Промисловість будівельних матеріалів

Про матеріал
Розробка уроку географії 9 клас на тему " Промисловість будівельних матеріалів".
Перегляд файлу

Тема уроку:

Промисловість будівельних матеріалів (слайд 1)

МЕТА (слайд 2): Навчальна: продовжити формування поняття про господарський комплекс України. Забезпечити засвоєння матеріалу про будівельну промисловість України: її галузеву структуру, чинники розміщення підприємств галузі, сировинну базу, значення, проблеми та перспективи розвитку.

Розвиваюча: вміння і навички самостійної роботи, узагальнювати вивчені факти, працювати з картографічним матеріалом, розвивати пошукову, дослідницьку компетентність, висловлювати свою думку, викликати зацікавленість до вивчення теми.

Виховна: впевненість у власних силах, прищеплення навичок самоконтролю, профорієнтаційне виховання, навчати учнів свідомо, а не формально ставитись до роботи.

Формування компетентностей (слайд 3):

  • Соціальна (самостійний пошук відповідей, самооцінка, взаємооцінка)
  • Комунікативна (стимулювання учнів, взаємоперевірки вислову власної точки зору)
  • Інформаційна (використання додаткової інформації, таблиць опорних конспектів)
  • Полікультурна ( зв'язок з іншими предметами, життєвими ситуаціями)
  • Продуктивна творча діяльність (використання творчих завдань, складання завдань, питань алгоритмів.

 

    Тип уроку: комбінований.(слайд 4)

   Форма проведення : урок у формі рольової гри;

Основні терміни й поняття ( слайд 5): промисловість будівельних матеріалів, в’яжучі, стінові, покрівельні матеріали, будівельна індустрія, фактори розміщення, скляна промисловість, порцеляно-фаянсова.

Обладнання( слайд 6): підручник « Економічна і соціальна географія України» 9 клас, авт. Садкіна В.І. Гончаренко О.В, атлас , карта «Господарство» стр. 14, карта «Промисловість будівельних матеріалів» стр. 21, Контурна карта «Промисловість будівельних матеріалів» стр. 11, статистичні дані розвитку галузей промисловості будівельних матеріалів, мультимедійний проектор, ноутбук, таблиці.

 

Структура уроку (слайд 7)

I. Актуалізація опорних понять

II. Мотивація навчальної діяльності

III. Вивчення нового матеріалу

IV. Первинна перевірка засвоєних знань

V. Закріплення знань

VI. Домашнє завдання

Матеріали до етапів уроку

Епіграф до уроку: (слайд 8)                                              Серед усіх наук,

які відкривають  шлях

до пізнання  законів природи,

найбільшою є географія.

 

 

                                            Хід уроку

 

І. Організаційний момент

Доброго дня, діти! Налаштуйтеся на роботу , посміхніться один одному. Тому що найкраща витрата часу – це праця. Сподіваюсь , що ви отримаєте задоволення від праці, і не витрачатимете марно часу, а відкриєте для себе багато цікавого й нового.

 

 

Психологічна розминка

Учитель. Для того щоб ефективніше організувати нашу роботу на сьогоднішньому уроці, давайте визначимо емоційний стан кожного з нас та всього класу в цілому. Для цього підніміть картку червоного кольору, якщо настрій у вас радісний; жовтого—приємний; синю—сум; білу—важко сказати.

(На столах у дітей лежить табличка)


                             Емоційний стан
 


Колір


Емоційний стан


Червоний


Радісний


Жовтий


Приємний


Синій


Сумний


Білий


Важко сказати

 

У нас сьогодні з вами буде урок не звичний. Більше на уроці ви будите оцінювати себе самі,за допомогою бланків самооцінювання, які є в вас на партах. За кожне завдання ви будите виставляти певну кількість балів.

Девізом нашого уроку будуть слова :   Працюй  наполегливо,

                                                                         Швидко, старанно,

                                                                         Щоб кожна хвилина

                                                                         Не втратилась  марно.

 

IІ. Актуалізація опорних понять

(Оцінення : кожна правильна відповідь – 1 бал.)

Як ,ви вже знаєте  промисловість   України  добре  структурована і включає  цілий ряд  міжгалузевих комплексів . Які ж саме,давайте ми згадаємо разом  використовуючи  метод « Мозковий штурм», під час якого  складемо схему:

Міжгалузеві комплекси промисловості

 

 

 

 

 

 

           Металургія

 

 

 

Міжгалузеві комплекси промисловості

 

 

 

 

 

 

Лісова і деревообробна промисловість

 

 

 

 

 

 

 

    Хімічна промисловість

 

 

 

 

 

 

IІI. Мотивація навчальної діяльності

Показ фотоальбома «Моє місто»

Учитель. Ці архітектурні шедеври і звичайні будинки — результат роботи будівельного комплексу, утвореного з таких основних блоків: виробництво будівельних матеріалів, власне будівництво, будівельне машинобудування, проектно-конструкторські й дослідні роботи в галузі будівництва.

Мабуть, кожен з вас хоч раз у житті побував на будівельному майданчику. Їх на території країни безліч – і великих, і малих. Без будівництва не може обійтися жодна галузь виробничої та невиробничої сфери. Саме сьогодні на уроці ми розглянемо, яке значення має промисловість будівельних матеріалів, у чому особливість розвитку і розміщення підприємств будівельної індустрії.

Тема уроку: Промисловість будівельних матеріалів

 


Описание: http://lib2.znaimo.com.ua/tw_files2/urls_4/978/d-977290/977290_html_m49f0d49.png

                                        

                                

                                         План

1. ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД БУДІВЕЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ.

2. РЕСУРСНА БАЗА КОМПЛЕКСУ З ВИРОБНИЦТВА БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ УКРАЇНИ

3. ГАЛУЗЕВА СТРУКТУРА ТА ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ГАЛУЗЕЙ КОМПЛЕКСУ З ВИРОБНИЦТВА БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ УКРАЇНИ

4. Проблеми комплексу та шляхи їх розв'язання

 

  III. Вивчення нового матеріалу

  1. Особливості галузі

Промисловість будівельних матеріалів — галузь, що ви­пускає матеріали, вироби, деталі та

конструкції для всіх видів будівництва.                                                     

                                                                          

• Продукція галузі різноманітна і потрібна повсюди, її можна поділити на такі групи: стінові матеріали (цегла, панелі — гіп­сові, бетонні, шлакобетонні); з’єднувальні матеріали (цемент, гіпс); покрівельні матеріали (шифер, черепиця, руберойд, толь), будівельне скло, різноманітні ізоляційні, облицювальні матеріали, кераміка, фаянс тощо.

  • Що є основною сировинною базою промисловості будівельних мате­ріалів?

•( Основною сировинною базою промисловості будівельних мате­ріалів є корисні копалини)

  • А які саме ?

( мергель, вапняк, доломіт, глина, пісок, крейда тощо).

Як ви думаєте ,які  є  основні чинники  розміщення підприємств  будівельної промисловості? (сировинний; споживчий; транспортний; екологічний.)

Зараз ми з вами пограємо в рольову гру . Будемо будувати будинок, а ви будити будівельними бригадами. Кожна бригада буде відповідати за свою  роботу під час будівництва будинку. Для цього нам потрібно , щоб кожна  бригада розказала про ті будівельні матеріали ,які вони використають для виконання своєї роботи. А також  центри їх виробництва по території України.

 Отож приступаємо …

 

 І. бригада – будує  фундамент;

Для того, щоб побудувати  міцний фундамент нам потрібні такі будівельні матеріали :пісок , бутовий камінь,руберойд , металеве армування, пиломатеріал, піску, води, цементу.

  • А що ,ви можете розказати про їх виробництво?

 

 

  Родовища піску й бутового каменю трапляються майже в усіх областях України, особливо багаті на них Житомирська, Вінницька, Запорізька, Кіровоградська та Закарпатська області. Підприємства, що спеціалізуються на видобуванні й переробці бутового каменю, сипких будівельних матеріалів, розміщені в районах видобування. Щоб наблизити перевезення дешевих будівельних матеріалів, розробляють місцеві родовища

 

 Руберойд - Рулонний покрівельний і гідроізоляційний матеріал, що виготовляється шляхом просочення покрівельного картону м'якими нафтовими бітумами.

Руберойд   досяг широкого поширення завдяки своїй дешевизні та невибагливості в використанні. Основні області застосування - гідроізоляція руберойдом покрівель будівель різного призначення, гідроізоляція фундаментів і дорожніх споруд.беройд) або для гідроізоляції будівельних конструкцій..Центрами виробництва є Київ, Одеса,Львів,Краматорськ, Запоріжжя.

 

Також використовують залізобетонні конструкції. (Даний вид армування являє собою виробництво і монтаж зміцнює сітки для стабілізації конструкцій, виготовлених із залізобетону та інших будівельних матеріалів. Широке застосування арматурне армування отримало в масштабних видах будівництва, при зведенні висотних споруд, мостів, промислових об'єктів, вантажних майданчиків та інших споруд підвищеної міцності. Центрами виробництва є:  Київ, Харків, Львів, Одеса,Дніпропетровськ

 

Цемент використовують як основний в'я­жучий матеріал у виробництві бетону, залізобетону та шлакоблоків. Перший цементний завод споруджено в 1896 р. в Донбасі (Амвросіївка). Цементні заводи розміщені у районах видобутку сировини (мергелю, доломіту, вапняків, крейди, глини). За виробництвом цементу на першому місці в Україні Донецька область, потім Дніпропетровська й Харківська (Балаклія). Най-більші цементні заводи в Кривому Розі, Дніпродзержинську й Дніпропетровську. Вони виробляють портланд-цемент і шлакопортланд­цемент, використовуючи для виробництва останнього шлаки металургійних заводів.

Цементні заводи в західних областях виробляють третину цементу України. Найбільші з них у Львівській (Миколаїв), Рівненській (Здолбунів), Івано-Франківській (Ямниця) та Хмельницькій (Кам'янець-Подільський) областях.

На території України утворилися чотири великі зони виробництва цементу: південно-східна (Донецька область), північно-східна (Харківсь­ка область), центральна (Дніпропетровська) та західна (Рівненська, Івано-Франківська, Львівська та Хмельницька області).

Щебінь зустрічається в : Житомирська,Запорізька, Дніпропетровська області

ІІ. бригада – будує стіни ;

Для того щоб побудувати стіни потрібні такі буд матеріали :

Цегла - традиційний будівельний матеріал для стін.

 

Цегла давно зарекомендував себе надійним будівельним матеріалом для зведення стін. Залежно від матеріалу з якого він виготовляється існує кілька видів цегли:

  •                          керамічна (глиняна) цегла;
  •                          клінкерна цегла;
  •                          вогнетривка шамотна цегла;
  •                          силікатна цегла;
  •                          спеціальні види цегли для облицювання ("рваний камінь" та ін.)
  •                           

 

  • 3.3. Виробництво будівельної цегли
  • Дане виробництво - одне з найстаріших у промислово­сті будівельних матеріалів. Його підгалузями є виробництва глиняної та силікатної цегли. Сировина для них є майже скрізь, тому їх розміщення зорієнтоване на споживача, бо перевезення цегли на далекі відстані еко­номічно невигідне.
  • Сьогодні в цегельній промисловості важку ручну працю замінили механізми, а виробництво стало цілорічним. У високопродуктивних кі­льцевих тунельних печах глиняну цеглу випалюють протягом 18-36 год. її виробництво дуже матеріаломістке: на 1000 цеглин потрібно 2,5 м3 гли­ни. Виробляють глиняну цеглу звичайну, порожнисту й пористу.
  • З кварцового піску з домішками вапна  виготовляють силікатну цеглу, її вироб­ництво менш трудомістке, ніж глиняної, і на 30% дешевше.
  • Найбільшими виробниками будівельної цегли є Київ, Харків, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Бахмут, Слов'янськ, Чернігів, Львів, Іва­но-Франківськ. Багато цегельних заводів споруджено в сільській місцевості.
  •  
  • Також  в селі Юрківці є завод по виробництву цегли

 

Пористі бетони (легкобетонні блоки) - зручні будівельні матеріали для стін.

Пористий бетон, як будівельний матеріал для стін будинків, буває декількох видів:

  •                          бетон на пористих заповнювачах;
  •                          газобетон;
  •                          пінобетон.

 

 

 

         Черепашник як матеріал для будівництва

  • Черепашник це природний, по справжньому екологічно чистий будівельний матеріал, який являє собою пористу карбонатну породу з спресованих черепашок.
  • Іноді поняття вапняк і черепашник розділяють, маючи на увазі при цьому різні види будівельних матеріалів. Але це неправильно. Будь який черепашник є вапняком. Просто є різні види вапняку як по щільності, так і по вигляду і формі черепашок, які є його основою. Такі види вапняку можуть дуже сильно відрізнятися як по міцності, так і за зовнішнім виглядом та іншим характеристикам.
  • У будівництві, як будівельний матеріал, найчастіше використовується пористий пильний вапняк - черепашник, з якого випилюють блоки і перекристалізований вапняк - дуже щільний, часто шаруватий.

ІІІ. бригада – покриває дах ;

Щоб покрити дах будинку використовують ряд таких будівельних матеріалів, це:

Крокви,платви, сволоки, латя  (промисловість деревообробної промисловості)

Моноліт,

Покриття   гідроізоляцією;

Металочерепиця ( Одеса, Керч, Ірпінь, Запоріжжя, Дніпропетровськ,)

 шифер, бляха

 

ІV. бригада – оздоблювання будинку;

Для оздоблення нашого будинку потрібні такі будівельні матеріали: деревина, Будівельне скло,лаки,фарби, керамічна плитка,та інші…

 

 

(Коли виступає одна із бригад, інші бригади слідкують за картою і позначають на контурній карті основні центри  виробництва будівельних матеріалів.)

IV первинна перевірка засвоєння знань

1.Скласти схему за допомогою підказки. Вибрати галузі, що належать до промисловості будівельних матеріалів

  1. Цементна промисловість
  2. Взуттєва промисловість
  3. Виробництво стінових матеріалів
  4. Склоробна промисловість
  5. Суднобудування
  6. Виробництво облицювальних і оздоблювальних матеріалів
  7. Виробництво санітарно-технічних виробів
  8. Промисловість нерудних будівельних матеріалівЦементна промисловість

Взуттєва промисловість

Виробництво стінових матеріалів

Склоробна промисловість

Суднобудування

Виробництво облицювальних і оздоблювальних матеріалів

Виробництво санітарно-технічних виробів

Промисловість нерудних будівельних матеріалів

2.Завдання:

Менеджеру будівельної компанії, який одержав замовлення на будівництво житлового будинку необхідно продумати маршрути до найближчих міст, де є підприємства – постачальники будівельних матеріалів (за атласом). Намалюйте схему, та поясніть свій вибір маршруту.

Побудувати будинок у Юрківцях

 

Використовувати карту атласу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V. Проблеми й перспективи розвитку галузі

Заповнити табличку в зошиті, за допомогою матеріалу підручника

Проблеми промисловості будівельних матеріалів

Шляхи їх вирішення

  • Низький рівень механізації та автоматизації процесів
  • Низька якість продукції
  • Переважання імпортної продукції
  • Зниження темпів виробництва
  • Екологічна

 

 

Обговорення:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VІ. Закріплення знань

Виберіть правильні відповіді (за картою атласу).

1. Центри цементної промисловості:

а) Кіровоград;

б) Кам’янець-Подільський;

в) Умань;

г) Балаклея.

2. Центри промисловості збірних залізобетонних конструкцій:

а) Іллічівськ;

б) Каховка;

в) Ковель;

г) Рубіжне.

3. Центри промисловості стінових матеріалів:

а) Ужгород;

б) Попасна;

в) Чернігів;

г) Чернівці.

4. Центри скляної промисловості:

а) Костянтинівна;

б) Лисичанськ;

в) Конотоп;

г) Славута.

5. Центри порцеляно-фаянсової промисловості:

а) Коростень;

б) Житомир;

в) Городниця;

г) Бахчисарай.

6.Виробництво м’яких і твердих покрівельних матеріалів:

А) Артемівськ;

Б) Київ;

В) Лисичанськ;

 

Тести ви будити  перевіряти самостійно,обмінюючись зошитами.

Відповіді на тести(

 

VІ. Підсумок уроку. А тепер давайте підрахуємо бали які ви отримали на уроці.

Оцінення учнів.

 

VIІ. Домашнє завдання

Читати відповідний матеріал підручника.

 

 

 

 

Додаток.

І група розпочинає роботу:

Для того, щоб побудувати  міцний фундамент нам потрібні такі будівельні матеріали :пісок ( Родовища піску й бутового каменю трапляються майже в усіх областях України, особливо багаті на них Житомирська, Вінницька, Запорізька, Кіровоградська та Закарпатська області. Підприємства, що спеціалізуються на видобуванні й переробці бутового каменю, сипких будівельних матеріалів, розміщені в районах видобування. Щоб наблизити перевезення дешевих будівельних матеріалів, розробляють місцеві родовища), далі стелимо гідроізоляцію, згодиться звичайний руберойд (Руберойд - Рулонний покрівельний і гідроізоляційний матеріал, що виготовляється шляхом просочення покрівельного картону м'якими нафтовими бітумами з наступним покриттям обох поверхонь шаром тугоплавкого бітуму з наповнювачем і посипанням.
Руберойд застосовується головним чином для влаштування верхнього шару покрівельного килима (див. Покрівельні роботи); лицьова поверхня такого руберойду вкрита суцільним шаром крупнозернистою або лускатої посипки (крупний пісок, слюда та ін), що захищає руберойд від впливу сонячних променів і тим самим підвищує його довговічність .
Руберойд застосовують в нижніх шарах покрівельного килима (підкладковий ру Руберойд - це традиційний гідроізоляційний матеріал, який досяг широкого поширення завдяки своїй дешевизні та невибагливості в використанні. Основні області застосування - гідроізоляція руберойдом покрівель будівель різного призначення, гідроізоляція фундаментів і дорожніх споруд.беройд) або для гідроізоляції будівельних конструкцій..(Львів, Сімферопель)

Також потрібно встановити всередину траншеї металеве армування. (Даний вид армування являє собою виробництво і монтаж зміцнює сітки для стабілізації конструкцій, виготовлених із залізобетону та інших будівельних матеріалів. Широке застосування арматурне армування отримало в масштабних видах будівництва, при зведенні висотних споруд, мостів, промислових об'єктів, вантажних майданчиків та інших споруд підвищеної міцності. За допомогою арматурної сітки кладочної зміцнюють важкі види кладки (з каменю і цегли), фундаменти, розраховані на об'ємні навантаження статеві покриття, і монтують каркаси для теплиць і парників.

Для виробництва даного виду армуючого матеріалу використовують дріт ВР-1 або арматуру малих і середніх діаметрів. Після формування складових по довжині проводиться крапкове контактне зварювання всіх деталей між собою. В залежності від умов армування і ступеня доступу до укрепляемым поверхонь і блокам, зварювання і монтаж проводять при безпосередньому накладення сітки на що зміцнюється матеріал, або окремо від нього. Найчастіше зварювання сітки відбувається у відповідності з проектними строками за попереднім замовленням. Окремі, найбільш поширені різновиди арматурної армування можуть бути реалізовані на торгових точках.), пиломатеріал і сколочує опалубку.
, піску, води, цементу3.1. Цементна промисловість

Цемент використовують як основний в'я­жучий матеріал у виробництві бетону, залізобетону та шлакоблоків. Перший цементний завод споруджено в 1896 р. в Донбасі (Амвросіївка). У 1913 р. в Україні працювало 12 цементних заводів, які виробляли 269 тис. т цементу. У 1998р. виробництво цементу становило 5591 тис. т(табл. 39). Цементні заводи розміщені у районах видобутку сировини. На виро­бництво 1 т клінкеру (напівфабрикату цементу) потрібно 1,5т карбонатних порід (мергелю, доломіту, вапняків, крейди) і майже 0,5 т глини. У Дон­басі залягають високоякісні карбонатні породи, тому тут споруджено найбільші цементні підприємства України - Амвросіївський цементний комбінат (до нього належать п'ять заводів і чотири кар'єри), Краматор­ський, Єнакіївський. За виробництвом цементу на першому місці в Україні Донецька область, потім Дніпропетровська й Харківська (Балаклія). Най-більші цементні заводи в Кривому Розі, Дніпродзержинську й Дніпропетровську. Вони виробляють портланд-цемент і шлакопортланд­цемент, використовуючи для виробництва останнього шлаки металургійних заводів.

Цементні заводи в західних областях виробляють третину цементу України. Найбільші з них у Львівській (Миколаїв), Рівненській (Здолбунів), Івано-Франківській (Ямниця) та Хмельницькій (Кам'янець-Подільський) областях. Порівняно менше цементу виробляється на півдні країни, хоча тут є високоякісна сировина. На території південних облас­тей працюють Бахчисарайський (АР Крим), Ольшанський (Миколаївська область), Одеський та інші заводи.

На території України утворилися чотири великі зони виробництва цементу: південно-східна (Донецька область), північно-східна (Харківсь­ка область), центральна (Дніпропетровська) та західна (Рівненська, Івано-Франківська, Львівська та Хмельницька області). Для цементної промисловості України характерна значна концентрація виробництва. В середньому одне підприємство (їх в Україні 15) може виробляли 1,3 млн т цементу за рік. і щебеню

 

ІІ. бригада – будує стіни ;
Для того щоб побудувати стіни потрібні такі буд матеріали :

Цегла - традиційний будівельний матеріал для стін

Цегла давно зарекомендував себе надійним будівельним матеріалом для зведення стін. Залежно від матеріалу з якого він виготовляється існує кілька видів цегли:

  •                          керамічна (глиняна) цегла;
  •                          клінкерна цегла;
  •                          вогнетривка шамотна цегла;
  •                          силікатна цегла;
  •                          спеціальні види цегли для облицювання ("рваний камінь" та ін.)
  •                           
  • 3.3. Виробництво будівельної цегли
  • Дане виробництво - одне з найстаріших у промислово­сті будівельних матеріалів. Його підгалузями є виробництва глиняної та силікатної цегли. Сировина для них є майже скрізь, тому їх розміщення зорієнтоване на споживача, бо перевезення цегли на далекі відстані еко­номічно невигідне.
  • Сьогодні в цегельній промисловості важку ручну працю замінили механізми, а виробництво стало цілорічним. У високопродуктивних кі­льцевих тунельних печах глиняну цеглу випалюють протягом 18-36 год. її виробництво дуже матеріаломістке: на 1000 цеглин потрібно 2,5 м3 гли­ни. Виробляють глиняну цеглу звичайну, порожнисту й пористу.
  • З кварцового піску з домішками вапна (на 1000 шт. цегли потрібно 2,5 м3 піску та 0,1 -- 0,2 м3 вапна) виготовляють силікатну цеглу, її вироб­ництво менш трудомістке, ніж глиняної, і на 30% дешевше.
  • Найбільшими виробниками будівельної цегли є Київ, Харків, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Бахмут, Слов'янськ, Чернігів, Львів, Іва­но-Франківськ. Багато цегельних заводів споруджено в сільській місцевості.
  •  
  • Також  в селі Юрківці є завод по виробництву цегли

 

Пористі бетони (легкобетонні блоки) - зручні будівельні матеріали для стін.

Пористий бетон, як будівельний матеріал для стін будинків, буває декількох видів:

  •                          бетон на пористих заповнювачах;
  •                          газобетон;
  •                          пінобетон.

         Черепашник як матеріал для будівництва

  • Черепашник це природний, по справжньому екологічно чистий будівельний матеріал, який являє собою пористу карбонатну породу з спресованих черепашок.
  • Іноді поняття вапняк і черепашник розділяють, маючи на увазі при цьому різні види будівельних матеріалів. Але це неправильно. Будь який черепашник є вапняком. Просто є різні види вапняку як по щільності, так і по вигляду і формі черепашок, які є його основою. Такі види вапняку можуть дуже сильно відрізнятися як по міцності, так і за зовнішнім виглядом та іншим характеристикам.
  • У будівництві, як будівельний матеріал, найчастіше використовується пористий пильний вапняк - черепашник, з якого випилюють блоки і перекристалізований вапняк - дуже щільний, часто шаруватий.

 

  • ІІІ. бригада – покриває дах ;

Щоб покрити дах будинку використовують ряд таких будівельних матеріалів, це:

Крокви,платви, сволоки, латя  (промисловість деревообробної промисловості)

Моноліт,

Покриття гідроізоляцією;

Металочерепиця, шифер, бляха

 

ІV. бригада – робота в середині;

Стікло,табличка

 

 

doc
Додано
9 травня 2022
Переглядів
1145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку