Проект на тему: "Первоцвіти"

Про матеріал
Даний матеріал дасть можливість вчителю використати його як на уроці, так і в гуртковій та виховній роботі, провести екскурсію у світ живої природи , та познайомити із місцями поширення, біологічними та лікарськими властивостями весняних рослин. Це розширить кругозір знань в учнів, стане елементом для формування природничої, естетичної, математичної компетентності, буде формувати фінансову грамотність, надихати на розвиток творчості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект на тему: “Первоцвіти” Великонизгірецька ЗОШ І-ІІІ ступенів Вчитель:Бурило Г.В. Екологи: учні 7 класу

Номер слайду 2

Мати й мачуха

Номер слайду 3

Мета Познайомитись із самими поширеними первоцвітами України, як провісниками весни та зникаючими рослинами Землі, іх короткою характеристикою, значенням, використанням в народній медицині та охороною .

Номер слайду 4

Первоцвітів в Україні вже зникло майже 50 видів Дуже швидко з „лиця Землі” можуть зникнути усі види підсніжників, диких тюльпанів, сон-трави та інших первоцвітів. Ще трішки і ми більше ніколи не зможемо милуватись їх красою.

Номер слайду 5

Підсніжники – квіти надії

Номер слайду 6

Підсніжник Підсніжник звичайний, підсніжник білосніжний ( місцева назва козульки) — багаторічна цибулинна рослина. Назва роду походить від грецьких слів, які в перекладі означають «молочно-квітковий» (колір квітів цієї рослини нагадує молоко). Підсніжник звичайний зростає у листяних лісах і чагарниках, в Карпатах та західних районах. Це лікарська рослина, квіти, листя і підземні частини якої містять різні поживні речовини,і тепер їх використовують для виготовлення серцевих препаратів, а також тих, що лікують різні хвороби, травматичних уражень нервової системи тощо. Ранньою весною місцями в лісах утворює на ґрунті чудовий білий мереживний килим. Цвіте у березні — квітні. Дуже цінна декоративна рослина. Цибулини отруйні.

Номер слайду 7

Запилення проводиться : метеликами, жуками, мухами, бджолами

Номер слайду 8

Підсніжник Із-під снігу я пробився І на сонце подивився, Подивився й зажурився: Всіх братів моїх зірвали І стебельця потоптали, Відвезли на продаж в місто, Щоб в букеті ми два дні Простояли на столі. Не купуйте ви нас, люди, Не губіть красу ви всюди!

Номер слайду 9

Не купуйте ви нас люди, не губіть красу.

Номер слайду 10

Проліска дволиста

Номер слайду 11

Легенда про пролісок Ця історія сталася зимою. Жила собі дуже красива пані на ім’я Сніжинка і була в неї дочка - Квітка. Мати дуже її любила. І мати з дочкою ніколи не зустрічалися, бо Сніжинка одразу ж після зими летіла на Північ, додому, а її донька там могла замерзнути. Тому донечка цвіла весною і красувалася влітку. І не могли вони жити разом, бо мати б розтанула від сонячного тепла. Вони досі не бачилися. Навесні та влітку всі втішали маленьку квіточку – і звірі, і інші квітки. У Сніжинки було не менше горе, її теж втішали інші сніжинки. Так і спливав час: сумували і Сніжинка, і Квіточка.

Номер слайду 12

Пролісок.

Номер слайду 13

Якось до землі, де жила Квіточка, прилетіла добра Чарівниця. Побачила вона Квіточку і запитала, чому та сумує. Квіточка розповіла своє горе. Чарівниця подумала і каже: «Он воно як! Але я можу зменшити твоє горе. Ти станеш квіткою-проліском і цвісти будеш тільки-но прийде весна. Тоді як буде зима уходити, і твоя мати також. Я точно знаю, що вона буде тут. Ви будете зустрічатися раз на рік», - посміхнулася Чарівниця. Так з'явилася квітка Пролісок.

Номер слайду 14

Проліска дволиста

Номер слайду 15

«Синю квіточку весняну Я не буду рвати. Фарби, олівці дістану Й буду малювати».

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Квіточка проліска має ніжні, видовжені, загострені на кінці пелюстки синього кольору. У неї ніжні, ледь чутні пахощі. Ця рослинка така тендітна, що незрозуміло як вона пробиває кірку весняного снігу і витримує такі нічні морози. Всі види проліска — ранньовесняні медоноси і пилконоси.

Номер слайду 18

Сон чорніючий

Номер слайду 19

Сон чорніючий

Номер слайду 20

Сон чорніючий

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Мати й мачуха

Номер слайду 24

Використання рослини мати-й-мачуха застосовується, при запальних захворюваннях дихальних шляхів і легенів, як відхаркувальний і пом'якшувальний засіб. Ця рослина допомагає при подразненнях слизової оболонки шлунка, кишечника, порожнини рота. У народній медицині рослину використовують як ранозагоювальний засіб, при лікуванні наривів, шкірних висипів, та для зміцнення волосся.

Номер слайду 25

Мати й мачуха

Номер слайду 26

Первоцвіт

Номер слайду 27

Ріст первоцвіту

Номер слайду 28

Первоцвіт з органами рослини

Номер слайду 29

Квітки первоцвіту

Номер слайду 30

Насіння первоцвіту

Номер слайду 31

Первоцвіт

Номер слайду 32

Використання первоцвіту Первоцвіти вирощують не тільки як садові, а й як городні рослини. Молоде листя первоцвітів використовують в салатах. Це листя містить багато вітамінів – кілька листочків забезпечує людину добовою нормою вітаміну C. Квітки використовують у вигляді відварів та настоїв при мігренях, невралгії, простуді, подагрі і ревматизмі, при безсонниці, від кашлю, хворобах нирок, та сечового міхура. Зовнішньо відвар використовують для полоскань при запаленні горла, гортані і бронхітах.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Шафран

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Використання Порошкоподібний барвник змішували з яєчним білком і широко використовували для ілюстрування рукописів. Із барвника шафрана з білком також виготовлявся золотистий лак, для надання поверхні олова золотого відтінку — імітації золотого листа.

Номер слайду 38

Шафран (крокус) використовується в якості декоративної рослини. Висушені квітки шафрана посівного (Crocus sativus L.) з глибокої давнини використовуються як пряність та харчовий барвник оранжевого кольору для фарбування сирів, лікерів, масла та деяких видів безалкогольних напоїв.

Номер слайду 39

Шафран

Номер слайду 40

Горицвіт весняний

Номер слайду 41

Горицвіт

Номер слайду 42

Застосування При серцевих хворобах з явищами декомпенсації, при задишці, набряку ніг і неврозах серцево-судинної системи; при водянці ниркового походження, гострому запаленні нирок, при інфекційних захворюваннях (плямистий тиф, грип, скарлатина тощо), при емфіземі легень (ядусі). Горицвіт збільшує силу серцевих скорочень і уповільнює ритм У суміші з собачою кропивою серцевою, валеріаною, мелісою вживають при нервовій збудливості, безсонні, епілепсії, також при приступах глаукоми.

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Горицвіт

Номер слайду 45

Горицвіт весняний

Номер слайду 46

Практичне використання Як відхаркувальний засіб при астмі, бронхітах, запаленні слизової оболонки дихальних шляхів, кровохарканні і при інших захворюваннях, які супроводяться сухим кашлем і хрипотою, також при проносах і різі в кишках (містить каротин, вітамін C, рутин, сапоніни, дубильні речовини, слиз, ранозагоювальний алантоїн, поліфеноли, а з мікроелементів залізо, мідь, марганець, який стимулює ріст, кровотворення, активізує вітамін В1 та регулює діяльність деяких залоз внутрішньої секреції, також містить ванадій, титан, срібло, нікель, стронцій і кремнієву кислоту. Виявляє, пом'якшувальний (дія слизу), протизапальний (дія дубильних речовин) і сечогінний вплив (дія сапонінів і кремнієвої кислоти).

Номер слайду 47

Конвалія

Номер слайду 48

Конвалія в народній медицині У народній медицині препарати травневої конвалії застосовуються при захворюваннях серця, нервових захворюваннях, захворюванні горла, епілепсії, набряках, водянці, від головного болю, для зміцнення нервової системи, як сечогінний, збільшуючий діурез (сечовипускання), при базедовій хворобі, нервовому потрясінні, безсонні, лихоманці і деяких захворюваннях очей.

Номер слайду 49

Конвалія

Номер слайду 50

Як заспокійливий засіб при різних нервових станах, потрясінні, безсонні препарати частіше вживаються в поєднанні з пустирником (останнього в два рази менше), валеріани і глоду (порівну).

Номер слайду 51

Рястка порожниста

Номер слайду 52

Ряст

Номер слайду 53

Анемона

Номер слайду 54

Пшінка лісова

Номер слайду 55

Гусяча цибулька

Номер слайду 56

Лютики весняні

Номер слайду 57

Рястка

Номер слайду 58

Гусяча цибулька мала

Номер слайду 59

Гадюча цибулька

Номер слайду 60

Гадюча цибулька

Номер слайду 61

Печіночниця весняна

Номер слайду 62

Півники понтичні

Номер слайду 63

Ірис карликовий

Номер слайду 64

Тюльпани

Номер слайду 65

Вероніка весняна

Номер слайду 66

Вероніка призначають відвари коренів і настої трави при цинзі, як відхаркувальний засіб при бронхітах, бронхіальній астмі, туберкульозі легень, а також при виразковій хворобі шлунка, гастритах, проносах, головному болю, у клімактеричному періоді. Зовнішньо препарати рослини використовують для загоєння ран, а ванни з настою призначають при лікуванні екземи, корости, фурункульозу, діатезу (золотухи), різних висипань.

Номер слайду 67

Вероніка весняна

Номер слайду 68

Медунка

Номер слайду 69

Медунка На 1 склянку окропу беруть 1 столову ложку медунки і настоюють 10 хвилин. Підсолоджений медом чай п'ють вранці і ввечері по 1 склянці, ковтками (рекомендують дітям).

Номер слайду 70

Медунка = шемелина звичайна, смоктунчики

Номер слайду 71

Фіалка

Номер слайду 72

Фіалка Як зовнішній засіб настій фіалки є ефективним засобом при герпесі звичайному (змащування пухирців) та у випадку катаральних явищ ротоглотки (полоскання). лікують настоєм з листя фіалки деякі онкологічні захворювання (раку язика, гортані, горла і шлунка).

Номер слайду 73

Фіалка дібровна

Номер слайду 74

Фіалка має відхаркувальні, антисептичні, протизапальні, сечогінні, проносні властивості. Використовують при коклюші, гострому й хронічному бронхіті та при туберкульозі легень. Солегінні властивості використовуються при нирковокам'яній хворобі, подагрі, поліартриті, при деяких серцевих захворюваннях, що супроводяться набряками.

Номер слайду 75

Зірочник тендітний

Номер слайду 76

Рекомендації для людей Не зривайте первоцвітів під час цвітіння; Не руйнуйте місця зростання первоцвітів; Не купуйте їх на ринках, Тоді первоцвіти не будуть продавати; Не губіть дикої природи; Захистіть від зникнення рідкісні види рослин; Зробімо нашу Червону книгу тоншою; Пам’ятаймо! Первоцвіти чекають нашої допомоги!

Номер слайду 77

Література Авторські фото В.В. Коцюруби Жизнь растений. В 6-ти т. Т. 5. Ч. 2. Цветковые растения / Под ред. А. Л. Тахтаджяна. — М.: Просвещение, 1981. — С. 111—114. Ботаника. Энциклопедия «Все растения мира»: Пер. с англ. (ред. Григорьев Д. и др.) — Kцnemann, 2006 (русское издание). — С. 704. — ISBN 3-8331-1621-8.

ppt
Додано
7 квітня 2020
Переглядів
2288
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку