Робочий аркуш для вчителя та учнів 5 кл. НУШ Спрощення в групах приголосних

Про матеріал
Робочий аркуш для роботи вчителя з учнями створено за допомогою застосунку "Canva". Всі посилання та відео робочі. Учні 5 кл. НУШ навчаються за електронним підручником Українська мова: підруч. для 5-го кл. закл. заг. серед. освіти / Олександр Заболотний, Віктор Заболотний. — Київ : Генеза, 2022. — 240 с. : іл. Для більш прдуктивної роботи використовую такий формат: відео для перегляду, вправи з підручника та інших ресурсів заздалегідь копіюю і протягом уроку використовую як опору, демонструю дітям, виділяючи різними кольорами те, що вже написали, а що-ні та виконуючи інші завдання до вправ. Також можна додавати тести, тренажери. Учні середньої ланки чудово орієнтуються в такому форматі, під час виконання домашньої роботи можуть швидше зорієнтуватися, де і на чому зупинилися на уроці, перевірити, що записали в зошит. а що-ні. В реаліях дистанційного навчання допомагає охопити більшу кількість учнів, досягти кращого засвоєння матеріалу.
Перегляд файлу

 

    Спрощення в групах приголосних

Дорогі діти, сьогодні працюєте самостійно за змістом §26 на стор. 109-112

267. А. Прочитайте вголос ланцюжки слів. Вимовте слова так, щоб прозвучали всі звуки, позначені буквами.

1.   Щастя     щаст+ливий    щасливий.

2.   Виїзд       виїзд+ний         виїзний.

Б. Яке слово в кожному ланцюжку (друге чи третє) вимовляти легше? Чому? В. На основі спостереження зробіть  висновок про суть явища спрощення в групах приголосних.

Перегляньте відео

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ !!!!

1. Не відбувається спрощення в таких словах:

пестливий, хвастливий,кістлявий ! У цих словах вимовляємо [стл]

2. Спрощення у вимові відбувається, проте букву тпишемо в таких  словах: шістнадцять, зап’ястний, контрастний, баластний, компостний, аванпостний, форпостний                    ! У цих словах вимовляємо [сн]

ВИКОНАЙТЕ ВПРАВУ 268

 І. Замініть подані словосполучення на синонімічні з прикметником (за зразком). Утворені словосполучення вимовте й запишіть. Позначте  орфограму.

ЗРАЗОК. Рідина для захисту – захисна рідина.

imageРозпорядок на тиждень тижневий, документ на проїзд проїзний, слова зі злістю злісні, вчинок заради користі (наживи) корисний, центр області обласний, ремінець на зап’ястя зап'ястний, яма для компосту* компостна , лінія захисту захисна, засіб для очистки очисний, служба на аванпостах аванпостна .

ВИКОНАЙТЕ ВПРАВУ 273 І. Спишіть слова, розкриваючи дужки.

Щотижневик, пестливо, пристрасний, улесливий, хвастнути, хресний, учасник, зап’ястний, совісний, кістлявий, корисний, шістнадцятий, проїзний.

ІІ. Доберіть синоніми до виділених слів.

Дякую за вашу роботу і чекаю фото  сторінок з класною роботою

pdf
Додано
17 лютого 2023
Переглядів
321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку