Роздуми про наше сьогодення

Про матеріал
Мета - підготовка учнів до складання висловлювання-роздуму на актуальну тему з використанням простих двоскладних ускладненних та неускладненних речень; повторення вживання відповідної лексики, правильної постановки розділових знаків у простих ускладнених реченнях, патріотичне виховання учнівської молоді. Відповідає вимогам чинної програми.
Перегляд файлу

                             Роздуми про наше сьогодення

      Щоденні часті, майже погодинні тривоги в областях, містах та містечках, селах нашої рідної України дійсно замучили, невідомо, коли скінчаться вони… Навіть малі діти, школярі молодших, середніх, старших класів, дорослі люди похилого віку починають звикати до такого страшного, ненормального явища, як війна, обстріли, прильоти…Це не правильно! До цього ніколи не потрібно й не можна звикнути! Ми, люди, повинні жити в нормальних умовах, жити в красі, естетиці, бачити прекрасне голубе небо, барвисту веселку, милуватися райдугою… Спілкуватися нормальною мовою, чути приємні звуки музики, щебет пташок, відчувати теплий легіт, який жене по неповторній небесній блакиті легенькі, як пух,  білі кучеряві хмаринки…

       До жахіття звикнути не можна й не потрібно… Смерть, горе, жах – до цього звикати не потрібно, це не правильно!

       Кожній людині потрібні мир, чисте небо, яскраве сонце й тепло; усміхнені мамині рідні очі, сильні й міцні, надійні  батькові руки, цікава бабусина казка й чарівна, грайлива дідусева сопілка… Не відчуття тривоги й страху від невідомості, а впевненість у сьогоднішньому дні, у мирному й щасливому завтра, щоб бачити радісні оченята дитини, щасливий погляд коханої, посмішку дідуся й бабусі

       Тож найбільше у світі щастя - це мир на землі, коли на ній розквітають чарівні квіти, щедро родить хліб, а люди живуть спокійно, земля не здригається від страшних вибухів, а діти навчаються в школах, здобувають знання, щоб зробити наш край, нашу землю  ще прекраснішими. Мир на землі - це найбільше благо, бо є тато і мама, братик і сестричка, ніхто не гине у боях і багато радості у світі.

       Люди всього світу, борімося за мир, він потрібен усім на планеті Земля!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Хай буде мир на всій Землі, хай буде мир на Україні»     (до Міжнародного дня миру)

Мир на землі - це затишок і тиша,
Це сміх дитячий і душі політ!
Коли поет чарівні вірші пише
Про незвичайний, дивовижний світ.

Мир на землі - це росяні світанки,
Краса і творчість, пісня у гаях.
Мир на землі - це вечори і ранки
Із радістю і щастям у серцях.

Це та земля, де сміх і пісня лине,
А діти йдуть до школи знов і знов.
Й ніколи у боях ніхто не гине,
Бо там господар - щастя і любов!

       Для деяких з нас мир – це повсякденна реальність. На наших вулицях спокійно, наші діти ходять в школу. Там, де засади суспільства міцні, цей безцінний дар може ніким особливо і не помічатися. Проте для дуже багатьох людей в сучасному світі це не більше, ніж казкова мрія. Вони живуть в атмосфері нестабільності і страху. Саме для них в основному і існує цей день - Міжнародний день миру.

      Міжнародний день миру (англ. International Day of Peace) заснований в 1981 році Організацією Об’єднаних Націй як щорічне свято відмови від насильства і припинення вогню в глобальному масштабі. Щороку 21 вересня люди в різних куточках земної кулі так чи інакше віддають данину миру. Це свято покликане змусити людей не тільки задуматися, але й зробити що-небудь заради миру.

       Раніше для нас, українців, мир – це була реальність. На вулицях нашої неньки – України було спокійно. Але відбулися різкі зміни, підкралося горе.

       Ось уже четвертий рік в країні триває неоголошена війна з Росією. В країні лунають постріли та проливається людська кров. Гинуть сини та батьки України. Чоловіки зі сходу, заходу, півдня та півночі країни йдуть добровольцями на війну, щоб захищати наше майбутнє.

 

 

Тлумачення, значення слова «легіт»: ЛЕ́ГІТ, готу, чол. Легкий приємний вітерець. Сонце грає промінням, весняний легіт жене по небесній блакиті як пух легенькі білі хмаринки (Михайло Коцюбинський, I, 1955, 111); * Образно.

ЛЕГІТ, готу, ч. Легкий приємний вітерець. Сонце грає промінням, весняний легіт жене по небесній блакиті як пух легенькі білі хмаринки (Коцюб., І, 1955, 111); * Образно. Що третій Вітер молодий - Ласкавий Легіт- Теплокрил (Тич., І, 1957, 50); * У порівн. Але ось щось затремтіло, В небі щось зашелестіло, Ніби легіт, мов вітрець. Наче в скрипку гарний грець Потихеньку грає, грав (Перв., Райдуга.., 1960, 162); До неї леготом полину (Сос., Вибр., 1941, 219); // перен. Шум, гомін і т. ін., що нагадують віяння легкого вітерця. На берегах невгавне пташиний легіт (Чорн., Визвол. земля, 1959,143); Розірвались на камінні золоті хмарки, І пливуть.. в леготі ріки (Гойда, Сонце.., 1951, 9).Тлумачний словник української мови

Легіт,  легі́т -готу, ч. Легкий приємний вітерець. || перен. Шум, гомін і т. ін., що нагадують віяння легкого вітерця. Великий тлумачний словник сучасної української мови легісти легітимаційний Значення в інших словниках легіт — Ле́гіт: — весняний легкий вітер [X] — легенький вітер [IV] — легкий теплий вітерець [3] — легкий, приємний вітерець [51;1] Ле́гітний, ле́гіт: — весняний легкий вітерець [2] Словник з творів Івана Франка легіт — ле́гіт іменник чоловічого роду Орфографічний словник української мови легіт — див. вітер Словник синонімів Вусика легіт — Готу, ч. Легкий приємний вітерець. ...вона спускається в долину, де тінь і легіт і трава. (ЗД:119). Словник поетичної мови Василя Стуса легіт — ЛЕ́ГІТ, готу, ч. Легкий приємний вітерець. Сонце грає промінням, весняний легіт жене по небесній блакиті як пух легенькі білі хмаринки (М. Коцюбинський); Що третій Вітер молодий – Ласкавий Легіт- Теплокрил (П. Словник української мови у 20 томах легіт — ВІ́ТЕР (більший або менший рух повітря в горизонтальному напрямі), ВІТРОВІ́Й поет., ВІТРИ́ЛО фольк.; ЛЕ́ГІТ (легкий вітерець), ЛЕГКОВІ́Й поет.

Словник синонімів української мови

 

docx
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
23 вересня 2023
Переглядів
334
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку