Призентація. Українські оберіги

Про матеріал
Троянда – кохання; біла лілія – символ чистоти і невинності, вважається квіткою діви Марії; волошка – простота, ніжність вереск – самостійність; дзвоник польовий – вдячність; лавр – успіх, слава; мальва – краса, холодність; півонія – довголіття; ромашка – мир, ніжність, кохання; безсмертник – здоров’я роду людському; калина – символ краси та дівочої вроди, символ України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські обереги

Номер слайду 2

Вінок у багатьох народів (зокрема в українців) – це дівоча прикраса з живих або штучних квітів, колосків, кольорового пір’я. Вважалося, що вінок з живих квітів захищає дівчину від напасників і лихого ока. Народ вірив, що дівчина, маючи на своїй голові вінок, володіє чарами. А ще вінок на голові і для здоров’я, тому є квіти, які потрібно обов’язково вплести. До українського віночку вплітали різноманітні квіти, а всього в одному вінку могло бути до 12 різних квіток. Кожна квітка у віночку щось символізувала. Троянда – кохання; біла лілія – символ чистоти і невинності, вважається квіткою діви Марії; волошка – простота, ніжність вереск – самостійність; дзвоник польовий – вдячність; лавр – успіх, слава; мальва – краса, холодність; півонія – довголіття; ромашка – мир, ніжність, кохання; безсмертник – здоров’я роду людському; калина – символ краси та дівочої вроди, символ України.

Номер слайду 3

Рушник – ще один національний оберіг, народний символ України. Хліб-сіль на вишитому рушнику – то висока ознака гостинності народу. Рушником ушановували появу немовлят в родині, одруження дітей, зустрічали рідних і гостей, проводжали людину в останню путь, виряджали в далеку дорогу батька, сина, чоловіка й коханого. Рушник на стіні – нeвід’ємний символ Хатнього інтер’єру; в Україні не було жодної оселі, яку б вони не прикрашали.

Номер слайду 4

Хліб належить до особливо шановних символів українського народу. З давніх часів батьки привчали дітей своїх традицій – берегти хліб. Ще з молоком матері усвоювалися високі пошанівні форми бережливого ставлення до святая святих. На весіллі в урочистій обстановці староста вирізав верхівку короваю й підносив на тарілці молодим, а дітям дарували шишки.

Номер слайду 5

Калину висаджували біля віконця на щастя, на благополуччя. Калину в українській хаті вішали над дверима, щоб оберігала мир і спокій в оселі. Прикрашали "спасову бороду”, щоб добрий був урожай, добробут.

Номер слайду 6

Верба – ще один символ нашого народу. Верба – це символ весни, пробудження природи: „зацвіла верба, прийшла весна”. Котики верби – то перші квіти на нашому столі, у нашій оселі. Вербу висаджували на городах, біля ставу, річки. У народі кажуть: „Де верба, там і вода”. Тому криниці копали, де росте верба.

Номер слайду 7

Вишиванки- це вишиті сорочки. Їх дарували на щастя, здоров’я найдорожчій людині.

Номер слайду 8

Ще оберегом є лелеки. Лелеки на стрісі – стережуть родинне вогнище, оберігають мир в сім”ї, приносять щастя.

Номер слайду 9

Українська оселя теж є оберегом для кожної людини. Наша хатка невеличка, Лиш комірка і світличка; Та вона нам веселенька, Бо в ній господарить ненька. Наша ненька – господиня, Чиста хата, повна скриня, Добре прибрана комора, Бо до праці неня скора.

Номер слайду 10

Відгадай! Хоч не солодкий, Та дуже смачний, Хоч сам маленький, Проте дорогий. Сядемо обідати – Він на столі. Люблять його І дорослі, й малі.

Номер слайду 11

Біле поле полотняне Рівно ткане, чисто пране. А по ньому голка ходить, За собою нитку водить. Покрутнеться так і сяк – Зацвіте червоний мак. Зазирне і там , і тут – Васильки зацвітуть.

Номер слайду 12

За хатою у садочку У зеленому віночку, У червоному намисті Дівчинонька чепуриться. І збігаються всі діти Щоб на неї поглядіти, За намисто кожен смик Та й укине на язик.

Номер слайду 13

Які ноги заввишки, такий ніс завдовжки. Хату на хаті має, всім жабам рахунок знає.

Номер слайду 14

Пригадай прислів'я «Хочеш їсти калачі … …не сиди на печі» «Поки зерно в колоску … … – не засиджуйся в холодку» «Хата без рушників, … …що оселя без дітей» «Рушник на кілочку – … …хата у віночку» «Без верби і калини –… …нема України»

ppt
Пов’язані теми
Технології, Виховна робота
Додано
19 березня 2020
Переглядів
765
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку