Професія електрослюсар підземний

Про матеріал
Бібліотечний матеріал для використання уроків професійного спрямування. Для успішного професійного становлення випускників професійно-технічних навчальних закладів навчання, необхідно, щоб в навчально-виховному процесі завершилось їх професійне самовизначення, тобто сформувалось ставлення до себе, як до суб’єкта власної діяльності, щоб вони не тільки добре засвоїли фундаментальні знання з основ наук і відповідні їм вміння і навички, але й міцно оволоділи спеціальними знаннями, операційною стороною професійної діяльності. Майбутній фахівець має бути готовим увійти в виробничу систему взаємозв’язків, впевнено почувати себе в професійному середовищі, а для цього необхідні сформовані професійні якості особистості і навички соціального і суто професійного спілкування. Здійснити таке можливо за умови професійно спрямованого навчання.
Перегляд файлу

Електрослюсар підземний

– одна із провідних професій на шахті. Потреба в ній з кожним роком зростає. Електрослюсарі обслуговують бурові молотки й верстати, комбайни й породонавантажувальні машини, лебідки, вентилятори, насоси і т.д. Чергові й ремонтні слюсарі виконують різного роду ремонти. Вони оглядають, ремонтують, демонтують і монтують різне встаткування, повітропроводи, водопроводи, кабельну мережу й сигналізацію.

У їхньому обов’язку входить усунення несправностей у роботі механічної й електричної частин устаткування, електродвигунів, пускової й регулюючої апаратури, трансформаторів і розподільних пристроїв.

 

Історія професії.

Токар - "Київський центр професійно-технічної освіти"Про професію слюсаря, яка лягла в основу спеціальності підземного електрослюсаря, можна говорити як про одну з найдавніших. Більше того, в історії людства лише деякі професії мали таке вирішальне значення для розвитку цивілізації, як слюсарна. Не випадково довгий час знання й навички в області слюсарного мистецтва були мірилом зрілості людського суспільства і його розвитку.

Розкопки археологів і виявлені ними вироби із заліза й кольорових металів: зброя й кольчуги, кухонне начиння й кінська упряж, вигадливі жіночі прикраси й грубуваті інструменти — безперечно вказують на те, що слюсарне ремесло було відомо нашим далеким предкам. Треба сказати, що рівень слюсарної майстерності вже тоді був досить високий, і різні предмети, створені примітивним по сучасних поняттях інструментом, вражають своєю добірністю, продуманістю форм і якістю обробки. 

Отже, спочатку був коваль, який кував нескладні залізні вироби, потім з’явилися вмільці робити залізні знаряддя праці — мотиги, серпи, вила, ножі, а потім — кольчужники, шоломниці й інші майстри. 

В XIV-XV століттях з’явилася вже чітка спеціалізація тих, хто обробляв мет Стали виникати цехові організації ремісників, що обгороджували себе від конкуренції певними правилами й привілеями, а також тим, що на продукцію, що поставляється ними на міські ринки, стали встановлювати строгі приписання по чистоті і якості ремісничої роботи.

Промисловий переворот у розвитку продуктивних сил, що почався в 60-ті роки XVIII сторіччя спочатку в Англії, а потім в інших країнах, полягав у переході від мануфактури, де панувала ручна праця, до машинного виробництва. Цей переворот у процесі виробництва ознаменував новий етап у розвитку слюсарної справи й швидкого розширення областей його застосування. Слюсар став потрібний як виготовлювач деталей і збирач механізмів, як фахівець, здатний забезпечити тривалу й безаварійну експлуатацію різних машин.

Відкриття перших донбаських покладів відбулося на початку 18 сторіччя. Професія гірника підземного пройшла складний і тривалий шлях розвитку в зв`язку зі зміною техніки і технології виїмки вугілля у шахтах. Вона має велику народногосподарську значимість, тому що вугілля, яке видобувається гірником, є цінною сировиною для металургійної і хімічної промисловості, а також паливо для енергетики і побутового споживання. Незважаючи на прадавнє коріння, професія слюсаря вічно молода.

Електрослюсар і слюсар завжди поруч із тими, хто дає «добро» найскладнішим машинам і «учить» їх справно служити людям.

 

Характер роботи

Ким я можу бути | Донецький обласний центр зайнятостіТрудовий процес електрослюсаря підземного включає складний моніторинг виробничого процесу, аналіз аварійних ситуацій, пов‘язаних з поломками різного обладнання, яке розміщується на значній відстані, швидку ліквідацію поломок, дотримання планів профілактичних ремонтів апаратури і механізмів.

 Електрослюсар підземний проводить монтаж, демонтаж, ремонт, налагодження, випробування; здає в експлуатацію та технічне обслуговування машини, механізми та інше обладнання, застосовуване в очисних, підготовчих вибоях, машин типу ―Хаусхер на ремонті гірничих виробок, вулканізаторів типу ―ВШ-1А, підіймальних машин (лебідок) з діаметром барабана більше 1000 мм, стаціонарних водовідливних установок, вуглесосних установок, центральних гідропідйомів, стрічкових конвеєрів з шириною стрічки понад 900 мм; шахтових холодильних установок, завантажувальних пристроїв скіпових підйомів, вантажолюдських монорейкових і канатних доріг, самохідних вагонеток, обладнання високовольтних підстанцій, дільничного пилогазового захисту та температури повітря, високочастотних установок зв‘язку і аварійного сповіщення, тягових і перетворювальних підстанцій, зарядних пристроїв, засобів сигналізації та освітлення, розподільних абонентських кабельних та телефонних мереж, розподільних шаф і коробок, прохідних муфт, телефонних апаратів, тролейних мереж. Проводить заряджання акумуляторних батарей з встановленням їх на зарядні столи і електровоз; перевірку стану акумуляторних батарей; доливання або заміну електроліту. Виконує роботи відповідно до Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів (ПТЕ) з додержанням норм безпечної експлуатації електроустановок в обсязі вимог до III групи з електробезпеки. Перевіряє, ремонтує та налагоджує дихальну апаратуру РВЛ-1 і Р-34. Виконує стропальні і такелажні роботи під час монтажу та ремонту обладнання, оброблення, з‘єднання та зварювання стиків гумово-тросових стрічок, обслуговування та ремонт електричних пресів. Перевіряє час спрацювання апаратів захисту при витіканні струму на землю; перевіряє та налагоджує величини вставки максимального струмового захисту фідерних автоматів і пускачів, ремонт та випробування посудин і трубопроводів, що працюють під тиском. Проводить електрозварювальні роботи в стовбурах. Виконує інші роботи під керівництвом електрослюсаря вищої кваліфікації.

Повинен знати: конструкцію, технічні характеристики та принцип роботи обслуговуваних машин, механізмів та іншого обладнання; правила випробування машин і механізмів; основи електротехніки; класифікацію кабелів та електротехнічних матеріалів; правила вимірювання та випробування ізоляції, ємкості та електричного опору кабелів; способи відновлення деталей; допустимі навантаження на працюючі деталі, вузли і механізми; профілактичні заходи щодо запобігання поломок і аварій; технічні умови на ремонт, випробування та здавання обладнання; правила вмикання і вимикання струму високої напруги; комутацію електропідстанцій; розрахунок та вибір проводів і кабелів; порядок монтажу силових електроапаратів; вимоги до монтажу, регулювання, прийняття та випробування монтованого обладнання машин, механізмів, правила і способи проведення цих робіт; будову і правила технічної експлуатації високовольтних електроустановок; технологію виготовлення гумово-тросових стрічок, зчалювання і варіння стиків, властивості гуми і клеїв.

Умови роботи

 Різниця між професіями електрослюсаря і звичайного електрика полягає в різних умовах роботи. Електрослюсар підземний змушений працювати в обмеженому просторі, при підвищеній вологості, сильній запиленості та у вибухонебезпечному навколишньому середовищу.

Виробниче навчання учнів групи № 1ТУ/19 за фахом «Електрослюсар підземний.  МПУ» - 29 Січня 2020 - Першотравенський гірничий ліцейПомилка в діях електрослюсаря може привести до смерті не тільки його самого, а й до групового нещасного випадку. Крім того, на електрослюсаря покладено обов’язки і просто слюсаря. Потрібно вміти швидко відрегулювати конічну передачу, визначити знос підшипників і зубів шестерних передач. Знати машини і механізми, використовувані на ділянці, уміти їх монтувати, демонтувати і проводити регулювання. Підземний електрослюсар буває двох видів: дільничний електрослюсар і власне підземний електрик. У процесі роботи на електрослюсаря підземного можуть впливати такі небезпечні і шкідливі фізичні виробничі фактори:

– машини і механізми, що рухаються;

– підвищений рівень шуму і вібрації на робочому місці;

– недостатня освітленість робочої зони;

– роботи на висоті;

– підвищена запиленість і загазованість повітря робочої зони;

– гірничі породи, що обвалюються;

– підвищена напруга електричного поля;

– прориви пливуна або води;

– гострі краї, задирки на поверхнях заготовок і устаткування.

 

 

 Ринок праці

Найнебезпечніша професія: один день з життя українського шахтаря - Як  зізнаються самі гірники, робота під землею змінює життя | СЬОГОДНІСучасна шахта обладнана безліччю машин і механізмів, контрольно-вимірювальними приладами, пристроями, і вони вимагають систематичного обслуговування, поточного або аварійного ремонту. Тому найрозповсюдженішою шахтарською професією є «Електрослюсар підземний». Зараз на високомеханізованих і автоматизованих шахтах майже 20% численності всіх працюючих складають електрослюсарі. Тому що навіть найретельнішим чином виготовлена машина, що володіє високою надійністю, має потребу в технічному обслуговуванні і ремонті, основний обсяг якого виконують електрослюсарі.

Корум Світло шахтаря» виготовив очисний комбайн для однієї з шахт ДТЕК  Павлоградвугілля – Національний Промисловий Портал Неухильно збільшується абсолютна чисельність використовуваного устаткування, а виходить, і загальні обсяги ремонтних робіт. Так, у вугільній промисловості вже 70% видобутку забезпечують механізовані комплекси, і всі основні процеси виконують машини. Росте складність машин і апаратури автоматики, що також вимагає ремонту.

Освітня підготовка 

Професію можна здобути у професійно-технічному навчальному закладі.

Медичні обмеження

Професія шахтаря складна й одноманітна, вона потребує міцного фізичного здоров’я. Категорично не підходить людям, що бояться закритого простору і мають проблеми з легенями.

 

Вимоги до індивідуально–психологічних особливостей

Оцінка професійної значущості психофізіологічних і психологічних якостей підземного електрослюсаря здійснюється на основі розробки аналітичного графіка професії з урахуванням міри відповідальності функцій і якостей, наслідків їх незадовільної реалізації і кількісного завантаження в процесі трудової діяльності.

Перспективи

Щоб залучити робітників до цієї нелегкої праці, їм пропонують підвищену оплату й різні соціальні пільги, а також ранній вихід на пенсію. Ця робота – для мужніх представників сильної статі.

На сьогодні професію шахтаря складно назвати перспективною. Якщо шахтар має риси лідера і це помітили, може стати керівником бригади, піднятися адміністративними сходами. Шахтарська праця в Україні сьогодні оцінюється досить високо.

Плюси

Висока зарплата, ранній вихід на пенсію, пільги.

Мінуси

Підвищений ризик для життя і здоров’я, необхідність постійно перебувати у некомфортних умовах, важка одноманітна робота.

Споріднені професії

  •                   Електрослюсар підземний
  •                   Машиніст підземних установок
  •                   Гірник очисного забою
  •                   Оббирач гірничих виробок
  •                   Прохідник гірничих схилів
  •                   Гірник з ремонту гірничих виробок
  •                   Гірничомонтажник підземний
  •                   Машиніст гірничих виїмкових машин
  •                   Машиніст конвеєра
  • Минэнерго объяснило, какие шахты в Украине закроют в 2020 году                  Експлуатація та ремонт гірничого електромеханічного обладнання та автоматичних пристрої.