Проєкт на тему: «Особливості харчування громадян Греції»

Про матеріал
Кулінарні традиції жителів Греції. Опис основних і святкових страв греків. Також наведені цікаві факти про Грецію.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Рівненський коледж економіки та бізнесу

 

 

 

 

Проєкт на тему:

«Особливості харчування громадян Греції»

 

 

 

 

 

                                                                                Виконала  студентка IVкурсу

                     групи ХТ-1

  Бруцька Марія  Олександрівна

 

   Перевірив викладач

 

 

 

 

 

 

 

Рівне 2019

 

Загальні поняття про звичаї, побут країни

 Греція Греція (грец. Ελλάδα  Еллада) — держава в Південній Європі, на Балканському півострові. Країна омивається водами Егейського моря на сході, Іонічного на заході, Середземного на півдні. Греція межує з Албанією, Македонією, Болгарією і Туреччиною. Є унітарною парламентською республікою, державною релігією якої визнано православ’я. Населення говорить грецькою мовою. Греція відома своєю чудовою природою,  історією що захоплює і багатою культурою. Країна вважається колискою цивілізації, батьківщиною демократії й філософії, математики й фізики, а також Олімпійських ігор. Давні археологічні пам’ятки, багатюща культурна спадщина, м’який клімат і піщані пляжі роблять Грецію одним з головних туристичних напрямків Європи. Цікаво, що офіційною назвою держави є Еллада. Самі греки використовують слово “Греція”, яке має латинське коріння, тільки в спілкуванні з іноземцями Корисна інформація про Грецію Офіційна мова — грецька. Релігія — православ’я. Населення – 10.7 млн осіб. Площа – 131 957 км². Валюта — євро. Час-UTC + 2, влітку + 3. Столиця — Афіни.  

греція прапорДержавні свята: 1 січня — Новий рік, 6 січня — хрещення, 25 березня — день незалежності, 1 травня — день праці, 15 серпня — Успіння Діви Марії, 28 жовтня — день Охі, 25-26 грудня — Різдво. Релігійні свята: чистий понеділок — за 41 день до Великодня, Пасха, п’ятдесятниця — на 50-й день після Великодня. Електрична мережа – 230В (50Гц). Віза — шенгенська. Греція — безпечна країна. Прапор Греції — являє собою прямокутне полотнище з горизонтальними рівновеликими чергуються п’ятьма синіми й чотирма білими смугами. В крижі вміщено зображення прямого хреста білого кольору. Всі авторські подорожі (500+).

 

 

 

 

Географія і природа

 Греція розташована на півдні Балканського півострова. Країна омивається Середземним морем, зокрема: Іонічним, Егейським і Лівійським морями, які є частиною його акваторії. 20% території Греції розташоване на численних островах. Острів Мілос У географічному плані територію країни можна розділити на три частини: Континентальна Греція (Грецька Македонія, Фракія, Фессалія, центральна частина країни). Пелопоннес — великий півострів, що займає південну частину Балкан. Острови Егейського моря (Крит, Евбея). Середземне море в Греції Рельєф Греції досить різноманітний. Острів МілосГори займають Місто Пірейприблизно 25% її території. Найвища точка — легендарний Олімп (2917 м). Фауна Греції не дуже багата. На території країни збереглося зовсім небагато диких тварин. Найбільш поширені: зайці, борсуки, дикобрази, черепахи, численні змії і ящірки. Також зустрічаються лисиці, ведмеді, рисі, кабани. Флора Греції типова для Середземномор’я: олива, кипариси, платани й т. п. Місто Пірей

Клімат

На більшій частині території Греції тип клімату теплий середземноморський з жарким літом і м’якою зимою. У горах і передгір’ях — помірний і альпійський.

Найкращий час для відвідування

Гора АфонДельфи  Найкращий час для відвідування Греції буде залежати від мети відпочинку. Пляжний сезон починається вже в травні. На більшості курортів море прогрівається до 21-22 °C. найспекотніші місяці — липень і серпень. Морська вода в цей період – 25-28 °C. найкомфортніший сезон для пляжного відпочинку — вересень. Вдень вже не так жарко, а вода все така ж тепла як і влітку. Для дослідження багатющої культурної та історичної спадщини Греції відмінно підійде березень і квітень.

Афіни — столиця Греції, найбільше місто країни, її економічний, культурний і фінансовий центр. Вважається колискою класичного періоду давньогрецької держави і всієї західної цивілізації. Вигляд міста сформувався під впливом стародавніх греків, римлян, візантійців і осман. Цікаво, що після занепаду в Середньовіччі до 1830 році Афіни були невеликим провінційним селом, поки не були обрані столицею незалежної грецької держави. Салоніки Салоніки — друге за чисельністю населення місто Греції й найбільше в Центральній Македонії.

ЕпідаврГреція — одна з найпопулярніших країн світу, що входить в ТОП-20 у світі по турпотоку. Тут можна знайти величезну кількість варіантів для проживання від дорогих готелів і розкішних вілл до невеликих сучасних готелів і недорогих хостелів. Вартість проживання і пропозицій житла повністю залежить від сезону і популярності місця (курорту). Найвищий сезон – липень – вересень.

 

Харчування громадян країни

 

Міконос Грецька кухня являє собою синтез традиційних кулінарних традицій з помітним італійським і турецьким впливом. Традиційна грецька кухня — це безліч овочів, злаків і трав, риба і морепродукти. Одним з головних інгредієнтів є оливкова олія і томатна паста. Будь-який прийом їжі супроводжує хліб і вино. Греція - це південна країна, а значить, фрукти, різноманітна зелень і овочі, насичені вітамінами і мінералами, маються тут цілий рік. Крім того, практично всі страви грецької кухні готуються з використанням оливкової олії.
Національна кухня Греції відрізняється величезним розмаїттям страв, що користуються особливою популярністю в країнах Європи.
Важливе місце в раціоні харчування греків займають риба і морепродукти. У
Запечену або смажену рибу за традицією подають з чудовою підливою , що складається з оливкового масла і лимонного соку.
Що стосується м'яса і овочів , то жителі Греції їх гасять, додаючи різні приправи: цибулю , часник , петрушку , м'яту , перець , винний оцет та інші.
Одним з улюблених м'ясних страв греків є сувлаки (баранячий або свинячий шашлик) , а так само інші м'ясні ласощі , приготовані на рожні або вугіллі.

Перші страви ( бульйони і супи) в Греції не користуються великим попитом. Мабуть , позначається жаркий клімат країни. Втім , в традиційних грецьких тавернах можна знайти серед пунктів меню бульйони або суп-пюре. Самим недорогим , популярним і буденним супом вважається « фасолада » - квасолевий суп , приготований за традиційним рецептом , а так само « факес » - улюблена усіма греками сочевична юшка .Крім того , в Греції з великим задоволенням їдять рисовий суп , зварений на курячому бульйоні , з додаванням збитого яйця і лимонного соку ( « котосупа ме авголемоно » ) , а так само « врости » - яловичий суп. Чай для греків - це вельми дивний і рідкісний напій , про існування якого вони згадують лише тільки при застуді.
З гарячих напоїв греки воліють міцна ароматна кава « еллінікос » , зварений за традиційним східним рецептом , без будь-яких добавок. Пити його прийнято невеликими ковтками , розтягуючи задоволення і запиваючи водою. У будь-якому кафе ви можете замовити « вари Глік » - міцний і солодкий , «Метр » - середній , менш міцний і помірно солодкий кава , а так само « Скет » - кава середньої міцності без додавання цукру.

 

Меню країни

 

 

 

 

 

 

Технологія приготування, оформлення та подача найбільш розповсюджених страв країни.

Грецька кухня - страви - ТОП-3 страв грецької кухні. Версія української мандрівниці

Грецька кухня - це рай для гурмана. Після численних подорожей всією планетою, тільки в Греції розумієш, що найкращий сувенір звідси - їжа, нехай навіть який-небудь сухарик або казинак, пише спеціально для

Дуже вже все смачно в цій країні, овіяній морськими вітрами і багатовіковою кулінарною традицією.

Найбільш, до речі, древній елемент грецьких страв - оливкова олія. Найбільш використовувані овочі - помідори, баклажани, картопля, перець, цибуля. Секрет чарівності грецької кухні - у найчастішому серед усього середземноморського регіону використанні спецій, в тому числі орегано, часнику, мускатного горіха, м'яти, кропу, базиліка, чебрецю. М'ясні страви часто готуються з такими нехарактерними для цієї справи приправами, як кориця і гвоздика.

Сир фета, виноградне листя, йогурт, мед, сухофрукти - все це разом і окремо можна розглядати як символ грецької кухні. Ми з неї обрали три найбільш культові страви, які можна або приготувати самостійно, або (це стосується цацикі) відшукати на полицях українських супермаркетів.                  Цацикі

http://k.img.com.ua/img/forall/i/2013/1375768752.jpgХолодний соус-закуска відомий також під назвами "дзадзікі" і "тцатцикі". Готується з йогурту, огірка та часнику, причому огірок може бути як свіжий, так і засолений. Йогурт ж у Греції готують без смакових добавок, з овечого або козячого молока.

Три основні інгредієнти славних цациків приправляються сіллю, перцем і крапелькою оливкової олії; за бажанням додають інші приправи або зелень. Подається все це до чого-завгодно - хліба, овочів, м'яса, риби ... Цацикі самі по собі - поживна і корисна страва. Аналоги його можна знайти в кухнях народів світу: в Індії існує схожий соус раїта з огірків, в перській кухні подібна страва має назву mast-o-khiar, в македонській та болгарській кухнях аналогом вважається холодний суп "таратор", на Кіпрі щось подібне до цацикі містить м'яту і меншу кількість часнику.

                       Мусака

Швидше за все, друге, що ви замовите в ресторані в Греції після грецького салату - мусака. Однозначно, це найпопулярніша - як мінімум, серед туристів - страва в Греції. У 1999-му році місцевий режисер навіть зняв треш-комедію "Напад гігантської мусака", що не користувалася, втім, успіхом, на відміну від самої страви.

http://k.img.com.ua/img/forall/i/2013/1375768787.jpg

Мусака складається із запечених шарів: внизу - баклажани з оливковою олією, посередині - баранина з помідорами, вгорі - соус бешамель. Інгредієнти, само собою, можна варіювати, додаючи кабачки, картоплю, гриби.

Мусака яскраво присутня в молдавській, болгарській, єгипетській та інших кухнях Балкан і Близького Сходу, але тільки в Греції вона така елегантна, симпатична на вигляд і дуже-дуже смачна. І неймовірно поживна!

              Грецький салат

Не новина, що той грецький салат, який роблять за межами Греції, - зовсім не такий, як потрібно. Головна відмінність полягає навіть не в наявності або відсутності тих або інших продуктів, а в їхній подачі. У справжньому грецькому салаті все порізане великими шматками, а фета - традиційний сир з овечого або козячого молока - кладеться одним великому шматком вагою грам в 150.

http://k.img.com.ua/img/forall/i/2013/1375768815.jpg

 

 

 

 

 

Цікаві факти

Цікаві факти про Грецію

  • Одна із найвідоміших легенд говорить, що Бог, створюючи Землю, просіяв грунт через сито. Він наповним всю планету плодючою землею. Але залишилися камні, застосувати які було неможливо. Тоді Бог просто кинув їх через плече. Там, де упали камні, зараз знаходиться Греція, Дійсно, 80% території країни – гори. Однак навіть при цьому половина земель вкрита лісами, які роблять Грецію зеленою, прекрасною землею.
  • Славиться держава сімейними цінностями. Цінності сімейства шануються спокон віків. Будинки престарілих – рідкісне явище для Греції: похилого віку батьки до кінця життя проживають у доньок. До того ж, серед розвинених країн у у республіки найнижчий показник підлітків - прийомних дітей.
  • Цікаво дізнатися, що Грецією самі греки свою країну не називають. Іменують вони свою державу Елладою, офіційна назва теж звучить як Hellenic Republic. Грецією країну називали римляни, на мові яких це слово означало «земля греків».
  • До речі, древнім є не тільки сама держава. Грецька мова зародилася близько 3 тисяч років тому, вона вважається однією з найстаріших у світі.
  • Судноплавство - найважливіша галузь грецької промисловості. Кількість судів, що належать грекам, становить чверть світового флоту або 75% європейського.
  • День народження - найулюбленіше свято багатьох. Греки виділяються з числа людей, оскільки їх найважливіше торжество - іменини. День пам'яті святого, чиїм ім'ям названа людина, відзначається з розмахом. Гості приносять численні подарунки, стіл заповнюється смачними стравами, вином, а святкування супроводжується танцями, піснями, триваючими до пізнього вечора.
  • Обережніше жестикулюйте! Розмахувати долонею, розчепіривши пальці, - образа для греків. Бажання привітати когось - похвально, головне - зібрати пальці разом, щоб не викликати негативу на свою адресу.
  • Більшість населення Греції, як не дивно, - греки. Вони складають 93% від загальної кількості жителів.

 

 

 

 

 

 

Культура харчування

Як відзначають свята у Греції. Весілля, Великдень, Новий Рік.Практично в кожній країні Старого світу за кілька століть сформувалися унікальні правила приготування страв, застільного етикету та формату прийому їжі. Грецька кухня складається з простих основних продуктів, які існували ще в античності. Традиції в Греції цінуються - особливо в культурі їжі. Запрошений на вечерю в Греції має бути готовий до довгого вечора з постійною зміною страв, тому спочатку краще себе стримувати, щоб не втратити апетит вже після другого підходу, адже це може образити господаря будинку. Звичайний час для вечері - 21 година, часто ще пізніше. У Греції можна бруднити скатертини. Нерідко самі господарі демонстративно садять першу пляму, щоб гості могли розслабитися за їжею. У ресторані не прийнято замовляти основні страви окремо. Найчастіше греки замовляють безліч страв, які ділять після на всіх - товариськість тут на першому місці. Крім того, в ресторанах часто взагалі немає меню. Кухар зберігає безліч закусок в термосах, на які гість може показати, якщо щось вибере.

 

Різдвяні, новорічні традиції

 

Традиції в Греції на Новий Рік:

Як відзначають свята у Греції. Весілля, Великдень, Новий Рік.1. Як і у нас, Новий Рік в цій країні – сімейне свято. І в містах, і в селах – всі збираються сім’ями, щоб шумно і весело відсвяткувати. Зазвичай свято відзначають вдома, влаштовуючи барбекю на галявині або балконі. Але нерідко збираються з іншими родичами в ресторанах або виїжджають за місто.

2. Гості, які прийшли в будинок в святкову ніч, приносять в подарунок камені. Їх складають біля порога, бажаючи главі сімейства, щоб його гаманець був таким же важким. Чим більше на ранок біля будинку каменів – тим більше друзів у цієї сім’ї.

3. Напевно кожен вже чув про традиції розбивати гранат об стіну будинку в перші хвилини нового року. Її зараз дотримуються далеко не всі, але все ж така звичка в багатьох сім’ях збереглася.

4. Новорічні традиції в Греції не обходяться і без традиційної їжі. Господиня будинку пече новорічний пиріг, в тісто якого ховає монетку. Кому монетка попадеться – того і буде чекати успіх весь наступний рік. В Україні теж є схожа традиція, але з варениками, в які на удачу ховають монетки, гудзики та інші символічні дрібниці.

Різдво в Греції – традиції:

1. Не дивлячись на те, що греки – православні християни, Різдво вони відзначають разом з католиками. А саме, в ніч з 24 на 25 грудня. Що дивно – Великдень ми відзначаємо з греками в один день.

2. Головна страва столу може відрізнятися, в залежності від регіону. Але, зазвичай, це індичка або порося – що теж схоже на вплив європейських католиків.

3. Як і в Новий Рік, на Різдво діти ходять «колядувати» до сусідів, родичів, на вулиці і в магазини. Малюків всі пригощають солодощами.

4. Як і в більшості європейських країн, саме в різдвяну ніч дітям кладуть під ялинку подарунки. А на ранок ними можуть обмінюватися і всі дорослі. Крім батьків, малюкам також зазвичай готують презенти їх хресні.

5. Ялинка і кораблик. Крім традиційного різдвяного дерева всюди можна побачити святкові кораблики. Їх дарують як сувеніри, а іноді споруджують розміром з ялинку. Море має особливе значення в житті місцевих жителів, адже воно омиває більшу частину країни, чим і пояснюється така морська символіка на свята.

Особливості обслуговування в ЗРГ

 

Традиційна грецька кухня – справжня визначна пам’ятка цієї країни. Скільки б ви не об’їздили античних міст, скільки б не відвідали музеїв, враження від відвідин Греції буде неповним без салату хорьятікі, ароматної мусаки і ситної баранини клефтіко. Так що похід в колоритну таверну або на ринок за фетою і оливками можна вважати екскурсією. Справжні гурмани заздалегідь з’ясовують, що спробувати в Греції, і перетворюють відпочинок гастротур. що спробувати в Греції: вартість харчування в ресторанах і супермаркетах

Питання, що стоїть поїсти в Греції, можна вважати некоректним. Проста і здорова кухня цієї країни хоч і має спільні корені з кулінарними традиціями інших країн Середземномор’я, але все ж відрізняється своєрідністю, самобутністю. Тому, злегка перефразувавши відому фразу, скажімо: в Греції можна їсти все.

Починати трапезу прийнято з закусок, найвідоміша з яких – «дзадзикі». Пасту з несолодкого густого йогурту, тертого огірка та часнику намазують на хліб або корж. Також надходять з «мелідзаносалата» – ікрою з запечених баклажанів.

Закуска “дзадзикі”

Знаменитий грецький салат самі греки називають сільським – «хорьятікі салату». У ньому є всі продукти, якими пишається країна: оливки, сир фета і оливкове масло. На Криті готують салат «дакос», який складається з дрібно нарізаних помідорів з фетою і подається на підсушеному шматочку хліба – діти часто готові з’їсти кілька таких бутербродів і відмовитися від обіду.

До закусок відносять і «долмадакья», тобто голубці з рису і виноградного листя, і овочеві тюфтельки «Кефтедес», які готують з кабачків, баклажанів, помідорів, нуту, грибів.

Пора нарешті перейти до головних страв (тому не радимо захоплюватися закусками). У числі популярних страв грецької кухні, які підійдуть для дитячого харчування, – запіканка з м’яса і баклажанів «мусака», тушковане м’ясо «стіфадо» з гарніром з овочів, шашлик «сувлаки», запіканка з макаронів з м’ясом і сиром «пастітсіо», фарширований перець «Гемиста». Дітям, що не кривляться при вигляді тушкованих овочів, можна запропонувати «бріам» – рагу з кабачків, картоплі, помідорів і болгарського перцю. Також радимо спробувати «бамьес», який готують з стручків баміі, багатих вітамінами і мінералами.

Але найбільше дітям подобаються несолодкі листкові пироги, або пітас. Начинка в них може бути будь-який: м’ясо, курка, овочі, сир. Найпопулярніший грецький пиріг – «спанакопіта», в начинці якого поєднуються сир і шпинат.

Обов’язково залиште місце в шлунку для грецьких солодощів. Багато без розуму від пончиків «лукумадес», пирога з заварним кремом «галактобуреко», хмизу «діплес», пахлави, халви. 

 

Гостинність

 

Національні грецькі танці на вулиціУ бaгaтьox вiднoшeнняx Грeцiя – цe вiльнa крaїнa, в якiй нoрми пoвeдiнки cxoжi нa тi, щo прийнятi пo вcьoму cвiту. Алe якщo кoпнути глибшe, мoжнa пoмiтити бaгaтo ocoбливocтeй. Грeки дужe тeплi, привiтнi i гocтиннi люди. Якщo туриcтoвi пoвeзe oпинитиcя у будинку мicцeвoгo житeля, гocтя приймуть як рiднoгo. У ocoбливiй шaнi – пeнcioнeри, дiти i жiнки. Нe мoжнa ciдaти зa cтiл aбo вxoдити в примiщeння рaнiшe, нiж цe зрoбить прeдcтaвник cтaршoгo пoкoлiння. Отримaвши зaпрoшeння нa oбiд в кoмпaнiї грeкiв, cлiд пiдгoтувaтиcя. Тaнцi – чacтинa рoзвaги пiд чac їжi i cпociб рoзкрити cвoю душу. Нe трeбa coрoмитиcя, ocкiльки тут xoрoшим тoнoм ввaжaєтьcя бaжaння гocтя приєднaтиcя i пoтaнцювaти рaзoм з грeкaми. Мicцeвi житeлi пiдбaдьoрюють iнoзeмцiв i вciлякo прaгнуть дoпoмoгти їм. Щe oдин нюaнc – нe прocтo вeликi, a вeличeзнi пoрцiї, якi прoпoнують гocтям. Якщo виниклo вiдчуття, щo з’їcти тaку кiлькicть їжi нe вийти, крaщe cкaзaти прo цe xaзяйцi зaздaлeгiдь. Мoжнa тaкoж рoздiлити oднo блюдo з iншими: цe ввaжaєтьcя xoрoшим тoнoм. Iнaкшe дoвeдeтьcя дoїдaти вce, щoб нe здaтиcя пoгaнo виxoвaним гocтeм. В якocтi пoдaрункa xaзяйцi мoжнa принecти дoрoгe винo, тicтeчкa, квiти. Нe вaртo дaрувaти нeдoрoгi винa, нoжi i iншi гocтрi прeдмeти.

 

25 найбільш дивних забобонів зі всього світу. Частина 1Забобони країни
 

Існує  власна версія «пристріту». Коли двоє людей говорять одночасно одне і те ж, то відразу повинні вимовити «Piase Kokkino»(«Торкнися червоного») і доторкнутися до чого-небудь червоного, інакше, як вважають греки, сварка неминуча. Бонус: якщо таке сталося з вами в Греції на Великдень, вам пощастило, оскільки ви скрізь зможете знайти безліч червоних яєць, що використовуються для традиційної пасхальної гри. Багато жителів Греції носять в кишені або гаманці кісточку кажана - від лихого ока. У той же час вбивство цього звіра, навіть в ім'я видобутку заповітної кісточки, вважається дуже поганою прикметою.
Будь-яке взуття, перевернуте підошвою вгору у тій же Греції віщує недобре. Тому якщо ви, роззуваючись в будинку у грека, упустили черевики, і вони приземлилися підошвою догори, негайно поверніть їх до нормального стану і скажіть "Scorda!". Пара плювків при цьому не завадить.

 

 Особливості сніданку, обіду, вечері

 

Пиріг бугацаОднією з найпоширеніших у Греції страв на сніданок є відомий пиріг бугаца, який люблять як місцеві мешканці, так і туристи. Готується він не так вже й важко - у його основі тісто з пшеничного борошна та оливкової олії. Основною особливістю пирога є начинка: жирний домашній сир змішується з корицею та цукровою пудрою, а також додається несподіваний інгредієнт - перець чилі, який надає страві пікантності. Начинка загортається у тісто, після чого страва відправляється у духовку. Їсти такий пиріг прийнято охолодженим - також його можна полити медом.

 Обіди в країні невигадливі. Греки люблять морепродукти, смажене м’ясо, салати із різними соусами, пастіціо (запіканка з макарон і фаршу) і мусаку (запіканка з баклажан, фаршу, соуса бешамель). Обов’язково з хлібом та вином. На обід їдять  цацикі – йогурт із часником і свіжим огірком або грецьким салатом, разом з яким подається запечена риба чи грецька запіканка – мусака.  

 

Основні страви, десерти, напої

 

Грецька кухня типово середземноморська. Вона має давні традиції, і смаки змінюються відповідно до сезону, а також залежно від географії. Давньогрецька кухня — історичний попередник західної кулінарної традиції, поширивши свій вплив через Стародавній Рим та Візантію не тільки в Європі, але й поза її межами.

Найхарактерніші й найдавніші елементи грецької кухні — оливкова олія, овочі і трави та грецьке вино; типові інгредієнти — баранина і свинина, маслини, сир, баклажани, томати та йогурти. У десертах переважають горіхи і мед, у чому відчувається вплив східної, турецької кухні. Деякі страви використовують традиційне грецьке тісто філо. Серед спецій греки частіше за інші вживають орегано, м'яту, часник, цибулю, кріп і лаврове листя. Серед традиційно грецьких напоїв — вино рецина, міцні напої — метакса, узо, а також винайдене в середині 20 століття у Салоніках фрапе.

Сучасна грецька кухня глибоко спадкоємна. Так, зі стародавніх часів у грецькій кухні збереглись сочевичний суп, вино рецина; в добу еллінізму та римську добу готували луканіко, у Візантії винайшли фету та ботаргу. В період османського панування виникли типово східні страви мусака, цацикі, кофта, бурек, долма. Справжнім символом сучасної грецької кухні став грецький салат.

Грецька кухня відноситься до середземноморської кулінарної традиції і має багато спільних рис з кухнями сусідів – Туреччини, Італії, Болгарії, Сербії та Сирії. Грецька кухня має давні традиції, смаки і страви змінюються відповідно до сезону, а також залежно від регіону країни. В сучасній грецькій кухні широко використовуються різноманітні овочі, оливкова олія, риба та морепродукти, бобові культури, червоне м’ясо, прянощі, трави та вино. Важливими елементами є оливки, сири, баклажани, кабачки (цукіні), помідори, баранина, свинина та йогурт.

На десерт прийнято подавати страви з горіхами і медом, а також фруктово-ягідні джеми. Грецький мед здебільшого зібраний з нектару фруктових, цитрусових та хвойних дерев. Високо цінується також такий специфічний інгредієнт грецької кухні, як мастика з мастикового дерева, яке зростає на острові Хіос. Її додають до солодощів, випічки та алкогольних напоїв. Тривале османське панування додало до грецьких вподобань міцну каву, баклаву (пахлаву), лукум та халву. Грецька кухня не є складною, як французька, вона тяжіє до простої селянської їжі, але при цьому не має компромісів що до свіжості інгредієнтів.

https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/1-galereya-2-2-1024x574.jpg

Багато страв використовують традиційне грецьке тісто — філо. Воно прісне, дуже тонке (близько 1 мм) та витяжне. Його готують із борошна і води, додаючи оливкову олію, раку чи винний оцет. З філо виготовляють як солодкі, так і м’ясні страви – пахлаву, бурек, тиропіти, спанакопіти тощо.

Серед приправ і спецій греки широко вживають орегано, м’яту, часник, цибулю, петрушку, кріп, фенхель, чабрець і лаврове листя. Часто зустрічається поєднання солодких прянощів, наприклад гвоздики і кориці, з м’ясом. Широко поширене споживання овечого та козлячого м’яса, а також сирів з їхнього молока. Риба та морепродукти більш популярні у прибережних районах та на островах.

Важливим елементом грецької кухні є мезе. Під цією назвою розуміються різноманітні набори закусок або маленьких страв, які зазвичай подаються разом з міцним алкогольним напоєм, вином або просто для частування гостей вдома. Мезе бувають як гарячими, так і холодними. Найчастіше це оливки, сири, морепродукти, нарізані овочі. Заклади харчування, де подають мезе, мають загальну назву мезедополія. Існують й більш вузько спеціалізовані заклади, такі як узері та ципурадіко, де до міцних напоїв узо https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/2-galereya-2-2-1024x576.jpgабо ципуро подають лише невеличкі мезе, часто безкоштовно, як комплімент до напою.

https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/3-galereya-2-1024x574.jpgТрадиційною грецькою м’ясною стравою є гірос, який готують на вертикальному шампурі (він подібний до турецького донер кебаба або арабської шаурми). Зазвичай гірос готують зі свинини, курятини або телятини. Найчастіше його подають із смаженою картоплею, томатами, цибулею і соусом дзадзікі, які викладені на піті або загорнуті у неї. Піту (круглий, плоский прісний хліб) використовують у трьох варіаціях — звичайна, кіпріотська та арабська. Найпоширеніша звичайна піта діаметром близько 20 см. Кіпріотська та арабська піта хрусткі та мають більший діаметр. Вважається, що найбільші гіроси можна скуштувати в Салоніках .Іншою популярною м’ясною стравою є сувлакі, які складаються з маленьких шматочків м’яса та овочів, підсмажених на грилі. Зазвичай страва подається гарячою на шампурах як шашлик, викладається на піту з гарніром та соусом або на невелику тарілку з картоплею фрі та пловом. В Греції сувлакі традиційно готуються зі свинини, однак, в деяких регіонах все частіше використовується курка. Часом на прохання туристів для приготування страви свинину можуть замінити яловичиною, ягнятиною та навіть рибою.

В Афінах готують місцевий варіант сувлакі – каламакі. Для його приготування м’ясо нарізають маленькими шматочками та маринують у лимонному соці та оливковій олії з додаванням місцевих приправ та спецій — орегано, м’яти, чебрецю тощо. Потім м’ясо солять та перчать і смажать на дерев’яних шампурах.

Дуже популярні трохи підсушені або прикопчені свинячі ковбаски луканіко, які приправляють фенхелем та апельсиновою цедрою. Нерідко луканіко подаються як закуски, нарізані шматочками і смажені, іноді із смаженим сиром або будь-яким іншим гарніром.

Особливе місце займає мусака, яка виникла в Греції під час турецького панування. Грецька мусака складається із запечених шарів баранини, баклажанів, помідорів і білого соусу бешамель. Іноді в мусаку додають кабачки, картоплю або гриби. Також від османів у грецький кухні з’явилися кефтеси – фрикадельки з баранини, бурек – тісто, яке начиняють рубленим м’ясом, овочами або сиром, та долма (долмадакія) – маленькі голубці з виноградного листя, начинені рисом і баранячим фаршем.

Більшість грецьких сирів виготовляється з овечого чи козячого молока, інколи вони змішуються у різних пропорціях, але деякі сири роблять з коров’ячого молока. Популярні як солоні сорти, так і кислі і навіть солодкуваті. Серед грецьких м’яких сирів обов’язково спробуйте фету, мізіфру, ксіномізіфру чи манурі, серед твердих і напівтвердих – грав’єру, кефалограв’єру, кефалотирі, анфотирос, метсовоне, формаеллу чи касері. Греки їдять сир на сніданок з медом і фруктами, в обід – з хлібом, олією, оливками, помідорами і духмяними травами, нерідко додають сухий сир до спагетті, а м’який – до овочевих салатів.

В тавернах варто замовити саганакі – традиційну сирну закуску, яка смажиться на сковороді в оливковій олії або запікається на грилі. Для виготовлення саганакі можуть використовувати різні сири, наприклад, кефалотірі, фету або халлумі. В деяких закладах до саганакі під час смаження додають креветки і мідії. Готова страва подається зі скибочкою лимона і з хлібом.

https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/5-galereya-4-1-1024x574.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/7-galereya-4-2-1024x574.jpgC:\Users\User\Desktop\Без названия.jpgДо сиру чи спагетті греки нерідко додають ботаргу – ікру тунця чи кефалі, яку після просолювання ретельно висушують. В продаж ботарга потрапляє у вигляді невеликих брусків чи фасованою в скляні банки.https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/6-galereya-5-2-1024x574.jpg Культовим грецьким соусом і одночасно закускою є дзадзікі, які готують з густого йогурту, оливкової олії, лимонного соку, свіжого огірка, кропу, часнику та м’яти. Зазвичай в дзадзікі обмокують хліб, шматочки овочів, м’яса і морепродуктів (особливо гірос, сувлакі чи смажену рибу). Стравою, з якою в нас асоціюється грецька кухня, є «сільський салат», більш відомий серед українців як «грецький салат». До його складу входять помідори, огірки, цибуля, солодкий перець, кубики фети і чорні оливки, заправлені оливковою олією, сіллю та орегано. Як правило, грецький салат подають у глибокій мисці та не перемішують перед подачею на стіл.  Популярними грецькими закусками є каламаракія (смажені кальмари, які подають у томатному соусі), калокіфакія (підсмажені у клярі кружечки цукіні), мелідзаносалата (салат із запечених баклажанів, приправлених часником, лимонним соком, олією та петрушкою), спанакопіта (солоний пиріг зі шпинатом, фетою, цибулею, яйцем та прянощами), тиропіта (солоний пиріг з м’яким сиром, зазвичай мізіфрою). До смаженої риби традиційно подають соус скордалія, який готують з подрібненого часнику, волоського горіху, мигдалю, олії, ікри тріски, картопляного пюре або розтовчених сухарів. Серед супів популярні фасолада (густа квасолева зупа), факес (зупа з сочевиці), котосупа (куряча зупа з рисом), креммідосупа (цибулева зупа з білим вином і тертим сиром), псаросупа (рибна зупа з овочами), паца (зупа з яловичого рубця, вважається ідеальною стравою від похмілля) та магірица (зупа з баранячих тельбухів).

https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/8-galereya-5-2-1024x574.jpg

https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/9-galereya-3-1-1024x573.jpgНа друге можна замовити пастіціо – макарони, запечені з рубленим м’ясом, сиром, яйцем, соусом з помідорів, мускатного горіха і запашного перцю та соусом бешамель. Також популярні паїдакія (смажені реберця з лимоном, орегано, сіллю та перцем), спетсофаі (рагу з селянських ковбасок, зеленого перцю, цибулі та вина), юветсі (запечена у горщику ягнятина або телятина з помідорами та макаронами), стіфадо (рагу з кролика або зайця).

З рибних страв рекомендуємо спробувати астакомакаронаду (макарони з лобстером у томатному соусі), бакальярос (обсмажене у клярі філе хека з часниковим соусом), мідья (смажені або тушковані мідії із соусом), гаврос тиганітос (смажений анчоус), супьєс (смажена каракатиця із чорнилом, часто зі шпинатом та білим вином).

https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/9-galereya-1-1-1024x574.jpg

Останнім часом в Греції набули популярності заклади «швидкого харчування». Проте більшість з них подають типові для грецької кухні страви, такі як гірос, сувлакі, піту зі шпинатом чи фенхелем, солодким та солоним сиром, оливками тощо. Широко розповсюджені фаст-фуди, що продають піцу та млинці з різноманітною начинкою.

На десерт в грецькій кухні прийнято подавати яурті (місцевий йогурт з медом або варенням), галактобуреко (солодкий крем, запечений між двох шарів тіста, политий медовим сиропом з ароматом лимону), каридопіту (пиріг з горіхів, вимочений у солодкому сиропі), лукумадес (пончики в меді, посипані пудрою з кориці), мілопіту (яблучний пиріг, посипаний цукровою пудрою), пастелі (зернові батончики з кунжутом, горіхами та медом) або кураб’єдес (солодощі з https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/10-galereya-1-2-1024x573.jpgмигдалем, присипані цукровою пудрою).

https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/10-galereya-3-2-1024x576.jpghttps://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/10-galereya-2-2-1024x574.jpg

https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/10-galereya-6-2-1024x574.jpg

https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/10-galereya-5-2-1024x573.jpg

Серед найпопулярніших алкогольних напоїв виділяються вино, узо та ципуро. Рецина є найвідомішим і найстарішим грецьким вином, воно має сильний аромат і присмак смоли. Колись існувала традиція герметично закупорювати амфори з вином сумішшю гіпсу і смоли. Так вино довше зберігалося, але з часом вбирало запах смоли. У наш час смолу спеціально додають в це вино на стадії бродіння. Біла чи рожева рецина п’ється охолодженою і подається до закусок.

Червоне вино ксіномавро переважно виробляють в Македонії (Салоніки, Халкідікі і Козані). Деколи ксіномавро змішують з іншими сортами для виробництва фруктового вина високої міцності. Солодке міцне вино мавродафні виробляють у північному Пелопоннесі. Це непрозоре вино темно-червоного кольору, яке містить аромати і смаки карамелі, шоколаду, кави та смоли. Його подають до десертів або смакують з шоколадом. Грецька православна церква використовує мавродафні під час Причастя.

 

https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/11-galereya-4-1024x576.jpg

Традиційна грецька горілка узо виробляється з винограду з додаванням насіння анісу, смоли мастикових дерев та різних трав. Узо подається холодним чи кімнатної температури, зазвичай із льодом. Горілка змінює колір з прозорого на мутно-білий, коли її розбавляють водою чи льодом. Узо подають із різноманітними закусками, такими як оливки, сири, салати, смажені кальмари чи креветки тощо.

Грецький лікер мастика (мастиха) робиться на острові Хіос з виноградного вина із додаванням мастики – смоли мастикового дерева. Цей лікер міцністю 30% подається до десертів з мигдалю та для частування гостей на весіллях після рясної трапези. Мастика має солодкуватий запах та присмак.

 

https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/12-galereya-1-1-1024x575.jpg

Не меншу популярність має ципуро, ще відомий як раки або цикудія. Цей міцний алкогольний напій (до 45 %) виготовляється з виноградної макухи. Під час дистиляції до рідини додають виноградне сусло, фенхель, гвоздику, мускатний горіх, мастику чи аніс. Вважається, що першими виробниками ципуро були афонські ченці в XIV столітті. З роками традиція виготовлення напою поширилася іншими регіонами, зокрема Афінами, Македонією, Фессалією, Критом та Епіром. Ципуро вважається «домашнім» сільським напоєм, проте нерідко подається і в тавернах великих міст. Він розливається по маленьких чарках і п’ється у чистому вигляді, або із невеликими закусками (оливки, бастурма, тушкована квасоля, смажений на грилі сир, дрібна риба тощо). До ципуро подають кубики льоду чи графин води без газу.

Найвідомішою маркою грецького виноградного бренді є метакса, яка була заснована 1888 року Спіросом Метаксосом. Вона виготовляється шляхом перегону білого й червоного вина. В період «старіння» бренді набуває багатьох ароматів. Різні види метакси відрізняються не лише терміном витримки, а й своїми смаковими характеристиками. Метакса виготовляється трьох основних сортів: трьох, п’яти і семи зіркова (зірки дорівнюють рокам витримки). Винятково на території Греції поширюються також сорти 12 та 30 зірок.

https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/13-galereya-4-1024x575.jpg

Серед безалкогольних напоїв найпопулярнішим є фрапе –  холодний кавовий коктейль, вкритий густою високою пінкою. Існує безліч варіацій фрапе з додаванням льоду, пастеризованого чи згущеного молока, лікерів, шоколаду та морозива. Напій настільки популярний, що греків навіть іноді називають «нацією фрапе».

https://travelroom.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/06/DDjgvnzXcAAq90b-1024x574.jpg

Висновок

               7 причин, чому варто обрати саме Грецію

  1. Вдале географічне розташування: країну омивають 3 моря, до її складу входять понад 3000 островів з унікальними природними ландшафтами
  2. Чисте море та повітря – екологічно чистий відпочинок, який оздоровить на весь рік
  3. Стародавня культура Греції з її неповторною міфологією
  4. Європейський сервіс та розвинена інфраструктура
  5. Острови Греції ідеально підходять для закоханих пар і святкування медового місяця
  6. Туроператори пропонують спеціальні тури для жінок для купівлі шуби, оскільки саме тут висока якість хутра за низькою ціною. Ну і, звичайно, таку поїздку можна поєднати з відпочинком.
  7. У цій країні дуже смачно готують та гарно обслуговують. 

 

1

 

docx
Додано
5 грудня 2021
Переглядів
1515
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку