Психологічна просвіта для педагогів « Вчительські діти: деякі труднощі і як їх подолати»

Про матеріал
Мета: пояснити значимість взаєморозуміння у відносинах між учителем (матір’ю ) і учнем (дитиною). Добре (чи ні?), Якщо вони навчаються в тій школі, де працює мама або батько-учитель. Тоді є можливість хоч зрідка побачитися на перерві, а може, навіть і на уроці. І хоча доводиться називати маму по імені-по батькові, радісно, що є десь поруч найближча людина, підтримка і опора. І мамі радісно побачитися з донькою чи сином, перекинутися парою слів, непомітно вкласти в руку булочку, куплену в буфеті, пригладити скуйовджене волосся. Всі діти різні, з різними здібностями, і вчаться по-різному, незалежно від того, хто у них батьки.
Перегляд файлу

« Вчительські діти: деякі труднощі і як їх подолати»

Мета: пояснити значимість взаєморозуміння у відносинах між учителем (матір’ю ) і учнем (дитиною).

Добре (чи ні?), Якщо вони навчаються в тій школі, де працює мама або батько-учитель. Тоді є можливість хоч зрідка побачитися на перерві, а може, навіть і на уроці. І хоча доводиться називати маму по імені-по батькові, радісно, ​​що є десь поруч найближча людина, підтримка і опора. І мамі радісно побачитися з донькою чи сином, перекинутися парою слів, непомітно вкласти в руку булочку, куплену в буфеті, пригладити скуйовджене волосся.

Всі діти різні, з різними здібностями, і вчаться по-різному, незалежно від того, хто у них батьки.

Можна виділити кілька категорій труднощів, пов`язаних з дітьми вчителів.

  • Посилений контроль педагога-матері за своєю дитиною.
  • Відсутність об`єктивності при оцінюванні знань і умінь своєї дитини.
  • Використання свого службового становища при наявності труднощів у дитини.
  • Виникнення непорозуміння, образ і конфліктів у взаємодії з колегами при наявності труднощів у дитини.
  • Професійна деформація педагога-матері.
  • Брак часу для своєї дитини при завантаженості педагога.

 

1. Посилений контроль педагога-матері за своєю дитиною.

Психологічним підґрунтям такої поведінки може стати стійке уявлення педагога про те, що його дитина - це його «обличчя», а його «втратити» не можна. Треба тримати марку. Педагога постійно переслідує думка: «у доброго вчителя повинні бути хороші діти». Додаймо до цього, що більшість педагогічних колективів жіночі, а значить, в них обговорюють один одного, що сильно впливає на самооцінку жінки. Таким чином, тривога педагога пов'язана з підтриманням свого образу - як педагога, так і хорошої матері.

Інший складний психологічний момент криється в неусвідомленому бажанні не відпускати від себе дитину, бути для неї необхідністю, і професія в якійсь мірі сприяє цьому. Таке бажання часто пов'язано зі страхом самотності. Найкращими ліками від самотності служать конструктивні щирі зв'язки з оточуючими людьми, відкритість світу і інтерес до людей. І та ж педагогічна професія дає прекрасну можливість використовувати такі «ліки».

 

2. Відсутність об'єктивності при оцінюванні знань і умінь своєї дитини.

Труднощі в об'єктивному оцінюванні знань і умінь своєї дитини психологічно також пов'язане з поданням учителя про те, що дитина - це його обличчя. З одного боку, вчителі бувають більш суворі до робіт своїх дітей, з іншого - у них є можливість «натягнути» їм оцінку. Це відбувається тільки через те, що їм соромно перед іншими за свою дитину, а так хоча б формально можна бути «не гірше за інших». Така подвійність сильно впливає на емоційний стан педагога - матері, що призводить до порушення дитячо -батьківських відносин.

Вихід із ситуації полягає в пошуку конструктивних рішень проблем вашої дитини.

Треба розібратися, що не виходить, чому не виходить, коли, за яких обставин не виходить. Консультація фахівця, заняття з репетитором, відвідування психологічного тренінгу, спільна участь в екскурсіях, поїздках. Допоможе вирішити труднощі.

Головне - почати діяти і перестати ховатися під маскою.

 

3. Використання свого службового становища при наявності труднощів у дитини.

Більшість матерів зроблять все що завгодно для блага своєї дитини, тим більше коли у нього є труднощі. Іноді батьки йдуть в педагогічну професію у зв'язку з проблемами своєї дитини. У моїй практиці зустрічалися діти, у яких були серйозні труднощі з письмовою мовою (а в старших класах це катастрофа), і навпаки, з письмовою все в порядку, а усно дитина два слова не може зв'язати.

Були і діти, блискуче вирішували складні математичні завдання, але з українською мовою у них були негаразди. І навпаки, підлітки, які пишуть вірші, грамотною мовою виражають свої думки, насилу виконували завдання, скажімо, по геометрії. Таким дітям у звичайній школі важко.

Низька успішність з основних предметів знижує самооцінку, і у дитини зовсім опускаються руки. У таких ситуаціях вчитель - мати намагається знайти спільну мову з колегами та підшукати варіанти виправлення ситуації: домовляється про переписування самостійних і контрольних робіт, про варіанти залікової здачі пройденого матеріалу. Як правило, все це в рамках закону, різних положень і правил внутрішнього розпорядку. Будь-які батьки, зацікавлені в успіху своєї дитини, також можуть підтримувати тісний зв'язок з педагогами, які працюють в школі.

4. Виникнення непорозуміння, образ і конфліктів у взаємодії з колегами при наявності труднощів у дитини.

Добре, коли тебе розуміють, йдуть назустріч, але іноді буває навпаки. Трапляються принципові люди, для яких принцип «усі рівні» означає, що вчитися треба тільки так і ніяк інакше. Ось тут і починається нерозуміння і навіть образи, що заважають педагогічному колективу бути командою однодумців і ефективно працювати. Тут шкільний психолог повинен звернути увагу на вміння членів колективу розрізняти особисті і професійні відносини, на сферу цих відносин. Коли в цьому питанні крапки над i будуть розставлені, образи зникнуть.

Труднощі у вчительської дитини можуть носити і поведінковий характер, що частково може бути обумовлено фізіологією (гіперактивність), частково порушеними дитячо -батьківськими відносинами, складною сімейною ситуацією. І тут для педагога важливі розуміння і допомога колег. Практика показує, що владнати ситуацію вдається лише на час, незабаром вона знову загострюється і стає більш складною і болючою. Тому своєчасна допомога насамперед психолога, а також колег і адміністрації - це найкраща профілактика таких ситуацій.

 

5. Професійна деформація педагога

Професійна деформація педагога часто виникає через серйозні або періодичні стресові ситуації, що трапляються. Вчителю, що віддає всього себе роботі, важливо отримати зворотній зв'язок від дітей. Коли зворотного зв'язку немає, або вона не виправдовує очікувань, трапляється професійна криза. Тут важливо взяти тайм-аут і привести педагога в нормальний психофізичний стан. Хороший відпочинок, зміна обстановки, оточення, опрацювання з психологом або психотерапевтом своїх труднощів, усвідомлення себе і своїх дій в ситуації стресу, пошук і знаходження ресурсів і натхнення допоможуть педагогу повернутися в професію і на роботу.

У цей момент важливо попросити допомоги у близьких, знайти у них взаєморозуміння і підтримку. Людина може вирішити свої проблеми, коли вона здорова і має для цього ресурси, - це непорушна істина.

6. Брак часу на свою дитину при великому навантажені педагога

І на закінчення про найпоширенішу категорії труднощів - «брак часу на свою дитину при сильній завантаженості педагога». Така складність була, є і, на жаль, буде. І не тільки у педагогів, а й у більшості батьків. І для дітей педагогів, і для самих педагогів школа стає рідним домом. Тут діти їдять, гуляють, роблять уроки, читають в бібліотеці, ходять на гуртки, хіба що не сплять. І як би нам не хотілося побудувати кар'єру, заробити грошей, бути значимою людиною для інших, перш за все треба бути щасливим разом зі своєю дитиною.

 

 Коло радості

- Пропоную почати з міркування про те, що значить для вас слово «дитина».

Завершіть, будь ласка, фразу: «Для мене моя дитина - це ...»

Тест для дітей

1. Чи задоволений (а) Чи ти тим, що твоя мама вчителька?

2. Чи достатньо ти отримуєш материнської уваги?

3. Як твоя мама нагадує, що вона вчителька?

4. Як до тебе ставляться в класі, знаючи, що твоя мама вчителька?

5. Чи маєш ти привілеї, як учительська дитина?

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
10 серпня 2019
Переглядів
621
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку