Про мотивацію. Цікаві поради

Про матеріал
Як мотивувати дітей до навчання? Як навчання зробити мотивуючим? Шукаємо та впроваджуємо цікаві поради, техніки. Допомагаємо батькам мотивувати дітей.
Перегляд файлу

                                                   Про мотивацію. Цікаві поради                                    

       Мотивація – слова або дії, які викликають у людей бажання вести ту чи іншу діяльність. Але бажання, як відомо, то виникають, то зникають. Так і навчальна діяльність молодших школярів. Потрібно постійно вигадувати конкурси, челенджі, ігри, завдання, щоб мотивувати дитину. І ось ми підходимо до найважливішого –  дітям не вистачає терпіння і наснаги робити щодня одне й те саме, виділяти певну кількість часу для опанування важливих навичок чи знань. Хтось скаже – ну тепер час такий, безліч відволікаючих факторів. На жаль, це так, адже раніше людство не мало стільки відволікаючих факторів, як зараз. З розвитком нових технологій з’явилося безліч розваг – комп’ютерні ігри, соцмережі, беззмістовні мультики, фільми на які діти витрачають дуже багато часу. Ось тут наше з вами завдання дисциплінувати навчальну діяльність дитини. Адже важко   примушувати себе щодня робити щось важливе, незважаючи на все, що діється навколо вас. Успіх будь-якої діяльності залежить не лише від здібностей і знань, а й від мотивації, тобто від прагнень самостверджуватися, досягати високих результатів. Адже чим вищий рівень мотивації, чим більше чинників спонукають дитину до діяльності, тим більших результатів вона може досягти.

Коли дитина любить вчитися - це радість для всієї родини. Вона сама біжить в музичну школу або сама і вчасно сідає за уроки, - і це не тільки економить батьківські нерви, але і дозволяє учневі домагатися найкращих результатів.

Насправді найкращих. І зовсім інша справа, якщо вчитися дитині нудно і лінь. Як активувати чарівну мотивацію і допомогти діткам отримувати задоволення від навчання? - Спробуємо розібратися!

Цікаві поради знайшла на сайті  https://dityinfo.com/

       Не забувайте про пряники. Часто батьки розмахують батогом і застосовуються каральні заходи, коли дитина приносить двійки і зауваження, але занадто мляво реагують на хороші результати. А хороші результати - це не тільки п'ятірки і перемоги в олімпіадах, це ще і вміння зібратися вчасно, пам'ятати про секції та факультативи, різні інтереси, які дитина приносить зі школи. Раніше дочка робила уроки до десятої вечора, а тепер все закінчує до восьми? - Безсумнівний успіх! Хваліть дитину, робіть для неї щось хороше, просто щоб відзначити якесь шкільне досягнення. Це не підкуп - просто важливо, щоб навчальні обов'язки більше асоціювалися у дитини з радісними і позитивними речами.

 

       Навчіть дитину в різних шкільних справах знаходити плюси і бонуси. Потрібно написати реферат з біології? - Допоможіть вибрати таку тему, від якої дитина засвітиться. Нудно на геометрії? - Зате можна ось так малювати красиві фігури і точки. Чи не запам'ятовуються дати з історії? - Зате вчитель розповідає цікаво. Чим більше цікавих нюансів знайде для себе учень, тим легше і більш охоче він буде займатися.

 

 

       Навчіть дитину винагороджувати себе за виконані завдання і будь-які досягнення. Зробив уроки, сказав собі: «Я молодець!» - І пішов грати в Лего, або клеїти танчики. Нагорода - це ще і визнання однокласників, повага вчителя, хороша репутація, приємне почуття виконаного обов'язку, - навчіть сина або дочку бачити бонуси у всіх цих речах. Мозок зручно влаштований: якщо за якісь дії людина отримувала нагороду раніше, то потім для цих дій виділяється більше енергії і гормонів задоволення вже на самому початку роботи і навіть до її початку!

 

       Чудовий метод справлятися з монотонною роботою - розбивати її на частини. Тоді при завершенні кожного етапу, коли учень «видихає» і внутрішньо гладить себе по голівці, мозок отримує позитивний зворотний зв'язок і підкріплює успіх невеликою порцією гормонів задоволення. Від етапу до етапу задоволення буде рости, поки учень все не закінчить.

 

 

       Хороший робочий спосіб посилити навчальну мотивацію - це зв'язати навчання з задоволенням, вибудувати ряд асоціацій з позитивними речами. Далі мозок вже сам налагодить внутрішній розпорядок, логістику, систему заохочень і стимулів. І тоді навчання - це вже не тяжка праця з пісним обличчям, а робочий простір можливостей і радісних знахідок!

 

Тому постійно з дитиною говоріть про важливість її найменших досягнень.               Грудень ми присвячуємо розвитку читацької компетентності. Діти читають книжки, записують у щоденники читача, діляться враженнями та відмічаємо у нашому куточку "ЧИТАЙЛИКИ" Найактивніший читач зароблятиме наші класні "грошики", а в кінці грудня отримає диплом і приз.

Мотивуйте дітей до діяльності. Тільки разом " вчитель- учні- батьки"  зможемо досягти найкращих результатів.

pdf
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
360
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку