Проектна робота "Українські січові стрільці"

Про матеріал
Актуальність: «Я, … Український січовий стрілець, присягаю українським князям, гетьманам, Запорізькій Січі, могилам і всій Україні, що вірно служитиму Рідному Краєві, боронитиму його перед ворогом, воюватиму за честь української зброї до останньої краплини крови. Так мені, Господи Боже й Архангеле Михаїле, допоможіть. Амінь». Таку присягу складав кожен з Січових Стрільців. Їхньою метою та основним завданням було захищати інтереси українців і визволити їх від іноземного панування. Я обрав цю тему,через те,що саме Січові Стрільці розпочали бородьбу за Незалежну Україну,та зробили великий крок для цього.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

.   Мета:на основі історичних та візуальних джерел, проаналізувати повсякденне життя УСС та їхню культурно-просвітницьку діяльність; з'ясувати труднощі, з якими зустрілися усуси; визначити історичне значення УСС; удосконалювати навички роботи з історичними та візуальними джерелами; виховувати повагу до історичного минулого Батьківщини. Актуальність: «Я, … Український січовий стрілець, присягаю українським князям, гетьманам, Запорізькій Січі, могилам і всій Україні, що вірно служитиму Рідному Краєві, боронитиму його перед ворогом, воюватиму за честь української зброї до останньої краплини крови. Так мені, Господи Боже й Архангеле Михаїле, допоможіть. Амінь». Таку присягу складав кожен з Січових Стрільців. Їхньою метою та основним завданням було захищати інтереси українців і визволити їх від іноземного панування. Я обрав цю тему,через те,що саме Січові Стрільці розпочали бородьбу за Незалежну Україну,та зробили великий крок для цього. Вступ:

Номер слайду 2

. Завдання:1. Проаналізувати формування УСС.2. Дослідити діяльність Січових стрільців.3. Дізнатись про чисельність та командний склад.4. З’ясувати подальшу долю УСС. Зміст:1. Актуальність2. Мета3. Завдання4. Створення Січових Стрільців5. Доля УСС6. Висновок7. Список використаних джерел

Номер слайду 3

.1914 — у Львові було створено легіон Українських січових стрільців06.08.20191914, 6 серпня у Львові було створено легіон Українських січових стрільців, який став першим українським національним бойовим підрозділом після битви під Полтавою в червні 1709 р. До появи Українських січових стрільців спричинила Перша світова війна. Уже в перший її день, 1 серпня 1914 р. лідери трьох найбільших галицьких партій утворили Головну Українську Раду, яка, зокрема, поставила перед австрійським командуванням питання про організацію в австрійській армії окремого українського формування, що мало стати зародком української національної армії.

Номер слайду 4

6 серпня 1914 р. у львівській газеті «Діло» з'явилося звернення Головної Української Ради «до всього українського народу», в якому закликали добровольців записуватися Українські Січові стрільці (УСС). На заклик Головної Української Ради відгукнулося 28 000 добровольців, але австрійський уряд, не впевнений у лояльності українських частин, дав дозвіл лише на 2,5 тисячі. Ядро легіону становили члени довоєнного січового, сокольського і пластового руху. Узимку 1914-15 рр. сотні УСС у складі 130 бригади боронили карпатські переходи: їм припала тоді розвідча й охоронна служба. Першим успіхом легіону УСС була перемога на горі Маківці 29 квітня — 3 травня 1915. Далі він визначався в боях під Болеховом, Галичем, Завадовом і Семиківцями. У лютому 1918 р. легіон УСС, який лишався у складі австрійської окупаційної армії, вирушив у похід на Україну. Стрільці розташувалися на Херсонщині і були приписані до групи архікнязя Вільгельма Габсбурґа (полковника Василя Вишиваного). Пізніше «усусуси» були переведені на Буковину, брали участь у боях із поляками за Львів, але вже не могли вплинути на ситуацію.

Номер слайду 5

Чисельність та командний склад. Загальна чисельність Легіону ніколи не перевищувала 2000 осіб. Австрійський уряд дозволяв записуватися до лав УСС лише добровольцям з ландштурму, тобто тих, хто за віком вже не підходив до служби в регулярному війську або за якихось обставин на військову службу не потрапив. Тим не менш, до Легіону часто вступали юнаки с місцевостей, окупованих австрійською армією, а також інтерновані в таборах Вольфсберг і Феліціентель. Тож до початку 1917 року, в стрілецьких лавах відслужили близько 7 тисяч вояків. Із них було вбито в боях 350 осіб, 1200 поранено і ще 1500 потрапили до російського полону. В березні 1915 року Легіон отримує більш правильну військову організацію за австрійським зразком: 2 окремих батальйони по 4 роти в кожному. В вересні, після знайомства усусів з ерцгерцогом Карлом, з них утворюється 1-й Полк Українських Січових Стрільців (k.k. Ukrainische Schutzenregiment), якому за чисельністю до полку австрійського ландверу не вистачає лише одного батальйону. У 1916 році командний склад Легіону отримує звання офіцерів і унтерофіцерів регулярної армії. В самому розпалі війни , в травні-червні 1916 року, Полк УСС вже додатково нараховував:кулеметну роту (2 відділення, 80 осіб)взвод мінометів і вогнеметівротний телефонний зв'язоквідділення хімічного захисту (з 1917 року)технічну роту, на базі якої пізніше були створені окремі технічна та будівельна сотні

Номер слайду 6

Подальша доля УСС5 вересня 1918 року на сторінках газети “Народня воля опубліковано звернення Головної Ради галицьких, буковинських та угорських українців в Києві, яка зважаючи на загрозу Українській Державі зовні та отримавши згоду уряду, ухвалила організувати знову січових стрільців і закликала всіх українців вступити до їх лав. На початку жовтня 1918 формацію УСС переведено з Херсонщини на Буковину. Під час українсько-польських боїв за Львів Легіон УСС прибув до Львова щойно 3 листопада і вже не зміг змінити бойової ситуації в місті. Далі Легіон УСС входив до складу групи «Схід» УГА і в січні 1919 був переформований на 1 бригаду УСС в складі одного, пізніше двох полків піхоти УСС, кінної сотні УСС, гарматного полку УСС і допомогових відділів. Командантом 1 бригади УСС був отаман Осип Букшований. Поповнені українцями з російської армії, УСС сформували в Києві у листопаді 1917 Галицько-Буковинський курінь Січових Стрільців (СС), який згодом розгорнувся в полк СС, а далі в корпус і групу СС, що були однією з найкращих формацій української армії.

Номер слайду 7

Висновок. За допомогою історичних джерел ми дізналися про повсякденне життя УСС та їхню культурно-просвітницьку діяльність: Узимку 1914-15 рр. сотні УСС у складі 130 бригади боронили карпатські переходи: їм припала тоді розвідча й охоронна служба. Першим успіхом легіону УСС була перемога на горі Маківці 29 квітня — 3 травня 1915. Далі він визначався в боях під Болеховом, Галичем, Завадовом і Семиківцями. У лютому 1918 р. легіон УСС, який лишався у складі австрійської окупаційної армії, вирушив у похід на Україну. Стрільці розташувалися на Херсонщині і були приписані до групи архікнязя Вільгельма Габсбурґа (полковника Василя Вишиваного). Пізніше «усусуси» були переведені на Буковину, брали участь у боях із поляками за Львів, але вже не могли вплинути на ситуацію.

Номер слайду 8

. Водночас у листопаді 1917 р. в Києві навколо Євгена Коновальця з українців, які тікали з російської армії та російського полону, сформувався Галицько-Буковинський курінь Січових Стрільців (СС), який згодом розгорнувся в полк , а далі в корпус і групу , що були однією з найкращих формацій української армії. «Усусуси» зіграли важливу роль в подіях Української революції 1917-21 років. Таким чином бойовий шлях УСС складався із перемог та поразок, але це була перша спроба створити українську національну армію, яка б могла захистити інтереси українців та звільнити їх від іноземного панування.

Номер слайду 9

Список використаних джерел:http://resource.history.org.ua/https://cn.archives.gov.ua/https://osvita.ua/https://ru.wikipedia.orghttps://uahistory.co/https://uahistory.co/pidruchniki/ukraine-history-10-class-2018-byrneikohttps://vseosvita.ua/https://www.radiosvoboda.org/

pptx
Додано
14 листопада 2022
Переглядів
1149
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку