доручення 1 Алимова Дарина 6 Виготовити годівничку 2 Гончаренко Євгеній 6 Виготовити годівничку, написати вірш 3 Грищенко Денис 6 Виготовити годівничку 4 Дергай Денис 6 Виготовити годівничку, написати оповідання 5 Жиранда Владислава 6 Виготовити годівничку, намалювати малюнок 6 Пугач Юлія 6 Голова комітету класу 7 Рудавський Микола 6 Намалювати малюнок 8 Сушма Альона 6 Намалювати малюнок, написати вірш 9 Сущенко Максим 6 Намалювати малюнок 10 Яшник Юлія 6 Виготовити годівничку, намалювати малюнок

Номер слайду 6

План заходів по проведенню природоохоронної акції «Годівничка» № з/п Зміст заходів Відповідальні Дата проведення Примітки  Засідання учасників акції. Розподіл обов’язків  Класний керівник    До 05.12.2013 р.  Виконано 2 Ознайомлення учнів із метою та завданнями акції. Класний керівник 07.12.2013 р. Виконано 3. Вивчення орнітофауни мікрорайону школи. Класний керівник До 29.02.2014 р. Виконано 4. Виготовлення та розвішування годівничок Класний керівник Грудень – січень Виконано 5. Догляд за станом поповнення корму в годівничках Класний керівник   Постійно Виконано 6. Фотографування ходу проведення акції Класний керівник  Виконано 7. Інтерв’ювання учасників Класний керівник Лютий Виконано 8. Конкурс на кращу годівничку Класний керівник  Лютий Виконано 9. Конкурс на кращий малюнок Класний керівник Лютий Виконано 10. Конкурс на кращий вірш про птахів. Класний керівник Лютий Виконано 11. Підсумкове засідання учасників акції. Оформлення матеріалів. Класний керівник   До 05.03.2014 р. Виконано

Номер слайду 7

Орнітофауна мікрорайону школи На території нашого мікрорайону птахи зустрічаються скрізь, але кожен птах обирає свою територію існування. У лісосмузі домінує зяблик, дятел строкатий, зозуля, велика та блакитна синиці, снігур (ці птахи тільки взимку кочують поблизу житла людини); волове очко, жовтоголовий королик, чорноголова гаїчка, шулика, сойки. На території мікрорайону , лісосмугах і полях домінують хатній горобець, звичайна вівсянка, сільська ластівка, сизий голуб, коноплянка, польовий жайворонок, чикотень, біла та жовта лиски, шпаки, граки, галки, ворони. Сороки, зозулі та солов’ї більше зустрічаються у гаях та парку. На болотах зустрічаються дикі качки, лелека білий, велика очеретянка. Найчисленніший ряд птахів, поширених в нашій місцевості – Горобцеподібні. Горобцеподібні бувають середніх і дрібних розмірів. Найбільш поширеними птахами середніх розмірів є представники воронових: галки, граки, ворони.

Номер слайду 8

Ворона сіра, або ґава Тварини, що живуть поряд з людиною, як правило досить потайні. Про їх близьку присутність ми часто навіть не здогадуємось. Та й ті, що не ховаються від людей, а тримаються відкрито, зокрема деякі птахи, намагаються не надто привертати до себе увагу. Проте є серед них одна, яка вирізняється зухвалістю в стосунках з людиною – це сіра ворона, або ґава. Оперення сірої ворони скромно вишукане – насичено чорний колір хвоста, крил, голови і вола елегантно поєднується з сизувато-сірою барвою тулуба, декорованого негустими тонкими чорними рисками на боках. Вважається, що сірі ворони кмітливі, розумні птахи, піддаються дресируванню. Загледівши яструба чи сову, ворони гамірною зграєю налітають на недругів і женуть якомога далі.

Номер слайду 9

Галка Галки по своїх розмірах менше ворони, вона має і менш масивний дзьоб. Її фарбування дуже нагадує фарбування сірої ворони – тіло сіре, а голова, крила і хвіст – чорні. Галки, як і граки – колоніальні птахи, але на відміну від своїх великих родичів для гніздування вибирають закриті приміщення – дупла дерев, горища. Водиться в населених пунктах, розріджених лісах. Гніздиться в нішах будівель, під дахами, дуплах дерев. Галки роблять гніздо з гілок, та вистилають всередині соломою, ганчір'ям, ватою, клаптиками паперу та ін. Вони відкладають до 8 яєць, на яких сидять 18-20 днів. Пташенята вилуплюються голі, сліпі. У червні вони вже можуть літати і залишають гніздо. У неволі молоді галченята швидко звикають до людини і настільки, що літають слідом за «хазяїном», вчаться іноді вимовляти окремі слова. Їх приваблюють різні блискучі предмети: ложечки, ґудзики тощо. Це птахи з порівняно добре розвиненою центральною нервовою системою.

Номер слайду 10

Граки Ледь глянувши на грака, відразу пізнаєш у ньому представника чорної родини воронових. Схожий він зовнішнім виглядом, голосом на багатьох інших птахів з цього сімейства: ворону (особливо чорну), галку. Його чорне оперення сильніше відливає синім і фіолетовим кольором. Дзьоб більш довгий і тонкий. Кількість гнізд у грачиній колонії різне, від 10-15 до 300 і більш. Гнізда звичайно будують на високих деревах, не нижче 6 м від землі, але частіше значно вище.

Номер слайду 11

Сорока Сорока має дивно красиву зовнішність, тіло компактне, середньої величини, але з довгим східчастим хвостом і короткими крилами. Фарбування дуже контрастне. У чорний колір пофарбовані голова, шия, верх грудей, спина, хвіст і крила, а черево – біле. Махові і рульові пір’їни з металевим зеленуватим чи фіолетовим блиском. По красі сорока не поступається багатьом екзотичним птахам і навіть трохи нагадує райських птахів. Населяє сорока деревні і чагарникові насадження. Уникає глухих лісів, але любить лісосмуги, у яких утворює розріджені колонії. Це звичайний осілий птах, що кочує, тримається як поодиноко, так парами і зграйками. Гнізда сороки влаштовують у гущавині чагарників глоду чи іншої колючої рослини. Воно розташовується на невеликій висоті і має форму еліпса чи кулі. Вхід розташований збоку гнізда. За сезон сороки можуть побудувати кілька гнізд, а для розмноження вибирають одне.

Номер слайду 12

Одним з найпоширеніших осілих птахів є горобець хатній. Він постійно живе поруч з людиною. Живляться горобці як рослинною, так і тваринною їжею. Можуть завдавати певної шкоди зерновим, ягідним та іншим культурам. Але в період вигодовування пташенят комахами горобці приносять людині безсумнівну користь. Синиця велика Синиці – дрібні птахи, що живляться переважно комахами. В нашій місцевості поширена синиця велика. Гнізда синиці влаштовують у дуплах, рідше – у норах, щілинах скель. Велика синиця – птах досить красивий; спинка – красивого темнувато-зеленого кольору; грудоньки і черевце – яскраво-жовті, з легким зеленуватим відтінком; верхня частина голови і шиї – чорні з металевим відливом; щоки – білі; від шиї через всі груди до чорного хвоста проходить широка чорна смуга; крила і хвіст – темно-бурі; на крилах є дві зеленувато-білі смужки. Селиться синиця в суцільних лісах і великих запущених парках і садах. Гнізда влаштовуються в дуплах старих дерев, в яких-небудь порожнечах в стінах покинутих будівель, а також в шпаківнях, що спеціально вивішуються для синиць.

Номер слайду 13

Сойка Сойка за красою не поступається місцем багатьом екзотичним видам. Оперення її пухнасте. На голові пера подовжені, і якщо птах нервує, вони утворюють чуб. Крила, хвіст і "вуси", що йдуть від наддзьобка – чорні. Надхвістя і плями на крилі – білі, на плечах велика блакитна з вузькими чорними смужками пляма. Воно дуже прикрашає птаха. Інше оперення рудувато-сіре. Живуть сойки в лісах різного типу, але частіше в змішаних і широколистих. Харчуються переважно комахами, дрібними тваринами, а також жолудями й горішками, запасаючи їх. У період гніздування сойка дуже потайлива, але в інший час це крикливий птах. Сойки збираються зграйками і кочують у пошуках кормучи ведуть осілий спосіб життя. До людини вони звикають дуже швидко . В нашій місцевості поширений дятел строкатий. Спосіб життя пов'язаний з деревною рослинністю. На ногах розташовані чотири пальці, з яких два спрямовані вперед, а два – назад, допомагаючи птахам утримуватися на стовбурах дерев під час лазіння. Крім того, дятли спираються на жорсткі стрижні рульових пер. Кігті на пальцях ніг гострі, гачкоподібно загнуті, що допомагає птахам утримуватись на стовбурах дерев. Дятли мешкають у лісах, гнізда влаштовують у дуплах. Живляться переважно комахами, але можуть споживати, особливо взимку, насіння та плоди рослин. Ці птахи мають прямий долотоподібний дзьоб, за допомогою якого вони знаходять ходи комах у корі та деревині, витягуючи їх звідти довгим загостреним язиком.  

Номер слайду 14

Методичні поради щодо виготовлення годівничок та підгодівлі птахів Птахи, які залишилися зимувати, весь короткий день шукають їжу. Одні споживають свої запаси, інші – клюють плоди, ягоди та насіння рослин (горобина, калина, омела, сосна, ялина). Птахи взимку бояться не холоду, а голоду. Тих запасів, що були зроблені восени, не вистачає. Тому і гинуть птахи у сильні морози. В наших силах, друзі, врятувати птахів від голодної смерті: розвісити годівнички і всю зиму підгодовувати їх. Про корм потрібно потурбуватися ще влітку. У серпні – вересні зв’яжіть снопики чортополоху, кінського щавлю, кропиви, лободи. Їх краще зберігати у підвішеному вигляді, а зимою встромити у сніг, поряд з годівничкою. Синиці легко впораються і з твердою шкаралупою насіння кавуна, дині, гарбуза, кабачка. Це насіння потрібно промити теплою водою та висушити. Жирне насіння соняшника можна також ввіткнути поряд з годівничкою Якщо немає вівса та проса, птахів можна годувати вівсянкою та пшоном. Люблять птахи різноманітні сухофрукти та гриби. А ще більший сюрприз для птахів, якщо вони будуть червивими. У травні – червні можна наловити травневих, червневих хрущів, які масово літають у вечірні години або інших комах. Сухі комахи взимку – це свято для багатьох птахів. Більшість відходів зі столу врятують життя не одному птаху: недоїдена каша, картопля, крихти білого хліба, ягоди з компоту, крихти сиру тощо. Потрібно пам’ятати, що чорний хліб набухає у зобиках птахів і може викликати їх загибель.  Залюбки птахи будуть клювати і шматочки жиру, маргарину, сала. Потрібно тільки пам’ятати, що вони повинні бути несолоні, тому щоб сіль для птахів – отрута.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Чим годувати птахів взимку: ● насіння соняшника (не смажене) дуже люблять снігурі та синиці, добре ледь-ледь розчавити насіння пляшкою чи качалкою; ● коноплю люблять усі зерноїдні птахи; ● овес – на виправдання своєї назви їдять вівсянки та ще чубаті жайворонки (посмітюхи) й польові горобці; ● просто, пшоно – найулюбленіша їжа ти же вівсянок і жайворонків, крім того, просо їдять куріпки, синиці та горобці; ● гарбузове насіння (лише сире) гарно потішить Вас, оскільки дасть змогу побачити, як синиці, притиснувши лапкою насінину, діловито продзьобують у ній дірочку, стурбовано озираючись на всі боки; ● насіння дині не залишить байдужою жодну пташку; ● крихти сухого білого хліба (чорний хліб шкідливий для всього птаства) – чудовий корм для багатьох птахів; ● горобина і бузина, зібрані в кетяги й розвішані на деревах – найліпший подарунок дроздам; ● насіння ясеня (схожі на зв’язки ключів крилатки) – улюблений корм снігурів; ● насіння бур’янів (лобода, кропива, лопух, кінський щавель) – це найдешевший і дуже корисний корм для зерноїдних птахів.

Номер слайду 17

Проведені масові заходи в школі У відповідності до наказу по школі був створений шкільний оргкомітет по проведенню акції «Годівничка», який розробив план заходів, розподілив обов’язки, та координував роботу в школі. У 6 класі було проведена година спілкування на тему «Бережіть птахів узимку». Учні виготовили годівнички і розвішали їх на шкільному подвір’ї. (Класний керівник Вовченко І.М.) Учасники акції підготували і провели « Свято зустрічі птахів» . В ході проведення акції « Годівничка» учні 6 класу разом з класним керівником створили презентацію « Як живеться вам, птахи, на гребінчиках дахів ». Створено збірку загадок, кросвордів, вікторин «Пташиний вернісаж. Практична робота . Виготовлення птахів у техніці орігамі.

Номер слайду 18

Особисті враження учасників акції (інтерв’ю) Алимова Дарина та Сушма Альона , учениці 6 класу. «Ми самостійно вирішили зробити просту, але так потрібну годівничку, використавши пакет з-під соку. Кожного разу приємно бачити як синички навідуються до нашої їдальні». Рудавський Микола, учень 6 класу. «Хоч важко було кожного разу добиратися по глибокому снігу для підгодівлі птахів, але ставало радісно від того, що ти допоміг маленьким пташкам». Пугач Юлія , учениця 6 класу. «Свої годівнички ми розмістили так, щоб зручно було поповнювати зернятками чи хлібом і бачити з вікна класу, як пташки дружно смакують нашим кормом. Звісно, це, інколи, відволікає увагу під час уроку. Але все-таки приємно. А ще, я зробила годівничку та написала оповідання». Жиранда Владислава, учениця 6 класу. «Я змайструвала годівничку, завдяки якій у пташок буде змога нормально харчуватися».  

Номер слайду 19

Пташиний вернісаж

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Кросворд „Птахи”

Номер слайду 22

Вікторина 1. Назвіть п’ять зимуючих птахів. 2. Які птахи прилітають до нас з півдня першими? (Шпаки, зяблики) 3. Який найменший птах фауни України? (Корольок) 4. Яке місто має назву птаха? (Орел) 5. В якого птаха такий міцний хвіст, що він підтримує його на дереві? (Дятел) 6. Яку користь приносять синиці зимою, коли всі комахи сплять? (Синиці розкльовують зимові гнізда шкідливих комах, поїдають яйця та личинки) 7. Який співочий птах прилітає до нас останнім? (Іволга. Вона має яскраве забарвлення і тому прилітає, коли дерева вкриваються листям) 8. Скільки потрібно взяти "а", щоб одержати птаха? (Сорока) 9. Чому не можна брати в руки яйця птахів? (Птахи покидають гнізда) 10. Чому качки, гуси не тонуть? (Їх пір'я змазане жиром і не намокає) 11. Що гірше для птахів взимку – голод чи холод? (Холод) 12. Чому сову називають корисним птахом ? (Вона знищує за рік до тисячі мишей) 13. Пташенята якого птаха не знають рідної матері? (Зозулі) 14. Які птахи поїдають волохатих гусениць шовкопрядів?

Номер слайду 23

Власні оповідання про птахів Допомога пташкам взимку Цього року зима видалася особливо сніжною і морозною. Срібними іскринками кружляють сніжинки і перетворюються на пухнасті кучугури. Мороз під вечір лютішає, пташки зариваються у її кучугури і перечікують холод. Але, щоб вижити їм ще потрібна їжа. У цьому пташкам допомагають школярі. Учні нашого класу всі зробили годівнички. Кожного дня наповнюємо їх зерном пшениці, соняшнику. Я дуже люблю спостерігати, як біля годівнички збираються, синички, горобці, снігурі. А якщо їжа закінчується, то пташки нагадують, стукаючи у вікно. Ми, школярі, зобов’язані допомогти пережити пташкам зиму. А весною вони захистять наші сади від шкідників, порадують своїм співом. Сущенко Максим, 6 клас Допоможіть зимуючим птахам Наступила люта зима. Важко жити пташкам, які не відлітають у теплі краї, а залишаються на своїй Батьківщині. Отже, треба допомагати їм. Для цього можна зробити спеціальні годівнички. Їх виготовляють із різного матеріалу: пластикових пляшок або з дощечок. Туди щодня треба кидати насіння, зерно або крихти хліба. Пташки будуть дуже раді, якщо завітали до такої годівнички і знайдуть там смачну поживу. Так ми можемо вберегти пернатих від лютої зими. Грищенко Денис, 6 клас

Номер слайду 24

Малюнки учасників акції

Номер слайду 25

Фотоальбом

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Погодуйте птахів взимку

Номер слайду 30

Висновки Творити добро легко і приємно. Можна підняти папірець, кинутий недбалою людиною. Поступитися місцем у тролейбусі. Подякувати продавщиці у магазині. Але часто ми забуваємо про тих, кому наша допомога просто необхідна. Дорогий Друже, я маю на увазі пташок, які гинуть взимку від голоду. Вони, маленькі і беззахисні, потребують нашої допомоги та підтримки. Давай не будемо байдужими. Адже зробити годівничку можна дуже просто і швидко. Давай спробуємо! Тільки пам'ятайте правило – корм потрібно класти щодня, інакше птахи перестануть вірити вам і не прилетять до годівнички. А якщо пташок підгодовувати взимку, вони й влітку залишаться в наших садах, лісах, містах і сторицею відплатять за свій порятунок від зимового холоду та голоду. Бо немає в нас старанніших помічників у боротьбі з шкідниками саду, лісу, городу, ніж маленькі пернаті друзі!  

Номер слайду 31

Використана література Журнали “Початкова школа”  Білорусець Є.Ш. Птахи – наші друзі. –К.: Урожай. 1993. – 272с. Воїственський М.А.Птахи наших лісів. К.: Урожай. 1993. Воропай О.І. Звичаї нашого народу. – К., 1991. Землянський І.В. Наші птахи. – К.: Богдана, 2004. – 48 с. Твоя планета Земля. Авт.-упоряд.: В.О.Мартиненко, В.М. Волощук. – К.: Інтерпрес ЛТД, 1998. Український енциклопедичний словник. Українське народознавство. Навчальний посібник. Київ. „ Знання ”

ppt
Додано
10 жовтня 2019
Переглядів
3575
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку