Роберт Бернс. Стислі відомості про автора. Краса рідних краєвидів у вірші «Моє серце в верховині»

Про матеріал
Роберт Бернс. Стислі відомості про автора. Краса рідних краєвидів у вірші «Моє серце в верховині»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роберт Бернс. Стислі відомості про автора. Краса рідних краєвидів у вірші «Моє серце в верховині»урок 5 клас НУШВиконала: вчитель зарубіжної літератури. Підлиманської гімназії-– філії ОЗ «Борівського ліцею» БСРКальченко-Вищанська О. М.

Номер слайду 2

Мета: знати цікаві факти з життя і творчості Роберта Бернса, визначати особливості ідейно-художнього змісту його поезії, читати виразно і усвідомлено поезію, орієнтуватись в прочитаному, висловлювати в усній формі почуття, враження, викликані прочитаним; відповідати на запитання за змістом, акцентувати увагу на окремих деталях, коментувати, інтерпретувати, учитися складати та висловлювати власне висловлювання, розуміти символічний зміст назви поезії; характеризувати образи, розуміти сенс понять доброта, щирість.

Номер слайду 3

Очікувані результати: знає цікаві факти з життя і творчості Роберта Бернса, визначає особливості ідейно-художнього змісту його поезії, читає виразно і усвідомлено поезію, орієнтується в прочитаному, висловлює в усній формі почуття, враження, викликані прочитаним; відповідає на запитання за змістом, акцентує увагу на окремих деталях, коментує, інтерпретує, учиться складати та висловлює власне висловлювання, розуміє символічний зміст назви поезії; характеризує образи, розуміє сенс понять доброта, щирість.

Номер слайду 4

Організація класу Сьогодні на нашому уроці діють п'ять правил. Правило «підведеної руки». Співпраця в парі. Уміння слухати. Працювати творчо. Бути активним.

Номер слайду 5

МНД (мотивація навчальної діяльності)Сьогодні ви дізнаєтесь: Про цікаві факти із життя Роберта Бернса. Чим надихавсь Роберт Бернс, створюючи свої поетичні краєвиди

Номер слайду 6

АОЗ (актуалізація опорних знань)Завдання на повторення ТЛВідповісти на запитання  Що означає слово пейзаж?Яку роль відіграє пейзаж у лтературному творі?

Номер слайду 7

Пейза́ж (фр. Paysage, від країна, місцевість) — жанр в образотворчому мистецтві, в якому об'єктом зображення є природа. Пейзажем називають також окремий твір цього жанру. Пейзаж у літературі виконує важливу функцію. З допомогою нього автор втілює своє бачення світу. Опис природи – виразний елемент художнього тексту, який дозволяє читачеві поринути в атмосферу повісті, новели, роману чи поетичного твору.

Номер слайду 8

Літературна розминка з елементами бесіди. Які пори року ви знаєте і якою постає в них природа?

Номер слайду 9

Випереджувльне завдання. Вправа «Крісло автора»Створити поетичний етюд: намалювати пейзаж обраної пори року та підготувати вірш до презентації своєї роботи

Номер слайду 10

Тарас Шевченко назвав Роберта Бернса «поетом народним і великим». А заслужив він таку високу похвалу тому, що писав про найважливіше для кожного народу — про свободу, любов до Батьківщини, людську гідність, що не залежить ні від матеріального стану, ні від походження. Слово вчителя

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу Біографія письменника Роберт Бернс народився 25 січня 1759 року в сім’ї бідного селянина Вільгельма Бернса. З 13 років він ходив за плугом, а в 15 став незмін­ним помічником батька. Дитячі роки

Номер слайду 12

Навчання. Батько розумів, що лише освіта допоможе його дітям вибитися в люди. Саме тому він навчив дітей читати й писати. Роберта віддали до землемірної школи, а потім відправили на на­вчання до м. Ервіна.

Номер слайду 13

Літературна діяльність. Він рано почав писати вірші. Окрім того, збирав шотландські легенди, балади, вивчав рідну шотландську мову.

Номер слайду 14

Проблемне запитання. Чому, на вашу думку, Роберта Бернсаназивали поетом-орачем і генієм-самородком?

Номер слайду 15

Моє серце в верховині і душа моя,Моя душа в верховині соколом буя,Моя мрія в гори лине наздогін вітрам,Моє серце в верховині, де б не був я сам. Р. Бернс. Виразне читання поезії

Номер слайду 16

Літературознавчі терміни та поняття. Пейзажна лірика – віршовані твори, присвячені опису природи. Зазвичай такі вірші увиразнюють ставленняавтора до природи або його внутрішній світ, що відображається в картинах природи.

Номер слайду 17

Причину надзвичайної популярності Р. Бернса німецький письменник Йоганн Вольфґанґ фон Ґете пояснював так: «Чи не тому він великий, що старі пісні його предків жили в устах народу, що йому співали їх, так би мовити, ще тоді, коли він був у колисці, що хлопчиком він виростав серед них і зріднився з високою досконалістю цих зразків,що він знайшов у них ту живу основу, спираючись на яку, міг піти далі? І ще, чи не тому він великий, що його власні пісні одразу ж знаходили чутливі вуха серед його народу, що вони потім звучали йому назустріч із уст женців і в’язальниць снопів?» Чому твори Р. Бернса стали швидко популярними?Авторитетна цитата.

Номер слайду 18

Ліричний герой – образ автора в ліриці, його поетичне «я». Ліричний герой багато в чому схожий на автора, але, як і будь-який персонаж, містить елементи художньої вигадки. Тому не слід ототожнювати його з самим поетом. Літературознавчі терміни та поняття

Номер слайду 19

Слово вчителя. Перші переклади Бернса українською мовою з’явилися в другій половині XIX століття, зокрема й з-під пераІвана Франка, Павла Грабовського та Василя Щурата. Пізніше над поезією знаменитого шотландця працювали В. Мисик, М. Лукаш, С. Голованівський, В. Колодій та інші.

Номер слайду 20

Розповідь вчителя(...) Як воїн в час походу,З лицем осяяно-грізним,Поет народу – син народу –Йде навстріч ворогам своїм,Йде не самітником безплодним,Протухлим в цвілій самоті, –Іде він речником народним,Упевненим в своїй путі. Так він іде, так в вічність входить. Шотландський хлоп, бідацький син. Земля, де Бернс родився, родить –Ми знаєм – знов таких, як він. (...) А у творчому доробку поета Миколи Бажана є навіть вірш під назвою «Спомин про Бернса»: Чи згодні ви з таким відгуком про поета?

Номер слайду 21

Закріплення нового матеріалу. Фронтальне опитування Визначте тему й основну думку вірша «Моє серце в верховині». З яким настроєм слід читати цю поезію? Відповідь обґрунтуйте. Як поет характеризує свою батьківщину та її природу в цьому вірші? У яких образах і рядках розкривається його любов до рідного краю? Яка лірика називається пейзажною? Чи можна до неї віднести вірш Бернса «Моє серце в верховині…»? Відповідь обґрунтуйте.

Номер слайду 22

Рефлексія «Світлофор»Все зрозуміло. Сумніваюся. Незрозуміло

Номер слайду 23

Домашнє завдання1. Складіть анкету митця. Анкета Роберта Бернса {ED083 AE6-46 FA-4 A59-8 FB0-9 F97 EB10719 F}Народився. Родинні традиціїНавчання Самоосвіта. Літературний успіх. Ліричний герой2. Вивчити поезію «Моє серце в верховині…» напам’ять. З’ясувати художні особливості твору

pptx
Додано
24 січня
Переглядів
513
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку