Розмовний стиль мовлення (презентація)

Про матеріал
Розмовний стиль мовлення: сфера використання, жанри висловлбвання, функції, основні ознаки, підстилі та цікаві завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дата презентации. Розмовно-побутовий стиль мовлення

Номер слайду 2

Загальна Інформація. Розмовний стиль мовлення – це стиль, який використовується в усному повсякденному спілкуванні в побуті, у родині, на виробництві. Найважливіша функція розмовного стилю – бути засобом невимушеного спілкування, живого обміну думками, зясування побутових стосунків. Основне призначення розмовного стилю — бути засобом невимушеного спілкування, живого обміну думками, з'ясування побутових стосунків.

Номер слайду 3

Слід розрізняти неформальне й формальне спілкування. Перше — нерегламентоване, його мета і зміст значним чином визначаються особистими (суб'єктивними) стосунками мовців. Друге — зумовлене соціальними функціями мовців, отже, регламентоване формою і змістом. Якщо звичайне спілкування попередньо не планують, не визначають його мету і зміст, то ділові контакти передбачають їх попередню ретельну підготовку, визначення змісту, мети, прогнозування можливих висновків, результатів. У повсякденній розмові мовці можуть зачіпати різні, здебільше не пов'язані теми, отже, їхнє спілкування має довільний інформативний характер.

Номер слайду 4

Ознаки розмовного стилю: безпосередня участь у спілкуванні,усна форма спілкування,неофіційність стосунків (неформальна),невимушеність спілкування,непідготовленість до спілкування (неформальна),уживання несловесних засобів (логічних наголосів, тембру, паузи, інтонації),уживання позамовних чинників (ситуація, поза, рухи, жести, міміка),емоційні реакції,потенційна можливість відразу уточнити незрозуміле, закцентувати головне.

Номер слайду 5

ЛексичніМовні особливостіГраматичніРозповідь у минулому або теперішньому часі;прості, переважно короткі речення (неповні, обірвані, односкладні)звертання;вітальні та прощальні слова. У розмовносму стилі найбільше мовних помилок, недоладностей. Емоційно-експресивна лексика (метафори, порівняння, синоніми тощо);суфікси суб'єктивної оцінки (зменшено-пестливого забарвлення, зниженості);фразеологізми, фальклоризми, діалектизми, просторічна лексика, скорочені слова, вигуки тощо);заміна термінів розмовними словами (мобільний телефон-мобіла, труба; клавіатура комп 'ютера-клава).

Номер слайду 6

Розмовне мовлення є найдавнішим стилем будь-якої мови. Ним користуються здебільшого в побуті, але часто і в навчальній, науковій, виробничій, суспільно-політичній, культурній та інших сферах життя. Широко представлене воно в публіцистиці, у красному письменстві. Розмовний стиль використовується в таких жанрах, як: гумореска, байка, казка, оповідання, драма, комедія, трагедія, роман, повість

Номер слайду 7

Розмовно-побутовий. Розмовно-офіційний. Підстилі розмовного стилю

Номер слайду 8

Розмовно-побутовий підстиль. Розмовно-побутове мовлення — це найбільш невимушене, максимально вільне, літературне мовлення. Контроль за дотриманням мовних норм дає широкий простір для виявлення індивідуальної мовленнєвої творчості. Під час звичайних побутових розмов мовець якнайменше замислюється над тим, що і як сказати. Спілкуючись із близькими чи рідними, людина звикає до певних мовленнєвих штампів, звичних мовних форм, які поповнюють звичайні для співрозмовників паралінгвальні (невласне мовні) засоби: адекватно усвідомлювані мовцями жести, мімічні рухи, а також інтонування висловлюваного.

Номер слайду 9

Розмовно-офіційний підстильь. Розмовно-офіційний підстиль – це засіб усного спілкування на виробництві, у громадсько-політичній сфері. Розмовно-офіційне спілкування (або ділове) визначається соціальними функціями мовців, на відміну від побутового, готується заздалегідь і, як правило, не виходить за межі обумовленої теми.

Номер слайду 10

Розмовно-побутове мовлення — це найбільш невимушене, максимально вільне, літературне мовлення. Під час звичайних побутових розмов мовець якнайменше замислюється над тим, що і як сказати. Спілкуючись із близькими чи рідними, людина звикає до певних мовленнєвих штампів, звичних мовних форм, які поповнюють звичайні для співрозмовників паралінгвальні (невласне мовні) засоби: адекватно усвідомлювані мовцями жести, мімічні рухи, а також інтонування висловлюваного. Розмовний стиль один з найважливіших стилів української мови і найбільш змінний.

Номер слайду 11

Напишіть твір у розмовному стилі розмовно-побутового підстилю та розповідного типу (дотримуючись лексичних і граматичних особливостей) на одну із запропонованих тем (або вигадай свою): Уявіть, що одного дня ви прокинулись у світі без правил. Люди можуть робити все, що їм заманеться! Поясніть, яким би був світ. Використовуйте свою фантазію! Охарактеризуй традиційне святкування ДН у вашій родині. Якби я жив/-ла на 200 років раніше…Кращий відпочинок у моєму житті. Хобі в житті людини. Людина майбутнього.

Номер слайду 12

ДІАЛОГФОРМА СПІЛКУВАННЯ ДВОХ І БІЛЬШЕ АКТИВНИХ СПІВРОЗМОВНИКІВ, ДЕ ЗА КОЖНОЮ РЕПЛІКОЮ ОДНОГО УЧАСНИКА ЙДЕ РЕПЛІКА ДРУГОГО5 Вирізняють три основні форми діалогу залежно від комунікативної установки

Номер слайду 13

5 Залежно від ситуації, у якій відбувається спілкування, виділяють такі види діалогів.

Номер слайду 14

2

Номер слайду 15

Діалог складається з реплік. 🔸 Репліка — це вислів одного з учасників або учасниць розмови. Кожну репліку діалогу пишуть із нового рядка, без лапок, перед нею ставлять тире. ь

Номер слайду 16

Напишіть твір-діалог у розмовному стилі (дотримуючись лексичних і граматичних особливостей) на одну із запропонованих тем (або вигадай свою): Невимушений побутовий діалог-суперечка “Що важливіше в житті сучасної людини : книги чи комп’ютер ?”. Побутовий діалог-обговорення ”Чи всі автомобілі стануть електричними?”. Взяти діловий діалог-інтерв’ю у педагога школи з приводу планів на наступний навчальний рік (попередньо підготувавшись). Скласти діловий діалог-співбесіду між працедавцем і тренером із шахів. Знайти і виписати фіктивно-літературний діалог (мінімум 20 реплік). Записати інсценований діалог із улюбленого фільму/мультфільму/серіалу. Скласти діалог-суперечку “Чи приносять зоопарки користь тваринам?”.

Номер слайду 17

Розмовно-офіційний підстильпрофесійні слова. Професійна лексика — включення у текст чи усне мовлення фахової термінології, що робить мовлення більш лаконічним та зручним для фахівців галузі і менш зрозумілим для широкого загалу людей. Професіоналізми характерні для мови людей певних професій. Оскільки професіоналізми вживають на позначення спеціальних понять лише в царині того чи іншого фаху, ремесла, промислу, вони не завжди відповідають нормам літературної мови. Професіоналізми виступають як неофіційні (отже, експресивно забарвлені) синоніми до термінів, що ніби деталізують загальновідомі назви.

Номер слайду 18

Напишіть твір-діалог або твір-розповідь (твір-повідомлення) у розмовно-офіційному підстилі (дотримуючись лексичних і граматичних особливостей) в одній із Невимушений побутовий діалог-суперечка “Що важливіше в житті сучасної людини : книги чи комп’ютер ?”. Побутовий діалог-обговорення ”Чи всі автомобілі стануть електричними?”. Взяти діловий діалог-інтерв’ю у педагога школи з приводу планів на наступний навчальний рік (попередньо підготувавшись). Скласти діловий діалог-співбесіду між працедавцем і тренером із шахів. Знайти і виписати фіктивно-літературний діалог (мінімум 20 реплік). Записати інсценований діалог із улюбленого фільму/мультфільму/серіалу. Скласти діалог-суперечку “Чи приносять зоопарки користь тваринам?”.

Номер слайду 19

Розмовне мовлення є найдавнішим стилем будь-якої мови. Ним користуються здебільшого в побуті, але часто і в навчальній, науковій, виробничій, суспільно-політичній, культурній та інших сферах життя. Широко представлене воно в публіцистиці, у красному письменстві. Розмовний стиль використовується в таких жанрах, як: гумореска, байка, казка, оповідання, драма, комедія, трагедія, роман, повість

Номер слайду 20

Полілогь Думаю, префікс «полі» вже все пояснила. Якщо монолог – це мова одного, діалог – спілкування двох, то полілог – розмову декількох людей. Зазвичай полілог виникає в ситуації обговорення якихось питань, обміну думками або спільними спогадами при зустрічі друзів чи родичів. Його відрізняє від діалогу рівноправне і однаково активну участь усіх розмовляють. У полілозі кожен співрозмовник говорить з усіма, і репліки адресовані до всіх учасників.

Номер слайду 21

особливість полілогуь Якщо діалог ще може бути «ні про що», просто обмін репліками про погоду, то полілог завжди тісно пов’язаний з ситуацією, з проблемою, яку хочуть обговорити учасники. Для полілогу характерні наступні ознаки: Наявність загальної теми (на що вже вказувалося), яка, як правило, задається ініціатором обговорення. Активність всіх учасників розмови/суперечки. В полілозі слова автора, які вказують на того, хто говорить, мають бути завжди. У полілозі взаємодія між учасниками більш складне.

Номер слайду 22

Напишіть полілог у розмовно-офіційному або розмовно-побутовому підстилі (дотримуючись лексичних і граматичних особливостей), який може відбутися у запропонованих обставинах або придумай свою ситуацію: У банку. На митниці. У школі. Полілоог-знайомство. Полілог-обговорення. У театрі. В аптеці.

Номер слайду 23

pptx
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
1 травня
Переглядів
155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку