Проект з трудового навчання «Виготовлення ляльки в техніці «пап’є-маше». Персонажі повісті М.В. Гоголя «Вечори на хуторі поблизу Диканьки»

Про матеріал
Проект з трудового навчання «Виготовлення ляльки в техніці «пап’є-маше». Персонажі повісті М.В. Гоголя «Вечори на хуторі поблизу Диканьки»
Перегляд файлу

Проект з трудового навчання «Виготовлення ляльки в техніці «пап’є-маше».           Персонажі повісті М.В. Гоголя «Вечори на хуторі поблизу Диканьки»

 

Автор розробки: Карпенко Євгенія Олексіївна

 

Клас, який виготовлятиме виріб: 6

 

Матеріали  для виготовлення: папір, клей ПВА, тканина для одягу, канва, нитки-муліне, пряжа, акрилові фарби.

 

Інструменти і обладнання: пензлі, голка, ножиці, клей «Десмокол».

 

Вимоги до виробу:

*функціональні: лялька повинна бути зручною при експлуатації в ляльковому театрі, відповідати своєму призначенню;

*естетичні: виріб має бути оформлений в українському народному стилі.

 

Загальна інформація про виріб:

 

       На розкопках археологи виявили зброю з багатошаровим лаковим покриттям, датовані III століттям до н.е. Ці оригінальні вироби були досить міцні, витримували ковзний ріжучий удар і були дуже легкі, що було перевагою в бою. Пізніше це мистецтво з’явилося в Японії і Персії, де таким чином робили різні вироби для свят, наприклад, маски.

З середини 17 століття ця техніка стала дуже популярна в Європі. Для тих, хто тільки освоює вироби з пап’є-маше, важливо буде дізнатися три способи їх створення. Для початку буде необхідна основа для виробів. Її можна буде потім витягти з-під шарів паперу або залишити.

 

Перший спосіб  полягає в наступному: перший шар – мокрі паперові шматочки покриваються клеєм, на нього наносять ще один шар паперу і знову покривають клеєм. Таких шарів може бути більше сотні. Цей процес має назву – машірованіе. Клей можна вибрати спеціальний, його продають в магазинах рукоділля або зробити його самостійно з крохмалю, борошна і ПВА. Якщо за планом форму потрібно виймати, то попередньо її необхідно змастити жирним кремом або вазеліном.

 

Другий спосіб – виріб створюють з паперової маси, змішаної з клеєм. Рецептів створення такої суміші існує кілька. Головним принципом залишається розм’якшення паперових шматочків у воді і змішування їх з клеєм. Отриману масу можна відлити в форму або нанести на основу. Формою-основою можуть бути дерев’яні, пластикові, скляні або пластикові вироби.

 

Третій варіант створення виробів пап’є-маше схожий на виготовлення фанери. Шматки картону обробляють клеєм і спресовують. Після висихання вироби можуть покривати шпаклівкою, шліфувати, ґрунтувати і після остаточного висихання фарбувати, приклеювати різні елементи декору або розписувати.

 

   План роботи над проектом:

 

  1. Читання повісті, збір інформації.
  2. Пошук і розробка ідеї задуму проектної моделі.
  3. Аналіз аналогів і вибір робочого варіанта.
  4. Виготовлення ескізу майбутнього виробу.
  5. Виготовлення голови ляльки (техніка «пап’є-маше»).
  6. Виготовлення сорочки з вишивкою.
  7. Виготовлення одягу.
  8. Виготовлення волосся.
  9. Оздоблення ляльки.

 

docx
Додано
23 лютого 2020
Переглядів
497
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку