Роздуми про сенс людського життя, моральний вибір кожного (М.Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських»

Про матеріал
Роздуми про сенс людського життя, моральний вибір кожного (М.Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських». На цьому уроці дослідили родовід трьох родин та сенс їхнього життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роздуми про сенс людського життя, моральний вибір кожного.

Номер слайду 2

Пригадай!

Номер слайду 3

Відновіть події

Номер слайду 4

Епіграф. У чому сенс життя? Служити іншим і робити добро. Арістотель

Номер слайду 5

Висловлюємо свої думки. Отже, кожна людина вбачає сенс життя по-своєму.

Номер слайду 6

Детектив (англ. - агент розшуку) – різновид пригодницької літератури, передусім прозові твори, в яких розкривається певна таємниця, пов’язана зі злочином.

Номер слайду 7

Краєзнавство – це наука, що вивчає поселення людей місцевим населенням, для якого ця територія вважається рідним краєм. Марина Павленко створила краєзнавчий детектив Краєзна́вство — збір, накопичення і популяризація відомостей про певну територію з різних точок зору: географії, геології, метеорології, рослинного і тваринного світу, населення, господарства, історії, культури тощо. 

Номер слайду 8

Детективно-краєзнавче дослідження. Для того, щоб розчаклувати непутящого Вадима й позбавити помешкання поверхом нижче від страхітливих примар, через яких просто неможливо спати, а потім, аби допомогти відшукати загубленому привиду рід, Софійці та її лицарю Сашкові доводиться стати справжніми пошуковцями. Не просто детективами, але й етнографами, фольклористами, істориками.

Номер слайду 9

Досліджненняродоводу трьох родин

Номер слайду 10

Родинне дерево Кулаківських. Гордій. Флор. Франя. Яків Дружина. Лизаветта. Васюня. Дружина. ОленаІван. Катерина. Наречений Семен. Толик. Батько. Вадима. Вадим

Номер слайду 11

{35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}Родина Кулаківських. Сенс життя. Гордій (загинув, коли мішок з кукурудзою впав з горища)На чужому нещасті щастя не побудуєш. Фрол (випадково загинув, коли витягував рушницю зі скрині, бо нічим у житті, крім полювання, не цікавився)Один раз в рік і рушниця стріляє Франя (вийшла заміж за Корнія, причарувавши зіллям знахарки, не було дітей)Щоденна неприязнь коханого чоловіка. Яків (помер, вдавившись картоплею на чужому обіді, дружину Лизавету замордував голодом)У нього взимку снігу не випросиш. Васюня (понад 30 років провів у погребі, уникаючи відповідальності за дезертирство)Сам себе засудив до найтяжчої міри покарання

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Родина Кулаківських. Сенс життяІван ( рано оженився, загинув молодим, залишивши на виховання Олені сина Толика)Загинув молодим. Катерина (добра , вихована дівчина, загинула від блискавки разом зі своїм чоловіком та його родиною)Єдина добра душа в родиніТолик (все життя прожив в переїздах, проте наприкінці твору повернувся до родини)Усе життя прожив перекотиполем. Батько Вадима (працював у Москві, зовсім не опікувався сином, тому й не дивно, що хлопець виріс таким)Поїхав шукати легкого карбованця. Вадим (зухвалий,зарозумілий і…. самотній хлопчина)Прокляття прокляттям, а характер характером

Номер слайду 13

Родинне дерево Міщенків. Данило. Молодший син. Михайло Син Михайла. Міщенка (Білого)Валентин БілийІра. Хлопчик з фотографії

Номер слайду 14

Усі Міщенки схожі:…і балакун Данило Міщенко-Міщенков, і його син Михайло-Мішель-Мішка, і онук-вусань, і, нарешті, прапраправнук Валентин… У всіх немовби подвійна душа… Усі хвалькуваті, брехливі, ненадійні».

Номер слайду 15

Mercury. Venus. Venus has a beautiful name and high temperatures 25%{35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}Родина Міщенків. Сенс життя. Данило (безвідповідальний і самозакоханий , втік, залишивши дружину і двох синів). Двоїста душа – питома риса Міщенків. Михайло (Міщенков-Білий) - жив, ховаючись од людей. Брехати задля високої мети. Молодший син Данила совісний і роботящий. Син Михайла. Частково згадується. Валентин (виявився непорядним чоловіком: покинув двох жінок із дітьми і не піклувався про них; спадковість і тут далася взнаки)Брехати задля високої мети. Іра (дочка Валентина, яка мешкає в Києві, у графському маєтку)Хлопчик з фотографії (син Валентина, який мешкає у Вишнополі)

Номер слайду 16

Родинне дерево Виші (Ягоди)Клава+Корній. Горпина + Павло. Ніна. Ліна+Максим. Тетяна. Сніжана. Софійка. Ростик

Номер слайду 17

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Родина Вишні (Ягоди)Сенс життя. Клава (хвороблива жінка, перша власниця коралів)Родинне щастя нащадків. Горпина (Павло)Людяність, порядність. Ніна. Людяність. Ліна(Максим) розповідають історію родини від прапрапрабабусі Клави. Піклування про інших

Номер слайду 18

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Родина Вишні (Ягоди)Сенс життя. Сніжана (лікар-травматолог)Чесність в родинних стосунках. Тетяна (мама Софійки, сестра Сніжани)Взаєморозуміння, взаємодопомога в сім’їСофійка (дівчинка, яка хоче допомогти Вадимові позбутися родинного прокляття)Допомога друговіРостик (братик Софійки)

Номер слайду 19

Яка з родин вам імпонує найбільше і чому?Ділимося думками

Номер слайду 20

Три родини, різний сенс життя…

Номер слайду 21

Незакінчене речення- Я ніколи не буду …- Я буду намагатися …- Я хочу вірити …

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Лідія
    Дуже Вам вдячна за прекрасну презентацію до уроку!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Степанова Марина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мороз Вікторія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Карчевська Світлана Тарасівна
    Презентація - супер! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Половенченко Ліна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
17 березня 2023
Переглядів
7163
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку