Роль плазунів в екосистемах, їх значення для людини. Охорона плазунів.

Про матеріал
Ознайомити учнів з різноманітністю плазунів, розкрити особливості будови та процесів життєдіяльності представників цього класу у зв’язку з умовами життя; з’ясувати їх значення в природі та в житті людини, необхідність їх охорони;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль плазунів в екосистемах, їх значення для людини. Охорона плазунів.

Номер слайду 2

Плазуни – невід’ємна частина тваринного населення Землі. Допустити їх зникнення - означає визнати, що ми готові розлучитися з усією живою природою. І якщо це станеться, ми вже не зможемо бути такими, як раніше. Арчі Карр

Номер слайду 3

Виконання тестових завдань. Вибрати одну правильну відповідь.1. Плазуни від земноводних відрізняються наявністю в тілі: А хвоста Б тулуба В шиї Г голови2. Шкіра плазунів характеризується такими особливостями: А гола, із залозами Б гола, без залоз В укрита роговими лусочками, із залозами Г укрита роговими лусочками або пластинками, без залоз3. Дихальні рухи здійснюються за допомогою: А діафрагми В руху дна ротоглоткової порожнини Б грудної клітки й міжреберних м’язів Г грудних хребців4. Для представників класу Плазуни характерні такі ознаки: А двокамерне серце й одне коло кровообігу Б трикамерне серце й одне коло кровообігу В трикамерне серце й два кола кровообігу Г трикамерне серце з неповною перегородкою в шлуночку й два кола кровообігу5. У плазунів органом дотику є: А хвіст Б шкіра та язик В бічна лінія Г кінцівки6. Серед плазунів чотирикамерне серце має: А черепаха Б крокодил В змія Г хамелеон 

Номер слайду 4

Виконання тестових завдань. Вибрати одну правильну відповідь.1. Плазуни від земноводних відрізняються наявністю в тілі: А хвоста Б тулуба В шиї Г голови2. Шкіра плазунів характеризується такими особливостями: А гола, із залозами Б гола, без залоз В укрита роговими лусочками, із залозами Г укрита роговими лусочками або пластинками, без залоз3. Дихальні рухи здійснюються за допомогою: А діафрагми В руху дна ротоглоткової порожнини Б грудної клітки й міжреберних м’язів Г грудних хребців4. Для представників класу Плазуни характерні такі ознаки: А двокамерне серце й одне коло кровообігу Б трикамерне серце й одне коло кровообігу В трикамерне серце й два кола кровообігу Г трикамерне серце з неповною перегородкою в шлуночку й два кола кровообігу5. У плазунів органом дотику є: А хвіст Б шкіра та язик В бічна лінія Г кінцівки6. Серед плазунів чотирикамерне серце має: А черепаха Б крокодил В змія Г хамелеон 

Номер слайду 5

«Вірю — не вірю». Необхідно позначити подані твердження позначками «+» — вірю або «–» — не вірю.1. Кінцівки плазунів розташовані під тулубом.2. Шкіра плазунів має багато залоз.3. Кінцівки плазунів розташовані з боків тулуба.4. Шкіра суха, покрита роговими лусочками.5. Півкулі переднього мозку плазунів вкриті сірою речовиною.6. При зниженні температури середовища активність плазунів підвищується.7. Органи дихання — шкіра й легені.8. Розвиток плазунів — непрямий.9. Плазуни — холоднокровні тварини.10. Деякі плазуни розмножуються у воді.11. Серце в плазунів (окрім крокодилів) трикамерне.12. Орган дотику плазунів — язик.

Номер слайду 6

{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}123456789101112––+++–––+–++Відповіді:

Номер слайду 7

Сучасні плазуни – при всій їх різноманітності є жалюгідним нечисленним залишком колись процвітаючої групи тварин.

Номер слайду 8

А чи знаєте ви, що... У мезозойську еру плазуни панували на суходолі, в повітрі й навіть у безмежних водних просторах. Не випадково цю еру називають століттям ящерів. Рослиноїдний брахіозавр - найбільший динозавр  (довжина 25 метрів, маса 36 тонн, при рості 13 метрів) Тиранозавр-рекс – найбільший хижий динохавр (довжина 12,3 метра, высота до бедра— 4 метра, а маса до 9,5 тонн)

Номер слайду 9

У світовій фауні налічується близько 6000 видів рептилій. Сучасні плазуни об’єднуються в чотири ряди: Систематика рептилій. Тип ХордовіПідтип ХребетніКлас РептиліїРяд Лускаті (ящірки, змії, хамелеони)Ряд Черепахи Ряд Крокодили Ряд Дзьобоголові (гатерія)

Номер слайду 10

Гігант – змія анаконда – до 11м 43см

Номер слайду 11

Карлик – гекон сферодактиліс елегантний та хамелеон мала брукезія – від 3,5 до 4см. Турецкий геккон Гекон еублефархамелеон мала брукезія

Номер слайду 12

Найхарактернішою ознакою лускатих є рогові луски, які вкривають тіло тварини. Серед них є види з двома парами кінцівок і без них. Ряд включає підряди: Ящірки. Змії.

Номер слайду 13

ЛускатіЛускаті– ряд плазунів, у яких на поверхні тіла наявні рогові луски і щитки. Це найбільш численна і процвітаюча група рептилій, які живуть майже скрізь на суходолі, окремі види – у прісних водоймах (анаконда, водяні вужі) та морях (морські змії). Це також єдина група плазунів, у якій можна знайти як живородні, так і яйцеживородні та яйцекладні види. До ряду лускатих належать хамелеони, ящірки та змії.

Номер слайду 14

Ящірки. Ящірки – це група лускатих, більшість з яких має добре розвинені п'ятипалі кінцівки й рухомі повіки. Ці плазуни заселяють всю земну кулю, їх немає лише у великих водних басейнах. Найбільші ящірки мають довжину тіла 3 м (варан індонезійський, варан індійський смугастий), найменші – декілька сантиметрів (гекон кримський, гекон сцинковий). Трапляються серед ящірок види, у яких ніг взагалі немає (веретільниця ламка, жовтопузик). Більшості ящірок властива здатність відламувати хвіст при подразненні. 

Номер слайду 15

Найбільша ящірка. Велетенський або комодський варан. Тіло завдовжки до 3,6 м, живе на островах Малазійського архіпелагу, занесений до Міжнародної Червоної книги, полює навіть на диких свиней та оленів

Номер слайду 16

Безногі ящіркиверетільниця

Номер слайду 17

Звичайний василиск, Василіск шоломоносний. Василіск звичайний

Номер слайду 18

Гекон кримський

Номер слайду 19

Ряд ЛускатіПідряд Змії2,5 тис видів. Прозорі та нерухомі повіки приростають до поверхні ока; відсутня барабанна перетинка,звукові коливання сприймають черевною поверхнею;рухоме з єднання кісток лівої та правої частини щелеп;хребців- 140-435, грудна клітка відсутня; одна з двох легень(ліва) у більшості редукована; линяють,стара шкіра знімається цілком( як панчоха)

Номер слайду 20

Тіло їх вкрите роговими щитками та лусками. На голові багатьох видів великі щитки правильної та постійної форми. Покриви мають велику розтяжність, верхній шар періодично відшаровується і відбувається линяння.

Номер слайду 21

Кістки лицьової частини черепа рухомо з’єднані між собою, а нижня щелепа підвішена до черепа зв’язками, які гарно розтягуються. Зуби розвинуті добре і використовуються для укусів та захоплювання здобичі.

Номер слайду 22

Отруйні зміїв отруйних змій передні зуби верхньої щелепи більші та мають борозни, якими стікає отрута(виробляється видозміненими слинними залозами)

Номер слайду 23

Укуси змій. В Україні живуть три види отруйних гадюк. Гадюка звичайна. Гадюка степова. Гадюка Нікольського

Номер слайду 24

Хребет складається з великої кількості хребців, грудна клітина відсутня тому ребра можуть широко розходитися в боки.

Номер слайду 25

У змій відсутня ліва легеня та сечовий міхур. Важливими органами чуття є язик, органи нюху та орган Якобсона – тонкий хімічний аналізатор. Очі прикриті тонкою та прозорою шкіряною плівкою, яка утворилася із повік, що зрослись. Суха плівка, яка покриває очі, робить погляд змій нерухомим. Органи слуху розвинуті слабо.

Номер слайду 26

Гадюка степова Отруйна змія, яка поширена в степовій зоні та лісостепу України. Верх тіла сірий або бурувато-сірий з чіткою темною зигзагоподібною поздовжньою смугою, на голові – малюнок в вигляді латинської букви Х. Полює вночі, вдень сидить в схованці або гріється в затишному місці. В кінці липня – серпня самка народжує 5-8 гадюченят. Живиться переважно гризунами.

Номер слайду 27

На території України найчастіше зустрічаються Вуж звичайний. Мідянка звичайна. Полоз жовточеревий. Гадюка звичайна

Номер слайду 28

Вуж звичайний

Номер слайду 29

Черепахи. Черепахи – ряд плазунів з кістковим панцирем, у якому міститься тіло. Налічують близько 255 видів черепах, які живуть на суходолі, у прісних водоймах та морях. Зубів у черепах немає. Їхню функцію виконують рогові чохли, що мають гострі краї та вкривають щелепи. Великого розвитку досягає мускулатура кінцівок, тулубова майже зникла.

Номер слайду 30

Черепахи мають кістковий панцир, який складається з спинного та черевного щитків. Спинний щиток утворений кістковими пластинами шкірного походження, з ним зрощуються ребра та відростки хребців. Пластинки черевного щитка утворилися з ключиць та черевних ребер. Форма панцира черепах пов’язана з способом життя.

Номер слайду 31

Щелепи без зубів, їх функцію виконують рогові чохли, які мають гострі рогові краї. Голова розміщена на довгій рухомій шиї та може втягуватися під панцир.

Номер слайду 32

Черепаха болотяна

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Крокодили Крокодили – ряд плазунів, у яких видовжене тіло, вкрите роговими щитками. Це – найбільш високоорганізована група сучасних рептилій, які мають багато пристосувань до напівводного способу життя: плавальні перетинки між пальцями задніх ніг, довгий хвіст, стиснутий з боків, виступаючі над поверхнею голови очі та ніздрі, клапани в ніздрях і слухових отворах тощо. На відміну від інших плазунів, крокодили мають чотирикамерне серце, зуби з коренями та ін.

Номер слайду 35

Алігатор місісіпський Каймановый крокодил. Цих (21 вид) плазунів поділяють на три родини. Алігаторові7 видів

Номер слайду 36

Крокодил нільський. Крокодил гострорилий. Крокодилові13 видів

Номер слайду 37

ГавіаловіГангський гавіал

Номер слайду 38

Основна зовнішня відмінність між алігаторами й крокодилами — в особливостях морди. У крокодилів навіть із закритої пащі виглядають з кожного боку по чотири зуби нижньої щелепи. В алігаторів із закритої пащі зубів не видно. Гавіали мають довгу вузьку морду.

Номер слайду 39

Крокодилів у Стародавньому Єгипті

Номер слайду 40

Рептилії-рекордсмени Галапагоська чепепаха. Зелена черепаха

Номер слайду 41

Рептилії-рекордсмени Нільський крокодил

Номер слайду 42

Рептилії-рекордсмени. Австралійський тайпан

Номер слайду 43

Рептилії-рекордсмени. Королівська кобра

Номер слайду 44

Рептилії-рекордсмени. Королівська кобра

Номер слайду 45

Значення рептилій. Роль рептилій у природі у житті людини☺ланка в ланцюгах живлення ☺регуляція чисельності комах, гризунів; ☻використання в їжу (м’ясо, яйця);☺в медицині для виготовлення ліків;☻шкіряні вироби, різноманітні вироби з панцира черепах.

Номер слайду 46

Крокодилячі ферми

Номер слайду 47

Герпетологія – наука про плазунів. Перша праця з герпетології з’явилась в 1768 році у Франції. І. С. Даревський сказав: «В наш час герпетологія посідає одне з центральних місць у системі зоологічних дисциплін».

Номер слайду 48

Охорона плазунів. Рептилії з Червоної книги України. Гекон кримський. Жовтопуз. Полоз лісовий

Номер слайду 49

Охорона плазунів. Рептилії з Червоної книги України. Полоз чотирисмуговий. Полоз леопардовий

Номер слайду 50

Охорона плазунів. Рептилії з Червоної книги України. Мідянка. Гадюка степова

Номер слайду 51

Охорона плазунів. Рептилії з Червоної книги України. Гекон середземноморський. Ящірка зелена

Номер слайду 52

У геральдиці

Номер слайду 53

Домашнє завдання. I. Продовжте речення:1. Шкіра рептилій суха, вкрита…2. У зв’язку з легеневим диханням у них з’являється …3. Обмін речовин залежить від… 4. Розвиток у плазунів …5. Серце плазунів …6. Органом дотику й сприйняття запахів є… ІІ. Позначте ознаки, які є спільними для плазунів і земноводних. А.холоднокровні тварини; Б. органи дихання – легені;В. ороговіння шкіри; Г. розмно­ження на суходолі; Д. запліднення внутрішнє; Е. розвиток зародка зовнішній;Є. Два кола кровообігу ; Ж. Роздільностатеві тварини

Номер слайду 54

ІІІ. Розглянь зображення представників Павукоподібних та Рептилій. Яка ознака є спільною у цих тварин?ІV. Встановіть відповідність між зображенням рептилій та рядом до яких вони належать 1. Лускаті 2. Черепахи 3. Крокодили. АВБГД

Номер слайду 55

Підряд. Підряд. Підряд. РЕПТИЛІЇМісця існування: Нервова система: Кровоносна система: Травна система: Органи чуття: Розмноження: Дихальна система: Опорна система: Видільна система: Різноманітність амфібій. Ряд. Травна система: Органи чуття: Розмноження: Дихальна система: Опорна система: Видільна система: Ряд. Ряд

Номер слайду 56

«Зоологічні жарти». Яких п’ятьох плазунів ви впізнаєте в цій фантастичній тварині?Знайдіть і запишіть у зошит помилки, яких припустився художник.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
До підручника
Біологія 7 клас (Півень Т. О., Бондаренко В.В.)
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
394
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку