Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Пристрій для виготовлення газованої води»

Про матеріал
Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Пристрій для виготовлення газованої води» А. Ейншетейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом». Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 7-11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів: 1. Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 2. Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова. 3. Використання отруйних речовин заборонено. Пристрій для виготовлення газованої води в домашніх умовах Газована вода з'явилася ще середині XIX століття, і називалася вона тоді «содовою». Варто визнати, що напій припав до смаку мільйонам людей, і з тих пір користується попитом. Купити газовану воду не проблема, проте можна приготувати напій і вдома - це буде більш корисний напій, без консервантів. Для експерименту знадобляться: • 2 банки по 0,5 л; • столова ложка; • сода - 1 столова ложка; • оцет столовий, яблучний 100 мл; • вода 0,5 л; • паперова серветка; • 2 пластикові кришки з штуцерами; • дві трубки: одна товстіша під діаметр штуцера, друга тонка – соломка для кокткйля.
Перегляд файлу

1

 

   Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Пристрій для виготовлення газованої води»

 

А. Ейншетейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

 

Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 7-11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

 

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючоріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3.  Використання отруйних речовин заборонено. 

 

Пристрій для виготовлення газованої води в домашніх умовах

 

    Газована вода з'явилася ще середині XIX століття, і називалася вона тоді «содовою». Варто визнати, що напій припав до смаку мільйонам людей, і з тих пір користується попитом. Купити газовану воду не проблема, проте можна приготувати напій і вдома - це буде більш корисний напій, без консервантів.

 

Для експерименту знадобляться:

  2 банки по 0,5 л;

  столова ложка;

  сода - 1 столова ложка;

  оцет столовий, яблучний 100 мл;

  вода 0,5 л;

  паперова серветка;

  2 пластикові кришки з штуцерами; 

  дві трубки: одна товстіша під діаметр штуцера, друга тонка – соломка для кокткйля.

imageКонструкція пристрою для отримання газованої води показана на фото 1.

 В одну з банок наливаємо води – повну банку і закриваємо кришкою з подовженою трубкою. В іншу банку  заливаємо 150    мл     оцтового розчину; відриваєм   шматочок паперової серветки і насипаєм по центру 1 ст. л. (з «чубчиком») соди - загортаєм папір в конвертик і опускаєм в банку з оцтом швидко          

                         фото 1                               закриваєм кришкою.

2  

   В банці буде бурхлива реакція від взаємодії двовуглекислого натрію з  кислим середовищем - з виділенням вуглекислого газу, який під тиском буде поступати в банку з водою і насичувати воду – по закінченню реакції газована вода готова до вживання. Вуглекислий газ і несе відповідальність за створення шипучки. СО2 не розчиняється і не тоне у воді, більше того, він здатний надати напою характерний кислуватий присмак. Виділення вуглекислого газу триває протягом 5…6 хвилин. 

 

Окислювачем може служити: 

       оцтовий розчин;

       розчин лимонної кислоти; кисломолочний продукт; натуральний сік цитрусових.

 

     Використовуючи виготовлений пристрій можливо зробити газовану воду у себе вдома, і навіть на природі. Можливо «загазувати» не тільки воду, а і компоти, соки, холодний чай.  Домашня газована водичка обійдеться вам не дорожче магазинної. Пийте газовану воду і будьте здорові!

 

Автор: Бабин Дмитро Святославович

  

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 1. ФІЗИКА ЯК ПРИРОДНИЧА НАУКА
Додано
12 лютого 2023
Переглядів
406
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку