Проводимо дослідження. Первоцвіти України.

Про матеріал
Матеріал розроблено для ознайомлення дітей з першими весняними первоцвітами (фото та короткий опис первоцвітів України)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕРВОЦВІТИ НАШОЇ МІСЦЕВОСТІ

Номер слайду 2

Щороку першими проявами весни є поява першоцвітів. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та гірських пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами. Під назвою першоцвіти (первоцвіти, ефемероїди) біологи об’єднують ранньовесняні квіти, що розпускаються ще до появи листків на деревах. Природа їх розмальовує у яскраве забарвлення, яке неможливо не помітити на тлі темного лісового покриву чи залишках снігу на пагорбах гір. Топ-5 чарівних весняних першоцвітів: де і коли побачити цвітіння?

Номер слайду 3

У народі підсніжник називають молочною квіткою або сніговим дзвіночком. Ця квітка є багаторічною цибулинною Рослиною Є дуже цінною декоративною рослиною з отруйною цибулиною. підсніжник

Номер слайду 4

Білоцвіт весняний. Поруч з підсніжником на лісових галявинах можна часто зустріти зовні схожого на нього побратима – білоцвіт весняний. В народі цю квітку називають скороспілка весняна, лісовий нарцис, жовтка. Ці назви вказують на те, що квітка розцвітає однією з перших на початку весни та на наявність у неї жовтих вкраплень на пелюстках. Вчені-флористи стверджують, що головне призначення цих плям – показувати запилювачам  шлях до нектару.

Номер слайду 5

Пролісок Це зовсім невеличкі, але сильні рослини. Пролісок заввишки всього 10-15 см, проте його гарні сині квіти вперто пробивають крізь сніг. Саме проліски – одні з найперших українських квітів, що розквітають навесні. Рослиназанесена до Червоної книги України. Квіти не бояться морозів, проліски ростуть навіть при морозі -10 градусів.

Номер слайду 6

ШАФРАН АБО КРОКУСУ народі ці квіти називають брандушками, маслянками або серенками. Назва крокус пов’язана з грецькою міфологією. Легенда розповідає про те, що житель Олімпу бог Гермес під час змагання зі своїм другом Кроком, випадково вбив його. Оплакуючи, Гермес перетворив краплі його крові в прекрасні квіти крокуси – такі ж красиві, яким був його друг.

Номер слайду 7

Рябець шаховий або дикий тюльпан. Цвітіння рябчика шахового є своєрідним чудом природи. Пік цвітіння цих квітів припадає на другу половину квітня. Отруйна багаторічна рослина родини лілійних. Вид занесений до Червоної книги України.

Номер слайду 8

Сон-трава. Свою назву цей первоцвіт дістав через те, що його квітки в негоду і холод закриті, наче сплять, або через те, що використовували це зілля в народній медицині як снодіючий засіб.

pptx
Додано
17 лютого 2022
Переглядів
365
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку