Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – «Демонстрація гвинта Архімеда»

Про матеріал
Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – «Демонстрація гвинта Архімеда» А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом». Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5-11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів: 1. Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 2. Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо - ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова. 3. Використання отруйних речовин заборонено. Дослід – «Демонстрація гвинта Архімеда» В техніці багато механізмів зроблено як прототип гвинта Архімеда. Так, наприклад, в звичайній побутовій м’ясорубці використано гвинт Архімеда. Завдяки гвинту шматочки м’яса захоплюються внизу горловини перетинками гвинта і подаються під тиском вздовж гвинта до сітки з ножиком. Таким чином демонстрацію гвинта Архімеда ми можемо спостерігати при пропусканні м’яса, овочів через м’ясорубку. На фото 1 показано м’ясорубку в зборі і гвинт до м’ясорубки на цьому ж фото.
Перегляд файлу

 

    Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – «Демонстрація гвинта Архімеда»

 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5-11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

 1. Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих.  2. Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо - ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова. 3. Використання отруйних речовин заборонено. 

 

        Дослід – «Демонстрація гвинта Архімеда»

 

   Що ж представляє собою гвинт Архімеда? Цей винахід датується 3-ім століттям до нашої ери.  Це гвинт, поміщений в циліндр. При обертанні гвинта захоплювалась рідина і піднімалась вгору. Зазори між краями гвинта і стінками циліндра дозволяли вільно обертатися гвинту. У результаті вода виливалася через верхній відкритий кінець. Таким чином, помістивши один кінець циліндра у воду, а інший розташувавши вище під кутом і обертаючи гвинт, рідина подавали нагору. Обертати можна було як сам гвинт всередині циліндра, так і циліндр разом з гвинтом.

 

image 

   Класичний варіант Архімедового гвинта показано на рис. 1. (взято з Інтернету)

                                                                                                              Застосовувався                  подібний

Архімедовий гвинт для підйому води при зрошенні територій і для осушення шахт, трюмів кораблів, низин і заболочених місць.

    Гвинт Архімеда застосовували для підйому води з низин, від річки нагору, при зрошувані полів. Завдяки подібній системі поливалися поля в Єгипті, Греції, та інших місцях. 

 

                           Рис. 1

 

 

  В техніці багато механізмів зроблено як прототип гвинта Архімеда.

Так, наприклад, в звичайній побутовій м’ясорубці використано гвинт Архімеда. Завдяки гвинту шматочки м’яса захоплюються внизу горловини перетинками гвинта і подаються під тиском вздовж гвинта до сітки з ножиком. Таким чином демонстрацію гвинта Архімеда ми можемо спостерігати при пропусканні м’яса, овочів через м’ясорубку.

  На фото 1 показано м’ясорубку в зборі і гвинт до м’ясорубки на цьому ж фото.

 

 

image                                                     Фото 1 

Автор: Бабин Дмитро Святославович

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 3. ВЗАЄМОДІЯ ТІЛ. СИЛА
Додано
9 березня 2023
Переглядів
321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку