Розповідні речення 2 клас

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів з розповідними реченнями за метою висловлювання та їх правописом, навчати правильно інтонувати розповідні речення; розвивати організацій¬но-контрольні вміння організовувати спеціальні спостереження над мовним матеріалом; розвивати творчі вміння побудови розповідних речень; за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу виховувати повагу до укрїнського слова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вправа «Поділи та прочитай»Завдання: поділіть подані слова та склади. Утворіть нове слово з перших складів поданих слів. Реклама Черепаха Нянечка. Яке слово утворилось?Реченя. Чи помітив ти помилку?Речення

Номер слайду 2

Запам’ятай!Речення виражає закінчену думку. Слова в реченні зв’язані між собою за змістом.

Номер слайду 3

Пам’ятай!Обов’язково став у кінці кожного речення розділовий знак (крапку, знак питання, знак оклику).

Номер слайду 4

Каліграфічна хвилинка. (продовжте речення)18

Номер слайду 5

Запам’ятай!Речення, у якому про щось розповідається або повідомляється, називається розповідним. У кінці розповідного речення ставиться крапка ( . ).

Номер слайду 6

Прочитай вірш Лесі Лужецької. Цвітуть сади. Шумлять гаї. Ці речення розповідні. Розкажуть щось тобі й мені, і крапку ставимо в кінці. Випиши перші два розповідні речення. Поясни, чому виписані речення є розповідними.

Номер слайду 7

Доповни речення словами з довідки. Розповідне речення – це ____________, у якому про щось __________________ або ____________________. повідомляється, речення, розповідаєтьсяповідомляєтьсяреченнярозповідається. Склади і запиши розповідне речення про свого друга (свою подругу)

Номер слайду 8

Прочитай. Поміркуй, що спільного в цих двох уривках із віршів. Виглянув місяць із сивих туманів. Вечір в кожусі бреде по снігу. Расул Гамзатов Сяють зорі ввечері. Ліс під снігом спить. Марія Пригара Полічи, зі скількох розповідних речень складається кожний з уривків. Правильно інтонуй кожне розповідне речення. Запиши з пам’яті одне з розповідних речень (на вибір). ??

Номер слайду 9

17.02.2022

Номер слайду 10

Прочитайте і відгадайте загадки. Ходить, блудить, мандрує, мости з льоду будує. Узимку, як дерева голі, він лежить, біліє в полі. А як сонце припече, він заплаче і втече.

Номер слайду 11

Прочитайте і відгадайте загадки. Мороз. Сніг. Складіть і запишіть розповідне речення з одним із слів відгадками. Навчайтеся правильно інтонувати розповідні речення

Номер слайду 12

Прочитай загадку Дмитра Білоуса. Запиши відгадку. Маленька, менша від мачини,Ні з ким не стану на борню, А при читанні, коли треба, Й людини мову зупиню. ____________Крапка. Устав пропущене слово. У кінці розповідних речень ставиться ____________ . крапка

Номер слайду 13

Установи відповідність між початком і кінцем прислів’їв за допомогою стрілок. Поясни, що означають ці прислів’я.І від солодких слів буваєСлово чемне кожному. Гостре словечко колесерця.сердечко.приємне. Лагідне слово – ключ догірко. Склади і запиши розповідне речення зі словами ввічливості.

Номер слайду 14

Рефлексія

pptx
Додано
18 лютого 2022
Переглядів
1935
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку