Рідний край вивчай та знай.Презентація

Про матеріал
Презентація містить матеріали про сім чудес Сумщини.Матеріал для використання в інтегрованому курсі ЯДС.Українска мова "Правопис прикметників із суфіксами -ськ-,-зьк-,-цьк-"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РІДНИЙ КРАЙ ВИВЧАЙ ТА ЗНАЙСередньосеймський ландшафтний заказник. Середньосеймський ландшафтний заказник загальнодержавного значення знаходиться в Путивльському, Білопільському, Буринському районах Сумської області. Він розміщений в спільній долині річок Сейм та Вир і має площу 2020,8 га.

Номер слайду 2

Озеро Шелехівське. Гідрологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення “Озеро Шелехівське” в Лебединському районі – це мальовниче лісове озеро. Озеро найстаріше в області, виникло ще в льодовиковий період. Тут близько десятка видів рослин і 7 видів тварин, занесених до Червоної книги. Озеро ввійшло в історію краю. Саме тут в середині XVII століття з’явилися козаки-переселенці з Правобережжя на чолі із сотником Селехівським (від нього і виводять назву озера), аби заснуватимісто-фортецю Межиріч, яка потім стане і одним із центрів українського гончарства. Довкола – красиві краєвиди, чудова природа.

Номер слайду 3

Парк “Тростянецький”Пам’ятка садово-паркового мистецтва парк “Тростянецький” був закладений в 1809 р. на честь 100-річчя з дня перемоги над шведами у Полтавській битві. На той час Тростянецьким маєтком володіла Олександра Надаржинська – онука Тимофія Надаржинського, духовника Петра І. Вона вийшла заміж за князя, учасника Вітчизняної війни 1812 р., генерал-майора Олексія Корсакова. Не дивно, що така знана далеко за межами свого маєтку родина з Тростянця стала засновником ювілейного парку.

Номер слайду 4

Кролевецька “Яблуня-колонія”Одним із семи природних чудес Сумщини є пам’ятка природи загальнодержавного значення”Яблуня-колонія”. Росте це дерево на території Кролевецької районної станції юних натуралістів. Це унікальна пам’ятка садово-паркової культури. Посаджена яблуня 220 років томукнязем Петром Міщерським. Спершу це було звичайне молоденьке деревце. Але з часом гілки яблуні, що все розросталася, нахилилися до землі й … укоренилися, давши нові пагони. Це унікальне явище в природі, бо таким чином дерева, а тим більше фруктові, не розмножуються. За цю її властивість яблуню ще називають “лозівкою” або “крученою”. Перший стовбур, звісно, вже загинув. Але 16 похідних від нього продовжують життя яблуні. Сьогоднішня площа цього дива-дерева складає 6 соток.

Номер слайду 5

Михайлівська Цілина. Серед “Семи чудес Сумщини” Михайлівська Цілина посідає особливе місце. В минулому році українська громадськість відзначила 85-річчя від дня її заснування. Унікальність заповідника полягає в тому, що тут охороняється ділянка плакорного лучного степу. Плакорні степи в Україні майже повністю розорані. Цей невеликий куточок неораного степу репрезентує лучні степи, які в минулому були поширені в Лісостепу.

Номер слайду 6

Національний природний парк “Деснянсько-Старогутський”Національний природний парк “Деснянсько-Старогутський” не просто територія. Аби скласти хоча б мінімальне уявлення про цю перлину природи, варто виділити її головні особливості, те, що вирізняє парк з-поміж інших, які є на Україні. В першу чергу це стосується багатства водних ресурсів. Десна залишається однією з небагатьох річок, що зберігає свій первісний природний стан.

Номер слайду 7

pptx
Додано
28 січня 2022
Переглядів
235
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку