Революційні події 1917 року в Криму.

Про матеріал
Розкриваються головні події в Криму в 1917.Утворення Мусвиконкому на чолі з муфтієм Челебі Челебієвим,формування Національної партії - Міллі Фірка.Кримськотатарський національний рух очолює Джафер Сейдамет.12 грудня 1917 проголошено Кримську Народну Республіку,прийнято Конституцію,курултай став Кримським національним парламентом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Події 1917року у Криму. Вмирають держави, уряди й люди, але нації продовжують жити та шукають шляхи визволення від гноблення

Номер слайду 2

Известное событие истории (название события) Крим на початковому етапі революції. Звістка про повалення самодержавства активізувала суспільно-політичне життя півострова. Серед національних рухів найвпливовішою силою був кримськотатарський

Номер слайду 3

Номер слайду 4

{5 FD0 F851-EC5 A-4 D38-B0 AD-8093 EC10 F338}Подія. Наслідок1 Перший Універсал. А проголошення незалежності УНР2 Другий Універсал. Б проголошення УНР у федеративному зв’язку з Російською республікою3 Третій Універсал. В збройний виступ самостійників-полуботківців 4 Четвертий Універсал. Г створення Генерального Секретаріату. Д перша війна РФСРР з УНР

Номер слайду 5

Сімферополь. Загальні збори мусульман у Криму (бл. 2 тис. делегатів)Тимчасовий кримсько-мусульман-ський виконавчий комітет. Мусвиконком. Березень 1917 р. Національна (Народна) партія (згодом Міллі Фірка)самостійникиавтономісти. Ескандрони – перші татарські військові формування.

Номер слайду 6

Які політичні сили наприкінці жовтня – початку листопада 1917 р. вели збройну боротьбу за владу в Києві?1 Українська Центральна Рада, підтримана українізованими військовими частинами2 більшовики, що спиралися на ради робітничих і солдатських депутатів3 сердюцька дивізія гетьмана П. Скоропадського4 прихильники Тимчасового уряду Росії, згуртовані навколо штабу Київського військового округу5 частини Добровольчої армії генерала А. Денікіна6 підрозділи Головного отамана Армії УНР

Номер слайду 7

Челебі Челебієв — один з організаторів першого курултаю. Перший голова уряду проголошеної в 1917 р. Кримської Народної Республіки, перший муфтій мусульман Криму, Литви, Польщі й Білорусії

Номер слайду 8

Мусвиконком. Курултай. Кримська Народна (Демократична) Республіка. Конституція. Кримський національний парламент. Директорія

Номер слайду 9

«На Аскольдовій могиліПоховали їх –Тридцять мучнів українців,Славних, молодих…На Аскольдовій могиліУкраїнський цвіт! –По кривавій по дорозіНам іти у світ».

Номер слайду 10

Крим. Рада народних представників. Директорія. Військово-революційний комітет більшовики

Номер слайду 11

Мусвиконком не прагнув стати владним органом. Його головним завданням, за висловом одного з організаторів, було «неухильне прагнення організації демократичних кримськотатарських мас, прагнення впровадження серед них свідомого і відданого ставлення до ідей загальноросійської та, зокрема, кримськотатарської революції, прагнення стати в усіх проявах кримськотатарського життя центром не директивним і керівним, а регулюючим і контролюючим».

Номер слайду 12

Номер слайду 13

123

Номер слайду 14

4 млн1783 р.150 тис.1917 р.кін. XVIII ст. 1,5 млн250 тис.поч. ХХ ст. Кандимов Ю. 1917 р. Курултай. Як це було. Гісем О., Мартинюк О. Історія України 10 кл.

Номер слайду 15

Навесні-влітку 1917 р. сформувалася Національна (Народна) партія — «Міллі Фірка»(Milliy Fırqa, Миллий Фыркъа, ملی فرقا‎ — «Национальная партия»). Поява першої кримськотатарської політичної партії стала проявом політизації національного руху. У ній існувало дві течії — прибічників автономії Криму й тих, хто прагнув відновлення незалежної кримськотатарської держави. Партія виступала за скликання парламенту й проголошення Кримської Народної Республіки.

Номер слайду 16

Дії Мусвиконкому проводила «українізацію» військових підрозділів, де переважали українці, Домігся повернення з фронту кількох кримськотатарських військових частин. Влітку 1917 р. за дозволом Тимчасового уряду виникли перші татарські військові формування, так звані ескадрони.відправив делегацію до Києва для врегулювання відносин з УЦРБуло висловлено прохання підтримати встановлення в Криму татарської автономії та бажання приєднати територію півострова до України. Генеральний Секретаріат визнав небажаним порушувати це питання перед Тимчасовим урядом до вирішення питання про територіальну автономію для України

Номер слайду 17

К р и м1 9 1 7 р.

Номер слайду 18

 Скликання курултаю та проголошення Кримської Народної Республіки. Мусвиконком не визнав більшовицького перевороту в Петрограді. Його члени виступили за створення на півострові демократичної республіки, вільної від більшовицького впливу. У листопаді 1917 р. було проведено вибори до курултаю — Установчих зборів кримських татар.

Номер слайду 19

12 грудня курултай проголосив створення Кримської Народної Республіки (КНР)прийняв її Конституцію та оголосив себе Кримським національним парламентом (до скликання Всеукраїнських Установчих зборів). Він також сформував національний уряд (Директорію), який очолив Челебі Челебієв. Так виникла перша у світі мусульманська республіка.

Номер слайду 20

УЦР визнала проголошення КНР як реалізацію прагнень основного суб’єкта самовизначення Криму — кримськотатарського народу.

Номер слайду 21

Встановлення влади більшовиків у Криму. Більшовицька РНК Росії не хотіла визнавати жодної влади над Кримом, крім своєї. За її вказівкою в ніч на 16 грудня 1917 р. кримські більшовики здійснили заколот у Севастополі. Вони розігнали міську раду робітничих, матроських і солдатських депутатів й утворили військово-революційний комітет, який став організатором захоплення влади в інших містах півострова. Таким чином, у Криму склалося протистояння трьох сил, що претендували на владу,— кримськотатарської Директорії, Ради народних представників. Військово-революційного комітету більшовиків.

Номер слайду 22

Висновки На початковому етапі Російської революції 1917 р. на півострові активізувався кримськотатарський національний рух. Поява курултаю і проголошення ним Кримської Народної Республіки відображали спроби кримськотатарського руху реалізувати свої програмові ідеї. Кримська республіка стала одним із перших у світі проектів демократичної республіки серед мусульманського населення. Встановлення більшовицької влади стало відображенням намірів кримських більшовиків зробити півострів складовою радянської Росії.

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Струкевич О.К., Дровозюк С.І., Котенко Л.В.)
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
6345
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку