Розкол Гетьманщини. Андрусівське перемир'я

Про матеріал
Урок з історії України у 8 класі. Тема. Розкол Гетьманщини. Андрусівське перемир'я З'ясовуємо ключові процеси розпаду єдиної козацької держави на дві частини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Розкол Гетьманщини. Андрусівське перемир’я8 клас Історія України. Вчитель: Горлачова Т. С.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань. Кого обрали гетьманом на Корсунській раді 1657 р.?На кого у внутрішній політиці орієнтувався І. Виговський? У чому полягав зміст Гадяцького договору?Який результат московсько-української війни 1658-1659 рр.?Чому І. Виговський не закріпився при владі після перемоги у московсько-українській війні? Що в українській історії називають періодом Руїни?Битва під Конотопом. Сучасна картина

Номер слайду 3

ПЛАН ВИВЧЕННЯ НОВОЇ ТЕМИГетьманування Юрія Хмельницького. Розкол Гетьманщини. Правобережний гетьман Павло Тетеря. Лівобережний гетьман Іван Брюховецький. Андрусівське перемир’я

Номер слайду 4

ГЕТЬМАНУВАННЯ ЮРІЯ ХМЕЛЬНИЦЬКОГО1659 р. підписав Переяславські статті з Московським царством: Обрання гетьмана відбувалося лише з ухвали московського царя. Гетьман утратив право призначати та звільняти Генеральну старшину і полковників. Козакам заборонено вести війни і зовнішні зносини без дозволу царя. В містах – Києві, Переяславі, Ніжині, Чернігові, Брацлаві, Умані – мали розміщуватися царські залоги з воєводами, які б утримувалися коштом місцевих українців. У результаті Чуднівської кампанії змушений був підписати Слободищенську угоду 1660 р. з Річчю Посполитою, яка в головних рисах повторювала Гадяцький договір, але без згадки про Велике князівство Руське. Україна отримувала лише автономію на чолі з гетьманом. На початку 1663 р. на раді в Чигирині зрікся булави і під іменем Гедеон постригся в ченці.

Номер слайду 5

РОЗКОЛ ГЕТЬМАНЩИНИ. ПРАВОБЕРЕЖНИЙ ГЕТЬМАН ПАВЛО ТЕТЕРЯУ 1663 р. Військо Запорозьке розкололося на дві частини: Правобережну і Лівобережну Гетьманщину. ГЕТЬМАНУВАННЯ П. ТЕТЕРІ 1663-1665 рр. Орієнтувався на Польщу, діяв відповідно до Слободищенського трактату. Спробував об’єднати Право- та Лівобережжя з допомогою поляків і кримських татар, але невдало. Вимагав від Речі Посполитої:рівноправ’я православної та католицької церков;привілеї козацької старшини;дозволити самостійні дипломатичні відносини з Молдавією та Валахією;розпочати мирні переговори з Московською державою, щоб визволити ув’язнену козацьку старшину. Змушений постійно приборкувати антигетьманські виступи полковників, не мав широкої підтримки українського населення.

Номер слайду 6

ЛІВОБЕРЕЖНИЙ ГЕТЬМАН ІВАН БРЮХОВЕЦЬКИЙ1663 р. на Генеральній раді в Ніжині (Чорній раді) був обраний першим гетьманом Лівобережжя. Підписав 1663 р. Батуринські статті з Московським царством1665 р. підписав Московські статті: Українські землі переходять під безпосередню владу московського царя. Вибори гетьмана відбуваються лише з дозволу царя й у присутності його представників. Збільшено кількість московських військ на Лівобережжі; вони утримувалися за рахунок українського населення. Податки до царської казни збирали московські чиновники. Гетьманові заборонено вступати в дипломатичні стосунки з іншими державами. Перший гетьман, який відвідав Москву. Не виконував своїх обіцянок перед українцями. 1668 р., побоюючись втратити гетьманство через загальне незадоволення, заявив про вихід України з-під влади Москви і перехід під турецький протекторат; розпочав переговори з П. Дорошенком, правобережним гетьманом. Коли на Лівобережжя перейшли полки П. Дорошенка, козаки виступили проти І. Брюховецького і вбили його під Опішнею.

Номер слайду 7

АНДРУСІВСЬКЕ ПЕРЕМИР’Я 1667 р. Річ Посполити. Московське царство. Правобережна Україна відходить до Речі ПосполитоїЛівобережжя і місто Київ ( на 2 роки)- до Московського царства. Запорозька Січ перебуває під спільним контролем обох держав

Номер слайду 8

Відшукайте межі Лівобережної та Правобережної Гетьманщини

Номер слайду 9

РЕФЛЕКСІЯЯкі наслідки мала Чуднівська кампанія?Що змусило Павла Тетерю втекти до Речі Посполитої?Коли було підписано Андрусівське перемир’я? Що воно передбачало?

Номер слайду 10

Вкажіть, про кого з українських гетьманів йдеться. У 1659 р. підписав Переяславські статті. Підписав Слободищенську угоду з поляками. У 1665 р. першим з українських гетьманів поїхав до Москви «побачити пресвітлі очі государя». Обраний гетьманом на Чорній раді в Ніжині. Правобережний гетьман 1663-1665 рр. Підтримав похід польського короля на Лівобережжя 1663-1664 рр.

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
4 квітня 2023
Переглядів
1643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку