Просвітництво і промислова революція

Про матеріал
Дана презентація розроблена по підручнику Всесвітня історія 8 клас автор Сорочинська . 2021 р.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Просвітництво і промислова революція. Комадінська Мирослава станіславівна. Сзш №12 м. Київ

Номер слайду 2

15.04.2023 Промисловий переворот. Початок індустріальної революції

Номер слайду 3

У XVIII ст. в англійському суспільстві та промисловості відбулися докорінні перетворення. Лендлорди все активніше проводили обгороджування, привласнюючи общинні землі і зменшуючи розміри наділів орендарів. Такі великі землевласники були дуже заможними: вони мали кошти, щоб осушувати болота, закуповувати добрива, розводити породисту худобу тощо. Лендлорди стали власниками величезних маєтків з гарними будинками. З’явилася мода на просторі парки для кінних прогулянок. Життя колишніх фермерів з малими наділами стало дуже важким. Вони не могли протистояти могутності лендлордів. Багато розорених фермерів або вирушали до англійських колоній у Північній Америці, або до міст у пошуках роботи. Так почав формуватися прошарок найманих робітників та робітниць.

Номер слайду 4

Рядкова сіялка Джетро Талла (1701), яка дозволяла сіяти одразу кількома рівними рядками з однаковою відстанню між ними. Вважається, що саме з цього винаходу в Британії розпочалась аграрна революція. У 1740-х роках сім’я промисловців Дербі почала виплавляти із залізної руди чавун, використовуючи як паливо вугілля з англійських шахт, де щойно почали встановлювати парові машини для відкачування води. Розгорнулося будівництво густої мережі каналів, якими баржі перевозили вугілля від шахт до чавунних заводів. Чимало винаходів у цей час було придумано для обробки бавовни. У 1765 р. столяр Джеймс Харгрівс удосконалив прялку так, що вона могла прясти одразу 20 ниток. Модель «Прялки Дженні». Музей ранньої індустріалізації у Вупперталі (Німеччина)У 1767 р. Річард Аркрайт запатентував свій винахід — «ватермашину». Ця машина виробляла міцне прядиво для основи тканини, замінивши людські пальці металевими циліндрами.

Номер слайду 5

Семюел Кромптон створив мюль-машину — пристосування для виготовлення тонких ниток для високоякісних бавовняних тканин. Мюль-машина працювала від водяного колеса, а не від руки людини, як «Дженні». Перелічені винаходи заклали основу бавовняній промисловості в Англії.

Номер слайду 6

15.04.2023 Гравюра Вільяма Хогарта, що зображає тогочасних ткачів, 1747 р. Фабрики з «ватермашинами» Аркрайта могли працювати лише влітку, бо взимку ріки замерзали. Багато людей намагалися придумати заміну водяному колесу. Джеймс Ватт у 1784 р. запатентував парову машину. Створений ним паровий двигун вважають універсальним — його можна було використовувати у різних сферах промисловості й незалежно від погодних умов.

Номер слайду 7

В Англії та Нідерландах стало формуватися нове суспільство — індустріальне. В результаті промислової революції старі соціальні верстви (феодали й селяни) поступилися місцем підприємцям і найманим працівникам. Промислова (індустріальна) революція або промисловий переворот — перехід від ручного та мануфактурного до машинного фабрично-заводського виробництва, що розпочався в Англії в другій половині XVIII ст. Продукція, що виготовлялася на фабриках і заводах, завдяки використанню машин була дешевою; це спричинило поступове витіснення з ринку виробів ремісників і мануфактур.

Номер слайду 8

Вільям Вільямс «Ранковий вид на Колбрукдейл, Шропшир», 1777 р. У Колбрукдейлі вперше в Англії почали використовувати кам’яне вугілля для виплавки металу. Низка винаходів і технічних вдосконалень, здійснених у 60-80-х рр. XVIII ст., докорінно змінила життя Англії. Важливою складовою індустріальної революції стало впровадження машин і механізмів, які замінили ручну працю людей та створення самостійної машинобудівної галузі.

Номер слайду 9

Просвітництво. Енциклопедисти. Масони

Номер слайду 10

Просві́тництво — інтелектуальний рух освіченої частини суспільства західноєвропейських держав 2 пол. XVII – XVIII cт. що заснувався на ідеях раціоналізму та свободи думки.

Номер слайду 11

Іммануїл Кант«Май мужність користуватися власним розумом»

Номер слайду 12

Робота з історичними джерелами«Просвітництво — це вихід людини зі стану свого неповноліття, в якому вона перебуває з власної вини. Неповноліття є неспроможністю користуватися своїм розумом без стороннього керівництва. Неповноліття з власної вини — це таке, причина якого полягає не у відсутності розуму, а у відсутності рішучості й мужності користуватися ним без стороннього керівництва. Май мужність користуватися власним розумом! — таким є гасло Просвітництва... Якщо запитати, чи живемо ми зараз у просвіченому віці, то відповідь буде: ні, але ми живемо у віці Просвітництва. Ще багато не вистачає для того, щоб люди за тих умов, що склалися в цілому; були вже здатні або могли стати здатними надійно і добре користуватися власним розумом без стороннього втручання. Однак існують явні ознаки того, що для них відкрито шлях до вдосконалення в цьому; перепон на шляху до Просвітництва або виходу зі стану неповноліття, в якому людство перебуває з власної вини, стає дедалі менше. У цьому аспекті наш вік є віком Просвітництва, або віком Фрідріха». Зі статті Іммануїла Канта «Відповідь на запитання, що таке Просвітництво»Поміркуйте: Що І. Кант називає «Просвітництвом» і «століттям Просвітництва»?

Номер слайду 13

Наука XVII ст. ще не мала вузької спеціалізації: вчені не поділялися на математиків, фізиків, філософів і т. д. Вони працювали одночасно в багатьох галузях. Ними були сформульовані нові принципи наукових досліджень; наука отримала знання з експерименту і заговорила мовою математичних формул

Номер слайду 14

15.04.2023 Популярність науки зросла настільки, що в Англії створили спеціальне товариство під орудою самого короля, а у Франції з ініціативи уряду — Академію наук. Надавалася підтримка науковим виданням. Зростання авторитету науки дедалі більше переконувало в могутності людського розуму. У XVIII ст. віра в розум стала панівною: люди вважали, що в усьому слід прислухатися тільки до нього. Розум, уважали вони, необхідно розвивати за допомогою розумових вправ, вивчення наук і мистецтва

Номер слайду 15

Батьківщиною Просвітництва Англія заклали підвалини ідей Просвітництва

Номер слайду 16

Титульна сторінка першого тому енциклопедіїВажливою віхою в розвитку ідей Просвітництва стало видання «Енциклопедії, або Тлумачного словника наук, мистецтв і ремесел», здійснене в середині 18 ст. під керівництвом Дені Дідро та Жана ле Рона д'Аламбера. Дені Дідро Жан ле Рон д'Аламбер

Номер слайду 17

Масо́нство — релігійно-етичний рух, прибічники якого закликають до морального самовдосконалення.4/15/2023

Номер слайду 18

Габріель Леммонньє. В салоні мадам Жоффрен. Салони - літературний, музичний, художній, політичний або філософський клуб однодумців, гурток вибраних осіб, які збираються у якомусь приватному приміщенні і ведуть розмови, бесіди на об'єднувальну їх тематику.

Номер слайду 19

Освічений абсолютизм

Номер слайду 20

Фрідріх IIОсвічений абсолютизм — політика низки правителів та перших міністрів європейських країн XVIII ст., як розуміння ідей Просвітництва.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Риси освіченого абсолютизму. Віротерпимість. Меркантилізм(економічна політика ,що полягала в активному втручанні державної влади в господарське життя країни)Поширення освіти, науки, мистецтва. Ліквідація феодальних наслідків. Секуляризація церковних земель

Номер слайду 21

Відкидаючи ідеї суспільного контракту і не схвалюючи вільнодумство, ці можновладці піклувалися про освіту й науку в своїх державах, були меценатами мистецтв.

Номер слайду 22

Класицизм

Номер слайду 23

рококо. У першій половині XVIII ст. поширився новий стиль — рококо (декоративні мотиви у вигляді мушлі). Цей стиль особливо проявився в декоративно-прикладному мистецтві. Йому властиві невимушеність і комфорт. Майстри рококо створювали витончені речі, в оточенні яких людині зручно і приємно жити. Для цього стилю характерні багатство прикрас, незвичність і вишуканість форм. Особливо популярніш стало все незвичне, зокрема китайський розпис, китайські павільйони в парках. Дамський несесер для дрібничок, порцеляна, емаль, золочення

Номер слайду 24

15.04.2023 Португалія. Палац Келуш і парк у стилі рококо.

Номер слайду 25

Алессандро Маньяско та Клименте Сперо. «Пейзаж з римськими руїнами»\

Номер слайду 26

Стокгольм. Інтер'єр доби рококо

Номер слайду 27

неокласицизм. У другій половині XVIII ст. знову повернулося захоплення античними класичними формами. Цей стиль назвали неокласицизмом, тобто новим класицизмом. Нове захоплення було викликане археологічними розкопками римських міст Помпеї та Геркуланума, що загинули від виверження Везувію, Чіткість забудови римських міст наштовхнула архітекторів XVIII ст. на думку, що міста слід будувати за простим і розумним планом. Прикладом такої архітектури є ансамбль майдану Людовіка XV (тепер це майдан Згоди) в Парижа.

Номер слайду 28

Повсякденне життя

Номер слайду 29

Суперечка в кав’ярні: один опонент плескає іншому кавою у лице. Ілюстрація до книги сатиричного письменника Неда Варда «Британський простолюд», 1710 р. Ернст Борд «Доктор проводить першу вакцинацію Джеймсу Філіпсу, 8-річному хлопчику, 14 травня 1796», 1910 р.

Номер слайду 30

Жан-Батист Шарден «Дівчинка з ракеткою та воланом», 1737 р., «Хлопчик із дзиґою», 1736 р.завдяки поширенню ідей Просвітництва до кінця століття утвердилося переконання, що діти — це не «маленькі дорослі», а дещо більше. Раніше вважалося, що особливості дитячої поведінки, наприклад бажання гратися, викликані лише відсутністю строгості вихователів. Проте просвітники, наприклад Жан-Жак Руссо (1712-1778), доводили, що дитинство — це особливий період життя людини

Номер слайду 31

Завдяки науковим відкриттям та змінам у світогляді європейців упродовж XVII ст. поширилися ідеї, базовані на вірі в те, що людський розум здатен осягнути світ, розкрити його секрети та організувати у найкращий спосіб. Інтелектуальний рух, який сповідував ці ідеї, отримав назву Просвітництво. Він зародився у Франції XVIII ст. і згодом поширився всією Європою. У мистецтві періоду XVII-XVIII ст. стали популярними такі стилі, як класицизм, рококо та неокласицизм.

Номер слайду 32

15.04.2023 Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Всесвітня історія 8 клас (Сорочинська Н.М., Мартинюк О.О., Гісем О.О.)
Додано
15 квітня 2023
Переглядів
1485
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку